Arama

Bağımsızlık ve özgürlük nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Aralık 2012 Gösterim: 26.173 Cevap: 17
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
[QUOTE]bagimsizlik ve ozgurluk nedir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum ammasiz bana başka birşey gösteriyorsunuz
]
EN İYİ CEVABI ReD DeVil verdi
Bağımsızlık:bir devletin iç ve dış işlerinde müstakil olarak, istediği gibi hareket edebilmesi.
Özgürlük: Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.
Sponsorlu Bağlantılar

fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
[QUOTE=Misafir;1774792]
Alıntı

bagimsizlik ve ozgurluk nedir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum ammasiz bana başka birşey gösteriyorsunuz
]

Bağımsız - Bağımsız Nedir - Bağımsız Hakkında
Sponsorlu Bağlantılar
Bağımsız
TDK, Türk Dil Kurumu

sıfat
1 . Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen, özgür, hür:
"Konsolosların her biri bağımsız bir vali gibi davranırdı."- N. Cumalı.
2 . Müstakil.
3 . (isim) Herhangi bir kuruluşa, partiye bağlı olmayan kimse:
"... Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre, üye alınır."- Anayasa.
4 . (isim) Bağımsız milletvekili.

Birleşik Sözler
bağımsız bölüm
bağımsız milletvekili
bağımsız sıralı cümle

Özgürlük
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Almanca freiheit, Fransızca liberté, İngilizce liberty, freedom, Latince libertas olarak tanımlanan ve siyasal, toplumsal, felsefi ve gündelik yaşam alanlarında çeşitli anlam boyutlarında kullanılan kavram ya da kategori.
En genel haliyle, özgürlük, bağlı ve bağımlı olmama, dış etkilerden (etkenlerden) bağımsız olma, engellenmemiş ve zorlanmamış olma halini dile getirmektedir. Buna paralel başka bir gündelik tanımı, insanın kendi kararlarını kendi istemine ve düşüncelerine göre belirleyebilmesi, kendi seçimlerini kendi iradesiyle yapabilmesi olarak belirir. Burada özgürlük bir irade özgürlüğüdür.
Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe Sözlük'de özgürlük sözcüğünü şöyle tanımlamaktadır:
1. Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.
2. Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.
Siyasal ve toplumsal alanda özgürlük kavramı daha karmaşık ve çok-anlamlı tanımlar ve tartışmalar getirir beraberinde. Mesela, Liberalizm'de özgürlük ana prensiptir, ancak burda kişisel özgürlükleri öyle bir abartılır hale getirirler ki sonuçta bununda adına özgürlük diyebilirler: Halbuki konu siyasi oldu mu bu tüm toplumu ilgilendirir, dolayısıyla tekil özgürlüğün çoğul özgürlüğü kısıtlamaması ve ona zarar vermemesi gerekir. Aynı şekilde ekonomide dışa bağımlı yollar özgürlüğü kısıtlar, işte bütün bunlar oturması gereken kavramlardır. Felsefi anlamda (düzlemde) ise kavram tamamen kuramsal boyutta değerlendirilir ve düşünce tarihinin başlangıcına kadar uzanan bir geçmişe sahip olarak ortaya çıkar. Hemen bütün öğretilerin bir özgürlük tanımlaması ve buna göre bir özgürlük talebi vardır. Aydınlanmacılık ile berber özgürlük, felsefi ve toplumsal bir ilke olarak formüle edilmeye girişildi. Modernizm, başlangıcından itibaren mutlak bir özgürlük talebi ve iddiasi olarak ortaya konulmuştur.
İstenç özgürlüğü, irade özgürlüğü, ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, bireysel özgürlük, toplumsal özgürlük ve benzeri kavram ve kategoriler felsefi Özgürlük nosyonu başlığı altında tartışılıp değerlendirilen ve siyasal içerimleri de olan birkaç önemli kavramdır.
Özgürlük kavramının iki farklı bağlamdaki temel maddeleri şöyledir:
Özgürlük (felsefe), felsefî anlamda özgürlük kavramı.
Özgürlük (siyaset), siyasî anlamda özgürlük kavramı.
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK
"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir" diyen Atatürk, yeni devletin kurulmasında bu düşüncesinden güç almıştır.

Özgürlük, hem devlet hem de vatandaşlar için söz konusudur. Devletin özgürlüğü, bağımsızlığı demektir. Bağımsız olmak, başka bir devletin güdümüne girmemek, diğer devletlerle birlikte oluşan topluluklarda, milli çakarların gerektirdiği biçimde davranabilmektir.

Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin yok olan özgürlük ve bağımsızlığını yeniden kazanabilmesi için yapılan bir savaştır. Osmanlı Devleti son zamanlarında serbestçe hareket etme özgürlüğünü yitirmişti. Nihayet devlet parçalandı ve sona erdi. Kurtuluş Savaşı'nın sonunda da Türk milleti yeniden özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuştu.

Özgür ve bağımsız olmayan bir devlet dilediği biçimde hareket edemez. Atatürk bağımsızlığımıza sürdürmekte çok dikkatli ve ciddi davranmıştır. Türkiye Cumhuriyeti O'nun zamanında en saygın devletlerden biri oldu. Büyük devletler bile gerekirse, Ankara'daki Mustafa Kemal'e danışmanın zorunlu olduğunu kabul etmişlerdir. Bu özgürlük ve bağımsızlıktır ki, Türk Devleti'nin rahatça gelişmesini, serpilmesini ve inkılâpların yapılmasını sağlamıştır.

Gerek cumhuriyet gerek milliyetçilik ancak özgür ve bağımsız bir devlette anlam kazanır. Bu sebeple, Türk Devleti'nin özgürlük ve bağımsızlığı her türlü düşünce akımlarının üstünde olmalıdır.

Özgürlüğün ikinci çeşidi vatandaşlar için söz konusudur. Cumhuriyet rejimleri aynı zamanda demokratik iseler, bu, vatandaşın rahat ve Özgür yaşamasını sağlar. Demokrasinin temeli budur. Cumhuriyet Türkiye'sinde vatandaşlar özgürlüğe sahiptirler. Ancak şunu da unutmamalıdır ki, her bireyin özgürlüğü diğer bireyin özgürlüğü ile sınırlıdır. Sonsuz özgürlük yoktur. Vatandaşlar birbirlerinin özgürlüklerine saygılı oldukları sürece demokratik hayat sürer, aksi kargaşa yaratır.

Atatürkçü özgürlük, herkesin hakkına saygı gösteren bir anlayışı kendine temel bir kural olarak alır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Şubat 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hareket Özgürlüğüyle İlgili Bilgi İstiyorum Kısa olsa sevinirim Acill!!
ilkbahar - avatarı
ilkbahar
Ziyaretçi
6 Şubat 2011       Mesaj #5
ilkbahar - avatarı
Ziyaretçi
bağımsızlık :bir devletinve dış işlerinde müstakil olarak, istediği gibi hareket edebilmesi. En genel anlamda bağımsızlık muayyen bir ülke üzerinde ve hükumet ile temsil olunan üstün ve merkezi bir otoritenin hükmü ve gözcülüğü altında, hukuki ve otonom bir nizama bağlı olarak yaşayan insanlardan meydana gelen siyasi bir birliğin, yani devletin mümeyyiz vasfıdır.

Özgürlük:Bağlı ve bağımlı olmama, dış etkilerden(etkenlerden) bağımsız olma, engellenmemiş ve zorlanmamış olma halini dile getirmektedir. Buna paralel baska bir gündelik tanımı, insanın kendi kararlarını kendi istemine ve düşüncelerine göre belirleyebilmesi, ve kendi seçimlerini kendi iradesiyle yapabilmesi olarak belirir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bağımsızlıktan yoksun bir millet neler bekler?

sorunun cevabını acil verirmisiniz lütfen arkadaşlar...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bağımsızlık özgürsüzlük demektir.bağımsızlıkta yaşayan bir kişi millette yaşasa çok kötü bi şey olduğunu görür.insanlar fakir olurlar.yaşam kötüleşir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BAĞMSIZLIKTAN YOKSUN 1 MİLLETİ NE BEKLER
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bağimsılıktan yoksun bir milleti neler bekler?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen bu ödevi çarsamba gününe kadar bulun lütfen ama lütfen

Benzer Konular

28 Mart 2020 / Misafir Felsefe
17 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2012 / Rower Matematik