Arama

Evrensel kültür, ulusal kültür, tarihi eser nedir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Eylül 2012 Gösterim: 24.139 Cevap: 24
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2012       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tarihi yerlerin ve Müzelerin önemi
Müze; sanat, bilim, tarih, kültürle ilgili eserlerin halka gösterilmek için toplanıp sergilendiği yerlerdir. Eski eser; belge, anıt ve kalıntılardır. Eski eserler, bize, geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verirler. Geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olurlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Orta Çağ’da gerçek anlamda müze yoktu. Kilise ve manastırlarda zengin eşya koleksiyonları bulunuyordu. Fransa’da önce sanat daha sonra da tarihi eserlerin sergilenmesine başlandı. Kral ve önde gelenlerin bir araya getirdikleri eserler koleksiyon olarak sergilenmeye başlandı. Bu çalışmalar, müzecilik, müze kurma fikrinin de çekirdeğini oluşturdu. Kazı çalışmalarının başlaması 18. yüzyılın ikinci çeyreğinde olmuştur. Halkın gezebileceği müzeler kurma fikrini ilk olarak La Font de Saint Yenne (La Fon dö Sen Yen) adında bir Fransız yazar ortaya atmıştır(1746). Ancak, bu müze 1785 yılında kapanmıştır.
Ülkemiz toprakları üstünde birçok uygarlıklar yaşanmıştır. Bu uygarlıkların kalıntıları, anıtları belgeleri müzelerimizde sergileniyor. Yurdumuzda 1995 yılı istatistiklerine göre resmi ve özel kuruluşlara bağlı müzelerin toplam sayısı 163’e ulaşmıştır. Bunların arasında, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı müzeler çoğunluğu teşkil eder.
Yurdumuza gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu bu müzelerimizi gezmektedir. Müzelerimizi zenginleştirmek için bulduğumuz eski eserleri müze yöneticilerine teslim etmeliyiz. Çevremizde izinsiz kazı yapılıyorsa durumu ilgili makamlara bildirmek bir yurttaşlık görevidir.
Yurdumuzun tarihi değerlerine eski eserleri koruyarak sahip çıkmalıyız. Bu onurlu bir yurttaşlık görevidir.
Yüzyıldan fazla bir geçmişi olan Türk müzeciliği ilk zamanlar yalnız İstanbul’da ve belirli bir kesime seslenirken sonradan yurt düzeyine yayılmıştır. Bugün çağdaş batılı müzelerle boy ölçüşecek düzeye erişmiştir. Uzun bir süre camilerde, medreselerde, yıkık binalarda çeşitli zorluklarla müzeciliğimizi sürdüren Anadolu’nun müzecilerine bugün çok şey borçlu olduğumuzu belirtmeliyiz.
Eski ve yıpranmış müzelerimizin yerine kültür birikiminin zengin olduğu il ve ilçelerde yapılan yeni modern müzelerimiz o kadar çoğalmıştır ki ülkemizi ziyaret eden yabancı turistler bile bu gelişmeyi şaşkınlıkla karşılamaktadırlar. Bu çoğalma Türkiye’de turizmin gelişmesine bağlanabilir. Ya da kalkınma harekelerinin normal sonucu olarak kabul edilebilir.
Devletin bunca katkı ve ilgisine rağmen halkımızın müzelere olan ilgisi üzülerek belirtelim ki aynı oranda olmamıştır. Özellikle büyük müzelerimizde yerli ziyaretçi sayısı yabancılardan çok az olmuştur. Bunun nedenleri arasında on beş, yirmi yıl öncesine kadar özellikle Anadolu müzelerinin elverişsiz yapılarda ve tamamen bir depo görünümünde olmaları ve bu durumun insan üzerinde yarattığı kötü iz olabilir. Durum şimdi öyle değildir.
Müzeler artık geçmişle aramızda kültür köprüsü kurulan eğitim yerleri olmuştur. Günümüzden yüzlerce yıl önce yaşamış insanların kültürleri, yaşayış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Müzeler yalnız geçmişteki kültür varlıklarının sergilendiği yer değil, aynı zamanda Etnografya, fen, doğa ve folklor müzelerinde yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konduğu yerlerdir.
Müzelerimizin görevlerinden biri kültürel varlıkları korumak ise diğeri eğitimdir.
Polonya’daki bir müzenin önündeki şu yazı müzenin önemini çok güzel açıklıyor «Geçmiş, gelecek içindir»
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2012       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tarihi Eser Nedir
Tarihi eser geçmiş uygarlıklardan kalan kalıntı ve eserlere verilen genel bir addır. Geçmişten günümüze kalan bu eserler tarihimize ışık tutukları içinde son derece değerli eserlerdir, günümüze kadar gelebilen bu eserler sayesinde tarih öncesi insanların yaşayış şekilleri hakkında fikir sahibi olmaktayız eski uygarlıklardan bu güne kadar kalmayı başaran ve çeşitli araştırmalar sonucunda elde edilen eserlere tarihi eser diyoruz.
Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde bu eserleri hem tarihi geçmişi açısından araştıran kurumlar hemde değerli olmaları nedeniylede defineciler tarafından vazgeçilmez bir araştırma olmaya devam etmektedir.

Tarihi eserlerin

Tarihin siniflandirilmasi
1)- Zamana Göre Sınıflandırma: (Örnek: Ortaçağ tarihi,15. yüzyıl tarihi gibi…)
2)- Mekana(Yer) Göre sınıflandırma: (Örnek:Türkiye Tarihi,Avrupa tarihi gibi…)
3)- Konuya Göre Sınıflandırma: (Örnek: Tıp Tarihi, Sanat tarihi gibi…)

ARKEOLOJİ(Kazı Bilimi): Topragın ve suyun altında kalmıs olan tarihi eserleri ortaya cıkarır, ve bizler Tarihimizde bulunan eserlerden yasayan toplumlarin örf adetleri,yasama bicimleri,sanatlari hakkinda bilgiler ediniriz.

Tarihi eser denilince akla ilk,müzeler,kitaplar,kazilar,resimler,haberler,mak aleler ve eski dönemlerde yaşamış insanlardan günümüze gelen var oluş nedeni veya bazen ne oldugu bilinmeyen varliklarin arastirilmasi gelir..

Tarihi eserlerle yüzyillar öncesine kadar gidip, yasamlari,dinleri,giyim sekillerini , sehirlesme özelliklerini görebiliyoruz.Bu yüzdende Tarihi eserlerin ortaya cikmasi bizlerin gelecegi icin büyük önem tasiyor.Bu yönde bircok vakifta restore islemleri ile bulunan Tarihi eserleri gelecege tasima görevini yüklenmis.

İcinde yasadıgımız cagda, bilim, sanat, kültür, medeniyet ve uygarlıgın gelisimini/ toplumların gecmisini simgeleyen müzecilik, aynı sekilde cesitli bilim dalları içinde etkinligini gösteren önemli bir kültür ve sanat faaliyetidir de. Müze calısmalarının önemli amaclarından biri, gecmise ait kültür, sanat, bilim yapıtlarını, tarihi eserleri ve doga nesnelerini toplayarak, inceleyerek, koruyarak, bunları toplumun hizmetine sunarak, gelecek nesillere önemli bir miras olarak bırakmaktır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2012       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lütfen bana evrensel kültür değerlerimizi açıklamalı şekilde yazar mısınız? çok acil pazartesi gününe kadar çok acil yapmam lazım!!!!!!
Melisa
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar tarihi eserin özellikleri nelerdir bulamadım nolu sölermisiniz Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2012       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya gençler benim öretmen bir ödev verdi onu bulamıyorum bir zahmet yardım etsenizde bulabilsen milli ve evrenseldir anlamını alabilirmiyim ya çok acilk

Benzer Konular

2 Şubat 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Şubat 2012 / mediha Cevaplanmış
24 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış
20 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık