Arama

Dünya çocuklarının ortak yönleri ve ortak ilgi alanları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Mayıs 2016 Gösterim: 48.946 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dünya çocuklarının ortak yönleri ve ortak ilgi alanları nelerdir?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Temel Çocuk Hakları
1. Sağlıklı Yaşam Hakkı
Sponsorlu Bağlantılar
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir. Sözleşme'nin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. İlaveten, 24. madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir; gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabilmelidir. İhmal edilen, terkedilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tâbi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırmasından devletler sorumludur.

2. Eğitim Hakkı
Eğitim hakkı, çocukların en önemli haklarından biridir. Unicef'in 1999 tarihli raporunda da belirttiği gibi okuma-yazma bilmeme çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Anne ve çocuk ölümlerinin önde gelen etkenlerinden biri, annenin eğitim düzeyinin düşüklüğü veya okuma-yazma bilmemesidir. Kız çocuklarının okullaşma oranındaki 10 puanlık bir artış sonunda bebek ölüm hızı binde 4.1 azalmaktadır. Şu halde çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.
Yaşama hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuştan getirdiği yeteneklerini geliştiren en önemli araç eğitimdir. Eğitimsizlik sonucu ortaya çıkan sorunlar şunlardır:

DEVAMI : Çocuk Hakları

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN TEMEL İLKELERİ
Çocuk Hakları ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınıyor. 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır.
Sözleşme bunları kapsamaktadır: yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarıdır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler şunlardır: ayrım gözetmeme; çocuğun yararının gözetilmesi; yaşama ve gelişme; katılımdır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımlayarak başlamaktadır. Sözleşmede ele alınan başlıca konular şunlardır:
  • Ana–babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu;
  • Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı;
  • Yaşama ve gelişme hakkı;
  • Sağlık hizmetlerine erişim hakkı;
  • Eğitime erişim hakkı;
  • İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı;
  • Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı;
  • İstismar ve ihmalden korunma hakkı;
  • Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı;
  • Ekonomik sömürüden korunma hakkı;
  • İfade özgürlüğü hakkı;
  • Düşünce özgürlüğü hakkı;
  • Dernek kurma özgürlükleri hakkı;
  • Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı;
  • Özel gereksinimleri olan çocukların hakları. Özürlü çocukların hakları.


DEVAMI : Çocuk Hakları Sözleşmesi

Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 01:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dünya Çocukları ve Çocukların Ortak Özellikleri
Dünya üzerinde birçok ülke vardır. Bu ülkelerde farklı kültür ve fiziksel özelliklere sahip çocuklar yaşamaktadır. Aralarında farklılıklar olsa da çocuklar ortak özelliklere sahiptir. Bu özellikler; din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeksizin tüm çocuklarda vardır. Oyun oynamak, çizgi film izlemek, sevilen yiyeceklere ilgi duymak bu özelliklerdendir.
Sponsorlu Bağlantılar
Çocukların ortak özellikleri olduğu gibi ilgi alanlarında da benzerlik görülebilir. Örneğin, bilime ilgi duymak, araştırma, koleksiyon yapmayı sevmek, dans etmek, bir enstrüman çalmak gibi.
Çocuk olmaktan dolayı ama en önemlisi insan olduğumuz için pek çok ortak özelliğimiz vardır.
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 01:53
ceren temiz - avatarı
ceren temiz
Ziyaretçi
21 Mayıs 2012       Mesaj #3
ceren temiz - avatarı
Ziyaretçi
Çocukların hemen hepsi sevdikleri, alıştıkları oyuncakları ya da eşyaları yanlarından ayırmazlar. Her çocuğun hayatında böyle bir “aşk hikâyesi” vardır. Bu hikâyenin diğer kahramanı bazen bir bebek, bazen bezden bir oyuncak ya da renkli kumaş parçalarından yapılmış küçük bir yorgandır. Çocuk annesiyle ilk temasını hatırlatan oyuncağa, ya da eşyaya, içten gelen bir sevgi ve ihtiyaçla bağlanır. Sevincini onunla paylaşır, kızınca hırsını ondan alır. Küçük çocuk için bu oyuncak, özel bir anlam taşımaktadır. Muhakkak ki biz de aynı duygulan çocukluğumuzda yaşamışızdır, ancak gene de böyle bir olayla karşılaşınca, çocuklarımız yönünden endişeleniriz. Çocukla oyuncağı arasındaki ilişki zararsızdır. Kişiliğini olumsuz yönde değil, olumlu yönde etkileyecektir.

Bu durumdaki çocuk, bir değişim döneminde demektir. Anne, çocuk için, bir ihtiyaç, bir şefkat sembolü ve benliğinin kopmaz bir parçasıdır. Çocuk için, çalışan annenin yokluğu sonu gelmeyen bir terk demektir. Annesi uzaklaştığı zaman, çocuk onun dönmeyeceğini düşünerek korku ve endişe duyar. Ancak her olaydan sonra annesinin dönmesi çocuğu şaşırtır. Böylece annesinin, kendisinden bir parça olmadığını, ayrı bir insan olduğunu ve her zaman kendisini koruyamayacağım anlar. İşte annesinin yokluğunu hissettirmeyen bir oyuncağa duyduğu ihtiyaç böyle başlar. Kendisini hiçbir zaman terketmeyecek, onu annesinin yokluğunda teselli edecek ve onun boşluğunu dolduracak bir arkadaş bulmuştur artık. Kolay kolay ondan kopamaz.

Çocuk bu devrede edindiği yeni arkadaş sayesinde hür olduğunu anlayacaktır. Ailelerin çocuklarının kendilerine bir arkadaş, bir sevgili buldukları için ebeveynlerine karşı duygularında bir zayıflama olduğu kanaatine kapılmamaları gerekir. Okul öncesi çocukların ailelerinde bu telaşa pek rastlanmaz. Ancak okula başlayan çocukların aileleri, çocuklarının okulda gülünç duruma düşmelerini önlemek için buna karşı çıkarlar. Fakat bu tutum yanlıştır. Çocuğun arkadaşına olan alışkanlığı giderek artar. Çocuk kendi haline bırakıldığında bu problem kendiliğinden çözülecektir. Ancak çocuk, dış hayatla olan bütün bağlarım kopararak, dünyasını yalnız o oyuncak üzerine kurmuşsa, durum tehlikeli olur. Normal gelişim devresini geçiremez. Çocuğun devamlı biberonuyla birlikte yaşamasına veya ayısıyla okula gitmesine izin vermek kadar, onu birdenbire oyuncağından koparmak da yanlıştır.

Anne de bu durumdan oldukça etkilenir. Önceleri çocuğunun, onun bakımına ve şefkatine ihtiyacı olduğunu düşünen anne, şimdi yerini bir oyuncağa bıraktığı için onu kıskanmaktadır. Böylece bu arkadaşlığı bozma yoluna gider.

Buna karşılık çocuklarının, belli bir eşyaya bağlanmasından hoşlanan aileler de vardır. Çocuğa sizin seçtiğinizi değil, onun sevdiği oyuncağı verin. Ve onun,herşeyini paylaştığı oyuncağının arkadaşlığından mahrum etmeyin. Çocuğun, hemen her oyuncağa aynı ilgiyi duyduğu fikri yanlıştır. Her zaman yanında taşıdığı bu oyuncak çocukta kendine has arzuları hisleri ve hayalleri doğurur. Bu oyuncak ona, güven hissi verir.

Bu durum büyüklerde de görülür. Kıymetli kalemimizi, en sevdiğimiz plağımızı veya sigaramızı kaybedince biz de aynı duruma düşeriz. Şu farkla ki, çocuk oyuncağıyla beraber güvenini de kaybeder. Bunalımlı bir döneme girer. Onun korkularım yokeden üzüntüsünü ve neşesini paylaşan en yakın arkadaşı gitmiştir elinden. Bu gibi olaylarda çoğu aileler çocukla alay ederek, yanlış bir yol takip ederler. Oysa çocuğa yapabilecekleri en büyük kötülüktür bu.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1-Oyun oynamak.
2-Okula gitmek.
3-Bilgisayar oynamak.
4-Şarkı söylemek.
5-Kitap okumak.
6-Dans etmek.
7-Televizyon izlemek.
8-Eğlenmek.
9-Sinemaya gitmek.
10-Tarihi müzeleri gezmek.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

DÜNYA ÇOCUKLARI


  • Çocuklar toplumun geleceği ve yeryüzünün neşe kaynağıdır. Yeryüzünde yedi kıta üzerinde milyarlarca çocuk yaşar. Her çocuğun yaşadığı ülkenin şartlarına göre yaşam biçimi, konuştuğu dil, gelenek ve görenekleri farklı farklıdır. Deri rengi farklı, kişilikleri farklı farklıdır.
  • Dünyanın farklı yerlerinde yaşasalar da, değişik kültürlere sahip olsalar da bütün çocukların bazı ortak özellikleri vardırMsn Bat*] Bütün çocuklar oyundan ve oyuncaklardan hoşlanır. Erkek çocukların çoğu futbol, basketbol gibi hareketli sporlardan hoşlanır. Kızlar ise ip atlamaktan, bebekleriyle oynamaktan hoşlanır.
  • Dünyanın tüm ülkelerinde çocuklar tanımayı, arkadaşlarıyla gezi etkinliklerine katılmayı severler. Bir parka gidip salıncaklara binmekten, kaydırakta kaymaktan bütün çocuklar zevk alır.
  • Çocukların sevdikleri yiyecekler de birbirine çok benzer. Şekere, çikolataya, dondurmaya bütün çocuklar bayılır.
  • Kız olsun, erkek olsun bütün çocuklar çizgi film izlemeyi, bilgisayar oyunları oynamayı severler.
  • Bütün çocuklar resimli kitapları, çizgi romanları severek okurlar.
  • Çocukların ortak özellikleri olduğu gibi ilgi alanlarında da benzerlik görülebilir. Örneğin, bilime ilgi duymak, araştırma, koleksiyon yapmayı sevmek, dans etmek, bir enstrüman çalmak gibi.
  • Çocuk olmaktan dolayı ama en önemlisi insan olduğumuz için pek çok ortak özelliğimiz vardır.
  • Farklı milletlerden, farklı kültürlerden de olsa tüm dünya çocuklarının ortak özelliklerinden biri de oyun oynamaktadır. Hatta çocuklar; birbirlerinin dilini bilmeseler bile oyun oynayabilmektedirler.
  • Oyun, çocukların gelişmesi ve kişilik kazanması için sevgiden sonra gelen ikinci en önemli ruhsal besindir.
  • Çocuğun oyun oynaması, onun gelişimi açısından çok önemlidir. Çocuk oynadıkça duyuları keskinleşir, yetenekleri serpilir, becerisi artar. Çünkü oyun çocuğun en önemli doğal öğrenme ortamıdır.
Dünya'nın neresinde olursa olsun, tüm çocuklar;
  • Sevmeyi ve sevilmeyi,
  • Korunmayı,
  • Sağlıklı bir şekilde bakılıp büyütülmeyi, hak eder ve ister.
  • Tüm çocukların en büyük ortak özelliği ise sevgiye, ilgiye, bakıma, korunmaya, paylaşma ve sosyalleşmeye olan ihtiyaçlarıdır.
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 01:54
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Mayıs 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Temel Çocuk Hakları
1. Sağlıklı Yaşam Hakkı
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir. Sözleşme'nin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. İlaveten, 24. madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir; gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabilmelidir. İhmal edilen, terkedilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tâbi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırmasından devletler sorumludur.

2. Eğitim Hakkı
Eğitim hakkı, çocukların en önemli haklarından biridir. Unicef'in 1999 tarihli raporunda da belirttiği gibi okuma-yazma bilmeme çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Anne ve çocuk ölümlerinin önde gelen etkenlerinden biri, annenin eğitim düzeyinin düşüklüğü veya okuma-yazma bilmemesidir. Kız çocuklarının okullaşma oranındaki 10 puanlık bir artış sonunda bebek ölüm hızı binde 4.1 azalmaktadır. Şu halde çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.
Yaşama hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuştan getirdiği yeteneklerini geliştiren en önemli araç eğitimdir. Eğitimsizlik sonucu ortaya çıkan sorunlar şunlardır:

DEVAMI : Çocuk Hakları

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN TEMEL İLKELERİ
Çocuk Hakları ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınıyor. 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır.
Sözleşme bunları kapsamaktadır: yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarıdır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler şunlardır: ayrım gözetmeme; çocuğun yararının gözetilmesi; yaşama ve gelişme; katılımdır.
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımlayarak başlamaktadır. Sözleşmede ele alınan başlıca konular şunlardır:
  • Ana–babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu;
  • Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı;
  • Yaşama ve gelişme hakkı;
  • Sağlık hizmetlerine erişim hakkı;
  • Eğitime erişim hakkı;
  • İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı;
  • Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı;
  • İstismar ve ihmalden korunma hakkı;
  • Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı;
  • Ekonomik sömürüden korunma hakkı;
  • İfade özgürlüğü hakkı;
  • Düşünce özgürlüğü hakkı;
  • Dernek kurma özgürlükleri hakkı;
  • Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı;
  • Özel gereksinimleri olan çocukların hakları. Özürlü çocukların hakları.


DEVAMI : Çocuk Hakları Sözleşmesi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
6 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
30 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
11 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap
28 Nisan 2012 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular