Arama

Farklı meslek sahipleri ile ilgili röportaj nasıl yapılır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Aralık 2016 Gösterim: 226.506 Cevap: 10
samet - avatarı
samet
Ziyaretçi
4 Mayıs 2014       Mesaj #11
samet - avatarı
Ziyaretçi
1. Kendinizle ilgili bilgi sahibi olmalısınız:
  • ” Hangi konulara ilgi duyuyorsunuz?
  • ” Hangi konularda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsunuz?
  • ” Kişilik özelliklerinizi biliyor musunuz? (Örneğin, liderlik özelliğine sahip olduğunu düşünen birey, ilerleme olanağı olmayan bir meslek seçtiğinde mutsuz olabilecektir.)
  • ” Yaşamdan beklentileriniz neler?
  • ” Yaşamda en çok nelere öncelik ve önem veriyorsunuz? Para kazanma, ün sahibi olma gibi.
  • ” Fiziksel özellikleriniz seçmeyi düşündüğünüz mesleğe uygun mu? (Örneğin, pilotluk eğitimi almak isteyen bireylerin görme kusuru olmaması gereklidir.)
2. Seçmeyi düşündüğünüz meslek konusunda bilgi sahibi olmalısınız:
Sponsorlu Bağlantılar
  • ” Mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir, meslek hangi yetenekleri, ilgileri, kişilik özelliklerini, fiziksel özellikleri gerektirmektedir?
  • ” Meslekte yapılan işler nelerdir?
  • ” Mesleğin çalışma ortamı nasıldır?
  • ” Mesleğin kazanç durumu nedir?
  • ” Önümüzdeki on yıl içinde mesleğin ülkemizdeki durumu nasıl olacaktır?
  • ” Meslekte yükselme olanakları nasıldır?
  • ” Meslekte kadın/erkek çalışan oranı nasıldır?
  • ” Meslek, staj, zorunlu hizmet gibi çalışmaları gerektirmekte midir?
3. Sizi, seçtiğiniz mesleğe hazırlayan yüksek öğretim kurumları hakkında bilgi sahibi olmalısınız:
  • ” Hangi yüksek öğretim kurumları, seçilen mesleğe eleman yetiştirmektedir?
  • ” Seçilen yüksek öğretim kurumu yılda kaç öğrenci almaktadır?
  • ” Daha önceki yılların taban puanları nelerdir?
  • ” Seçilen yüksek öğretim kurumu hangi puan türünde öğrenci almaktadır?
  • ” Öğrenim süresi kaç yıldır?
  • ” Özel bir ödeme gerektiriyor mu, bu ödemeleri karşılayabilecek misiniz? (örneğin; diş hekimliği bölümünde okuyan öğrenciler derslerde kullanacakları malzemelerin çoğunluğunu kendileri karşılıyorlar)
Yüksek öğretim kurumunun bulunduğu yer ve sunduğu olanaklar öğrenci için yeterli mi?
SORU: Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle kişinin kendisini tanıması ve şu sorulara doğru yanıt vermesi gerekmektedir : Yeteneklerim seçtiğim mesleğe uygun mu?İlgi alanlarım bu mesleğin gerektirdiği ilgi alanlarıyla çakışıyor mu? Seçtiğim mesleğin çalışma koşulları nasıl? Büyük bir şehirde mi, küçük bir şehirde mi yaşamak istiyorum? Güvenli bir iş mi istiyorum yoksa ilerlemek için risk almaya hazır mıyım? Seçtiğim mesleğin ücret durumu nedir? İlerleme olanakları mevcut mudur? Seçtiğim mesleğin eğitimini aldıktan sonra bu alanda iş bulabilecek miyim?Ve en önemlisi, kendimi 20-30 sene sonra nerede görmek istiyorum?

Bir meslekte mutlu olabilmenin en önemli faktörü, ilgi ve yeteneklerin, mesleğin gerektirdiği ilgi ve yeteneklerle çakışıyor olmasıdır. Bu yüzden seçilecek olan mesleğin gerektirdiği ilgi ve yeteneklerin neler olduğu araştırılmalı, kişinin söz konusu yeteneklerin ve ilgilerin ne kadarına sahip olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Konuyu bir örnekle açıklayalım: Doktor olabilmek için akademik yeteneğe (sözel,sayısal) ihtiyaç vardır. Ancak diş doktoru olabilmek için hem akademik yeteneğe hem de el becerisine ihtiyaç vardır. Eğer akademik yeteneği çok iyi, ancak el becerisi çok kötü olan birinin diş doktoru olması kuşkusuz o mesleğin gereklerini gerektiği gibi yapamamasına neden olacaktır. Keza sayıları seven, sayısal düşünmekten zevk alan bir kişinin, edebiyat bölümünde okuması da yanlış bir seçim olacaktır.

Seçilen mesleğin çalışma koşulları da son derece önemlidir. Yukarıda verilen örneği sürdürürsek, bu öğrencinin akademik yeteneği ve el becerisinin çok iyi olduğunu düşünelim, diş doktoru olmak için gereken yeteneklere sahip, ancak kan görmeye dayanamıyor, bayılıyor. Bu kişinin bu mesleği başarıyla sürdürmesi sizce nasıl görünüyor? Çocuklara tahammülü olmayan, yalnız kalmayı tercih eden, sinirli bir sınıf öğretmeni nasıl görünüyor?

SORU: Meslek seçiminde kişiliğin rolü nedir?
Her mesleğin kendine has, gerektirdiği bazı kişilik özellikleri vardır. Bu nedenle kişilik özelliklerinizin farkında olmanız, diğer insanlarla olan ilişkilerinizdeki yaklaşımlarınız gelecekteki mutluluğunuz için oldukça önemlidir. Yalnızlıktan hoşlanan içe dönük bir yapınız mı var, yoksa insanlarla bir arada olmaktan mı hoşlanırsınız? Ön planda olmayı seven, atılgan birimisiniz ya da çekingen, kırılgan bir yapınız mı var? Titiz misiniz? Ayrıntılar sizin için önemli midir? Olaylar karşısında çabuk mu reaksiyon gösterirsiniz? İdare eden mi, idare edilen mi olmayı tercih edersiniz? Hayal gücünüz kuvvetli midir? Seyahat etmekten hoşlanır mısınız? Düzenli bir hayat mı, düzensiz, aynı zamanda riskli bir hayat mı yaşamak istersiniz?..
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 23:16

Benzer Konular

11 Mart 2014 / Dragonkings Soru-Cevap
8 Kasım 2014 / sagoover Cevaplanmış
25 Nisan 2010 / Misafir Cevaplanmış
30 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap