Arama

Buzulların oluşumunda hava olaylarının etkisi nasıl olur?

Güncelleme: 15 Mayıs 2010 Gösterim: 2.995 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Performans Ödevi için lazım Msn Happy Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Mayıs 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Buzulların oluşumu:
1- Toktağan karların birikmesi,
Sponsorlu Bağlantılar
2- IV. zaman buzul döneminden kalan buzullar.
Kalıcı Kar Sınırı:Kutuplar çevresinde ve dağların yüksek kısımlarında hava sıcaklığı düşük olduğundan yağışlar kar biçimindedir. Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kal sınırı( Toktağan kar sınırı) denir.Kalıcı kar sınırı ekvatorda yükseklerde kutuplara gidildikçe alçak seviyelere iner.
Kalıcı kar sınırının yükseltisi şekilde görüldüğü gibi kutuplara gidildikçe enlem etkisiyle azalır.

ScandinaviaTMO2003050

Kar örtüsü başlangıçta yumuşak ve gevşektir. Ancak, daha sonra soğuğun etkisi ve yağan karların sıkıştırması ile sertleşir. Buna buz kar ( neve buzulu), denir. Buz karlar, daha sonra üst üste yağan karların basıncı ile iyice katılaşır ve buzul haline gelir.
Buzulların büyüklüğü kar yağışına ve erime, parçalanma, ya da kristalleşmeye bağlı erimenin hızına ve tepelerden aşağıya ne hızla aktıklarına bağlı olarak değişir.

Dünya üzerindeki 169 buzulun 1950 yılına oranla ortalama uzunluğu

Hava sıcaklığı donma noktasının altındayken bile güneş ışığı kar ve buzun erimesine neden olabilir. Bulut örtüsündeki azalma ve kurak hava da erime sürecini hızlandırabilir.

Birikme kuşağında kar katmanları buzdan bir tepecik oluşturur. Daha az kar yağışı daha az buzlanma ve güneş ışığının kayalar ve tozlar tarafından daha az emilmesi anlamına gelir.

Soğuk iklimlerde buzullar çok az buz yitimiyle denizlere akarlar

Antarktika çevresinde yüzen dev buz kitleleri buzulları engeller. Bunlar parçalandığında buzullardaki akış hızında çarpıcı bir artış meydana gelir.

Buzullar eridiğinde geride kalan dengesiz tortu yığınlarında genellikle göller oluşur. Bu tortuların çökmesi feci sellere yol açabilir.

Yaz aylarında eriyen buzların suları yüzeyde toplanır. Bu sular "moulins" adı verilen yarıklardan sızarak buzulun tabanına akarlar ve akış hızında bir artışa neden olurlar.

Sıcak iklimlerde buzullar daha sıcak havaya doğru ilerledikçe erime de ağır basmaya başlar


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

20 Aralık 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Şubat 2009 / Keten Prenses Fizik
19 Ekim 2011 / yetisir007 Soru-Cevap