Arama

Tenis nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Mart 2011 Gösterim: 3.398 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen yazın
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır. Bazen de toprak sahada oynandığı görülür.

Konu başlıkları
1 Kortlar
2 Kort Çizgileri
3 Kort tipleri
4 Vuruşlar
4.1 Servis
4.2 Forehand
4.3 Backhand
5 Turnuvalar
6 Veteranlar
6.1 Veteran tenisi
6.2 Club Alibey farkı
6.3 Maç, Set ve Galibiyet
7 Grand Slam kazananlar
8 Ayrıca bakınız

Kortlar
Tekler maçlarında kort 23,77 metre uzunluğunda ve 8,23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10,97 metreye çıkartılır. Kortun etrafındaki fazladan alan ise oyuncuların yukselen topları karsilayabilmesi içindir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteklerde 107 santimetre ve merkezde 91,4 santimetre uzunluğundadır.

Kort Çizgileri

Tenis sahasının boyutları (feet olarak)
Tenis kortunun metrik bazda gösterimi. (imperial version bakınız).Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.Bu çizgilerin kalınlığı 5 cm.dir

Kort tipleri
Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

Toprak Kort
Çim Kort
Sert Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Bu oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar;çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hizlanma olur;çünkü toprak kortta oyuncular top-spin vuruşları tercih etmeleridir. Toprak korttaki maçlar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun:

Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.

Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur.


Tenis, bu spora özgü raket ve toplarla oynanabilmektedir Vuruşlar

Servis
Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand
Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde durur, topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand
Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. Raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Turnuvalar
Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır. Bunlar; Avustralya Açık, Fransa Açık "Roland Garros", Wimbledon ve Amerika Açık'tır. Amerikan Açık Tenis Turnuvası; sert kortlarda, Fransa Açık Tenis Turnuvası; toprak kortta, Wimbledon; çim kortlarda, Avustralya Açık ise Sentetik Kortlarda oynanır. Bu turnuvaların dışına başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Veteranlar
Veteran tenisi
VETERAN tenisi dünya spor dünyasına birçok yönden damgasını vurarak ön plana çıkmaya başladı. Hangisinden başlayalım bilmiyoruz. Ancak, çok ayrıcalıklı bazı durumları vurgulayabiliriz.

Dünyada +85 yaşın üzerinde düzenli turnuva yapılan başka bir spor dalı ve bu yaşın üzerinde maç kazanma mücadelesi yapan başka bir dalda sporcu yok. Bilindiği gibi veteran teniste turnuvalar (kadın ve erkek için) +35 yaşta başlar ve 5'er yıllık aralarla erkeklerde +85, kadınlarda +75 kategorilerinde oynanır. Bütün bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları var. Dünyada bir yılda 186 bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanıyor. Dünya şampiyonaları da hiç aksamadan yapılıyor. Şu anda erkeklerde en yaşlı tenisçi 93 yaşında.
Her yıl Dünya Veteran Şampiyonası (B serisi +55 +60 +65 +70 +75 +80 +85) Antalya'da Club Alibey Tatil Köyü'nün gerçekten mükemmel tenis tesislerinde yapılıyor. 31 ülkeden 600 civarında kadın erkek tenisçinin katılacağı bu şampiyona, gerçekten ilginç ve büyük bir spor olayı. Önce takım şampiyonası oynanacak, ondan sonraki hafta ise bireysel turnuva yapılacak. Türkiye bu şampiyonaya +55 +60 +65 +70 +75 kategorilerindeki takımları ile katılacak. Bireysel turnuvaya ise yeterli puana sahip tenisçimiz olmadığı için giremeyeceğiz.

Maç, Set ve Galibiyet
Ali Bey Club Manavgat’ın önemli bir özelliği, dünyanın en büyük tenis merkezi olması ve Mickey Tenis Akademisi’nin bulunmasıdır. Bu merkez toplam 62 korttan oluşmaktadır. Merkez kort ve diğer kortların yanı sıra 4 adet çocuklar için özel olarak tasarlanmış tenis çocuk kortu, 1 tenis duvarı ve 1 adet de funkort bulunmaktadır. Tenis merkezi tenis antrenmanını düşünenler için olduğu gibi aynı zamanda yalnız gelen tenis düşkünlerine de uygundur. Tenis merkezi PCT Tenis Okulu ile anlaşmalı olarak tenis kursları hizmeti de vermektedir. Başarı seviyesine uygun antrenman programları, çocuklar için özel geliştirilmiş çocuk metodu, ücretsiz deneme saatleri, grup rezervasyonlarında yer garantisi, haftalık turnuvalar, oyun partneri organizasyonu, tenis mağazası (Adidas ve Wilson Store), top fırlatma makinesi, bilgisayar analizleri, genç yetenekler için özel toplar, bilgilendirme ofisi, tenis raketi gerdirme servisi ve raket kiralama tenis okulumuzun hizmetleri arasındadır. Tüm antrenörler DTB/VDT lisanslıdır. Ayrıca bir adet tenis barı da bulunmaktadır
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

lütfen yazın

Tenis Nedir? Tenis Hakkında Genel Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar
Tenisin Tarihçesi

0411tenistarih1Bir çok mağara resimleri, hedef oyunları oynayan insanlar resmeder. Tarih öncesi yazıtlarda ise insanların birbirlerine top attıkları bazı oyunlardan sözedilir.
Zaman geçtikçe insanlar ve oynadikları oyunlar daha gelişti ve karmaşıklastı.Gerçek tenis bin yıl kadar önceye dayanır. 1874'te Binbaşı Walter Clapton Wingfield bu oyunda zengin olabilme fırsatları sezinledi ve "Sphairistike" ismiyle bu oyunun patentini aldı, daha sonraları bu isim "çim tenisi" haline dönüştü. 1872'de Binbaşı Harry Gem ve Augurio Pereira'nın Leamington Spa bölgesinde kurdugu kulüp ise tarihin ilk tenis kulübü olarak bilinir.
Kadın ve erkeğin aynı anda oynayabildiği nadir oyunlardan olduğu için Çim Tenisi kısa sürede popüler oldu. Sadece çim üzerinde degil her türlü yüzeyde ve kapalı alanlarda da oynandı. Bu yüzden 1970lere kadar oynandığı yüzey ne olursa olsun bu oyunun ismi Çim Tenisi olarak kaldı. 1970'lerde ülkeler çim kelimesini atarak kısaca tenis demeye başlasalar bile Uluslararası Tenis Federasyonu oyunun ismini 1977 yılına kadar değiştirmedi. İngiltere Tenis Federasyonu kendine hala Çim Tenis Birligi demektedir.
Orta çağlarda tenisin ilk versiyonlarından sayabileceğimiz bir oyun el ile oynanıyordu ve zamanla oyun taktikleri kuvvete dayandığında top eli incitmeye başladı. Oyuncular ellerini sarmaya başladılar, fakat bu da yeterince koruma sağlamayınca tahtadan yapılmış raketler kullanılmaya başlandı. Bu raketler acıyı hafiflettikleri gibi, toptan ele aktarılan titreşimi de bozdular ve elediler.
Bilinen ilk tenis kitabı,Trattato del Givoco della Palla di Messer (Top Oyunun Prensipleri Üzerine), Antonio Scaino da Salo tarafından 1555 yılında Venedik'te yazıldı. Aynı kişi bundan 13 yıl önce, 1970'lerde görülen raketlere benzer ilk telli raketi yapmıştı.
Binbaşı Wingfield'in promosyon aktivitelerinden sonra çim tenisi çiçek açmaya basladı. Fakat oyun kuralları ve sahası için belirli bir standart yoktu. İlk tenis turnuvasi 1877 yılında Wimbledon'da düzenlendi. Turnuva komitesi kuralların ihtiyaci karşılamadığına karar verdi ve dönemin kroket kulübünün üç üyesine (Messrs Julian Marshall,Henry Jones,C.G.Hethcote) kuralları belirleme ve düzenleme görevi verdi. Bu kişiler görevlerini o kadar iyi yaptılar ki, koydukları kurallar hala temel olarak kullanımdadır.


Türkiye’deki Gelişimi
20. yüzyılda Amerika ve Avusturalya’ya kadar yayılan tenis, yurdumuzda ilk olarak İngilizler tarafından oynandı. İngiliz diplomatları tarafından Tarabya’da düzenlenen karşılaşmanın çift erkekler kupasını K.WHittall-F.Whitenhouse kazandı.1910’larda Kadıköy Küçük Moda’daki tenis kortunda, yukarıdaki isimlere ek olarak Sleger, Simonde, Binns, Basil ve Weiss bir tenis kulübü kurdular. Bunu Osmanbey’de Ohanesyan, Abramoviç, Hotohinson ve Ananya’nın, Sıraseviller’de ise Jovarsky ile Majak’ın kurduğu klüpler izledi. İstanbul’daki bu kort faaliyetlerinin yanı sıra, İzmir’de de çalışmalar sürdürülüyordu. Giraud ve Charnot aileleri Bornova’da tenis oynayan öncüler oldular.
Türklerin tenis oynamaları 1915’de İstanbul’da başladı. Fenerbahçe kulübünde bir tenis şubesinin kurulmasıyla Galip Kulaksızoğlu, Zeki Rıza, İsmet Uluğ, Tevfik Taşçı, İbrahim Cimcöz, Mehmet Reşat Pekelman, Muhsin Yeğen ve Ekrem Rüştü cumhuriyet dönemine kadar ilk tenis oynayan kişiler oldular. Fenerbahçe ‘nin toprak kortundan parlayıp , uluslar arası alanlara çıkan Suat Subay, Şirinyan ve Sedat Erkoğlu, tenisimizin büyük isimleri olarak göze çarptı. Bayan tenisçiler arasında Vecihe Taşçı, Adriel Sadak, Mediha Baydar ve Hidayet Karacan başarı sağladı.Ankara’daki tenis çalışmalarıise Süreyya Genca ve arkadaşlarının 1929’da kurduğu Kavaklıdere Sporting Tenis Klubü ile ilerledi. Tenisçilerimiz ilk milli karşılaşmalarını 1930’da Yunanlılarla yaptılar. Suat Subay, Sedat Erkoğlu ve Şirinyan, Balkan şampiyonasında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya karşısıanda galip geldiler.1940’larda Tenis Eskrim ve Dağcılık Klubü’nün çalışmalarını arttırması yeni bir dönemin başlamasına neden oldu.Kerim Bükey ve Vedat Abut gibi öncülerin çalışması ile Fehmi Kızıl, Beliğ Beler, Behbut Cevanşir, Suzan Gürel, Enis Talay, Mualla Grodetsy, Bahtiye Musulluoğlu ve ardından Nazmi Bari ortaya çıktı.
YÖNETİM: Türkiye Tenis Federasyonu 1923’te kuruldu. ITF,(Federation Internationale de Tennis) Uluslararası Tenis Federasyonu, dünya tenisini yöneten, klasmanları belirleyen en büyük kuruluşudur. Merkezi Londra’dır. Kuruluş yılı:1913, üye sayısı:125.
ASHE, Arthur 1943.Amerikalı tenisçi Wimbledon turnuvasını 1975 yılında kazandı.Bu turnuvayı tek erkeklerde kazanan ilk zenci tenisçi oldu.1975 yılında dünya tenis klasmanında bir numaraydı.1968 yılında Forest Hills,1970yılında da Avusturalya Açık Tenis Turnuvası.nı kazandı.
BECER, BORİS 1967 Wimbledon’ u en genç yaşta kazanan tenisçisi bu önemli turnuvay kazandıgında henüz 17 yaşındaydı biryıl sanra wimbledon şampiyonlugunda yine onun adı vardı 1989 yılında wimbledon ı üçünçü kez kazandı. 1989da amerika acık tenis turnuvasını, nın 1991 yılında Avustralya açık Tenis turnuvasın nın şampiyonu oldu
BORG, Björn 1956 profesyonel tenisin unutulmaz isimlerinden. Henüz 16 yaşında İsveç Yeni Zelanda Davis Kupası maçıyla uluslararası alana çıktı. 1976 –80 yılların arasında üst üste beş kez Wimbledon kazandı. 6 kez Rolant Garrosu kazandı. Amerika Açık Tenis Turnuvası'ndan da 1976 78 80 ve 81 yıllarında final oynadı hiç birini kazanamadı. 1983 yılında tenisi bıraktı.
CONNOLEY Maureen 1934 Amerikalı bayan tenisçi “Küçük Mo” olarak tanındı 1952, 53 ve 54 yıllarında wimbledon , 1953 ve 54 yıllarında da Roland Garrosta şampiyon oldu Forest Hills turnuvasını 1951, 52 ve 53 yıllarında üç kez kazandı. 1953 yılında Avustralya Açık Tenıs Turnuvasında şampiyon olarak Grand Slam yaptı .
CONNORS , JİMMY 1952 Amerikalı tenisçi 1974, 76, 78, 82 ve 83 yıllarında beş kez Amerika Açık Tenis Turnuvasını kazandı, iki kez final oynadı.1975, 77, 1974 ve 82 yıllarında Wimbledon'da şampiyon oldu.
COURT Margaret 1942 Avustralyalı bayan tenisçi . 1963 .65.ve 70 yıllarında Wimbledon ‘da 1962, 64, 69, 70, 73 yıllarında Rolad-Garros’ta şampiyon oldu. Avustralya Açık Tenis Turnuvası ‘nı 1966-73 yılları arasında yedisi üst üste olmak üzere 10 kez kazandı.
EDBERG, Stefan 1966 İsveçli tenisçi 1988 –90 yıllarında Wimbledon tek erkeklerde şampiyon oldu .1985 ve 1987 yıllarında Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nı kazandı 1984 ve 85 yıllarında Davis Kupası‘nda şampiyon olan takımda yer aldı .
BARİ, Nazmi
ERKOĞLU. Sedat 1908 –1975 spora Fenerbahçe genç takımında futbol oynayarak başladı. Daha sonra tenise geçti Dönemi en başarılı raketleri arasında sayıldı Şirinyan ile birlikte çift erkekler Balkan Şampiyonluğunu kazandı.

Ayrıca bakınız>>
Tenis Nedir? Tenis Hakkında

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır. Bazen de toprak sahada oynandığı görülür.

Konu başlıkları
1 Kortlar
2 Kort Çizgileri
3 Kort tipleri
4 Vuruşlar
4.1 Servis
4.2 Forehand
4.3 Backhand
5 Turnuvalar
6 Veteranlar
6.1 Veteran tenisi
6.2 Club Alibey farkı
6.3 Maç, Set ve Galibiyet
7 Grand Slam kazananlar
8 Ayrıca bakınız

Kortlar
Tekler maçlarında kort 23,77 metre uzunluğunda ve 8,23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10,97 metreye çıkartılır. Kortun etrafındaki fazladan alan ise oyuncuların yukselen topları karsilayabilmesi içindir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteklerde 107 santimetre ve merkezde 91,4 santimetre uzunluğundadır.

Kort Çizgileri

Tenis sahasının boyutları (feet olarak)
Tenis kortunun metrik bazda gösterimi. (imperial version bakınız).Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.Bu çizgilerin kalınlığı 5 cm.dir

Kort tipleri
Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

Toprak Kort
Çim Kort
Sert Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Bu oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar;çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hizlanma olur;çünkü toprak kortta oyuncular top-spin vuruşları tercih etmeleridir. Toprak korttaki maçlar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun:

Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.

Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur.


Tenis, bu spora özgü raket ve toplarla oynanabilmektedir Vuruşlar

Servis
Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand
Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde durur, topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand
Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. Raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Turnuvalar
Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır. Bunlar; Avustralya Açık, Fransa Açık "Roland Garros", Wimbledon ve Amerika Açık'tır. Amerikan Açık Tenis Turnuvası; sert kortlarda, Fransa Açık Tenis Turnuvası; toprak kortta, Wimbledon; çim kortlarda, Avustralya Açık ise Sentetik Kortlarda oynanır. Bu turnuvaların dışına başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Veteranlar
Veteran tenisi
VETERAN tenisi dünya spor dünyasına birçok yönden damgasını vurarak ön plana çıkmaya başladı. Hangisinden başlayalım bilmiyoruz. Ancak, çok ayrıcalıklı bazı durumları vurgulayabiliriz.

Dünyada +85 yaşın üzerinde düzenli turnuva yapılan başka bir spor dalı ve bu yaşın üzerinde maç kazanma mücadelesi yapan başka bir dalda sporcu yok. Bilindiği gibi veteran teniste turnuvalar (kadın ve erkek için) +35 yaşta başlar ve 5'er yıllık aralarla erkeklerde +85, kadınlarda +75 kategorilerinde oynanır. Bütün bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları var. Dünyada bir yılda 186 bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanıyor. Dünya şampiyonaları da hiç aksamadan yapılıyor. Şu anda erkeklerde en yaşlı tenisçi 93 yaşında.
Her yıl Dünya Veteran Şampiyonası (B serisi +55 +60 +65 +70 +75 +80 +85) Antalya'da Club Alibey Tatil Köyü'nün gerçekten mükemmel tenis tesislerinde yapılıyor. 31 ülkeden 600 civarında kadın erkek tenisçinin katılacağı bu şampiyona, gerçekten ilginç ve büyük bir spor olayı. Önce takım şampiyonası oynanacak, ondan sonraki hafta ise bireysel turnuva yapılacak. Türkiye bu şampiyonaya +55 +60 +65 +70 +75 kategorilerindeki takımları ile katılacak. Bireysel turnuvaya ise yeterli puana sahip tenisçimiz olmadığı için giremeyeceğiz.

Maç, Set ve Galibiyet
Ali Bey Club Manavgat’ın önemli bir özelliği, dünyanın en büyük tenis merkezi olması ve Mickey Tenis Akademisi’nin bulunmasıdır. Bu merkez toplam 62 korttan oluşmaktadır. Merkez kort ve diğer kortların yanı sıra 4 adet çocuklar için özel olarak tasarlanmış tenis çocuk kortu, 1 tenis duvarı ve 1 adet de funkort bulunmaktadır. Tenis merkezi tenis antrenmanını düşünenler için olduğu gibi aynı zamanda yalnız gelen tenis düşkünlerine de uygundur. Tenis merkezi PCT Tenis Okulu ile anlaşmalı olarak tenis kursları hizmeti de vermektedir. Başarı seviyesine uygun antrenman programları, çocuklar için özel geliştirilmiş çocuk metodu, ücretsiz deneme saatleri, grup rezervasyonlarında yer garantisi, haftalık turnuvalar, oyun partneri organizasyonu, tenis mağazası (Adidas ve Wilson Store), top fırlatma makinesi, bilgisayar analizleri, genç yetenekler için özel toplar, bilgilendirme ofisi, tenis raketi gerdirme servisi ve raket kiralama tenis okulumuzun hizmetleri arasındadır. Tüm antrenörler DTB/VDT lisanslıdır. Ayrıca bir adet tenis barı da bulunmaktadır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Haziran 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TENİSİN türkiyedeki gelişimi,oyun kuralları,tarihçesi ve kaynakçası?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tenis nedir
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

tenis nedir

Alıntı
ener adlı kullanıcıdan alıntı

Tenis Nedir? Tenis Hakkında Genel Bilgiler

Tenisin Tarihçesi

0411tenistarih1Bir çok mağara resimleri, hedef oyunları oynayan insanlar resmeder. Tarih öncesi yazıtlarda ise insanların birbirlerine top attıkları bazı oyunlardan sözedilir.
Zaman geçtikçe insanlar ve oynadikları oyunlar daha gelişti ve karmaşıklastı.Gerçek tenis bin yıl kadar önceye dayanır. 1874'te Binbaşı Walter Clapton Wingfield bu oyunda zengin olabilme fırsatları sezinledi ve "Sphairistike" ismiyle bu oyunun patentini aldı, daha sonraları bu isim "çim tenisi" haline dönüştü. 1872'de Binbaşı Harry Gem ve Augurio Pereira'nın Leamington Spa bölgesinde kurdugu kulüp ise tarihin ilk tenis kulübü olarak bilinir.
Kadın ve erkeğin aynı anda oynayabildiği nadir oyunlardan olduğu için Çim Tenisi kısa sürede popüler oldu. Sadece çim üzerinde degil her türlü yüzeyde ve kapalı alanlarda da oynandı. Bu yüzden 1970lere kadar oynandığı yüzey ne olursa olsun bu oyunun ismi Çim Tenisi olarak kaldı. 1970'lerde ülkeler çim kelimesini atarak kısaca tenis demeye başlasalar bile Uluslararası Tenis Federasyonu oyunun ismini 1977 yılına kadar değiştirmedi. İngiltere Tenis Federasyonu kendine hala Çim Tenis Birligi demektedir.
Orta çağlarda tenisin ilk versiyonlarından sayabileceğimiz bir oyun el ile oynanıyordu ve zamanla oyun taktikleri kuvvete dayandığında top eli incitmeye başladı. Oyuncular ellerini sarmaya başladılar, fakat bu da yeterince koruma sağlamayınca tahtadan yapılmış raketler kullanılmaya başlandı. Bu raketler acıyı hafiflettikleri gibi, toptan ele aktarılan titreşimi de bozdular ve elediler.
Bilinen ilk tenis kitabı,Trattato del Givoco della Palla di Messer (Top Oyunun Prensipleri Üzerine), Antonio Scaino da Salo tarafından 1555 yılında Venedik'te yazıldı. Aynı kişi bundan 13 yıl önce, 1970'lerde görülen raketlere benzer ilk telli raketi yapmıştı.
Binbaşı Wingfield'in promosyon aktivitelerinden sonra çim tenisi çiçek açmaya basladı. Fakat oyun kuralları ve sahası için belirli bir standart yoktu. İlk tenis turnuvasi 1877 yılında Wimbledon'da düzenlendi. Turnuva komitesi kuralların ihtiyaci karşılamadığına karar verdi ve dönemin kroket kulübünün üç üyesine (Messrs Julian Marshall,Henry Jones,C.G.Hethcote) kuralları belirleme ve düzenleme görevi verdi. Bu kişiler görevlerini o kadar iyi yaptılar ki, koydukları kurallar hala temel olarak kullanımdadır.


Türkiye’deki Gelişimi
20. yüzyılda Amerika ve Avusturalya’ya kadar yayılan tenis, yurdumuzda ilk olarak İngilizler tarafından oynandı. İngiliz diplomatları tarafından Tarabya’da düzenlenen karşılaşmanın çift erkekler kupasını K.WHittall-F.Whitenhouse kazandı.1910’larda Kadıköy Küçük Moda’daki tenis kortunda, yukarıdaki isimlere ek olarak Sleger, Simonde, Binns, Basil ve Weiss bir tenis kulübü kurdular. Bunu Osmanbey’de Ohanesyan, Abramoviç, Hotohinson ve Ananya’nın, Sıraseviller’de ise Jovarsky ile Majak’ın kurduğu klüpler izledi. İstanbul’daki bu kort faaliyetlerinin yanı sıra, İzmir’de de çalışmalar sürdürülüyordu. Giraud ve Charnot aileleri Bornova’da tenis oynayan öncüler oldular.
Türklerin tenis oynamaları 1915’de İstanbul’da başladı. Fenerbahçe kulübünde bir tenis şubesinin kurulmasıyla Galip Kulaksızoğlu, Zeki Rıza, İsmet Uluğ, Tevfik Taşçı, İbrahim Cimcöz, Mehmet Reşat Pekelman, Muhsin Yeğen ve Ekrem Rüştü cumhuriyet dönemine kadar ilk tenis oynayan kişiler oldular. Fenerbahçe ‘nin toprak kortundan parlayıp , uluslar arası alanlara çıkan Suat Subay, Şirinyan ve Sedat Erkoğlu, tenisimizin büyük isimleri olarak göze çarptı. Bayan tenisçiler arasında Vecihe Taşçı, Adriel Sadak, Mediha Baydar ve Hidayet Karacan başarı sağladı.Ankara’daki tenis çalışmalarıise Süreyya Genca ve arkadaşlarının 1929’da kurduğu Kavaklıdere Sporting Tenis Klubü ile ilerledi. Tenisçilerimiz ilk milli karşılaşmalarını 1930’da Yunanlılarla yaptılar. Suat Subay, Sedat Erkoğlu ve Şirinyan, Balkan şampiyonasında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya karşısıanda galip geldiler.1940’larda Tenis Eskrim ve Dağcılık Klubü’nün çalışmalarını arttırması yeni bir dönemin başlamasına neden oldu.Kerim Bükey ve Vedat Abut gibi öncülerin çalışması ile Fehmi Kızıl, Beliğ Beler, Behbut Cevanşir, Suzan Gürel, Enis Talay, Mualla Grodetsy, Bahtiye Musulluoğlu ve ardından Nazmi Bari ortaya çıktı.
YÖNETİM: Türkiye Tenis Federasyonu 1923’te kuruldu. ITF,(Federation Internationale de Tennis) Uluslararası Tenis Federasyonu, dünya tenisini yöneten, klasmanları belirleyen en büyük kuruluşudur. Merkezi Londra’dır. Kuruluş yılı:1913, üye sayısı:125.
ASHE, Arthur 1943.Amerikalı tenisçi Wimbledon turnuvasını 1975 yılında kazandı.Bu turnuvayı tek erkeklerde kazanan ilk zenci tenisçi oldu.1975 yılında dünya tenis klasmanında bir numaraydı.1968 yılında Forest Hills,1970yılında da Avusturalya Açık Tenis Turnuvası.nı kazandı.
BECER, BORİS 1967 Wimbledon’ u en genç yaşta kazanan tenisçisi bu önemli turnuvay kazandıgında henüz 17 yaşındaydı biryıl sanra wimbledon şampiyonlugunda yine onun adı vardı 1989 yılında wimbledon ı üçünçü kez kazandı. 1989da amerika acık tenis turnuvasını, nın 1991 yılında Avustralya açık Tenis turnuvasın nın şampiyonu oldu
BORG, Björn 1956 profesyonel tenisin unutulmaz isimlerinden. Henüz 16 yaşında İsveç Yeni Zelanda Davis Kupası maçıyla uluslararası alana çıktı. 1976 –80 yılların arasında üst üste beş kez Wimbledon kazandı. 6 kez Rolant Garrosu kazandı. Amerika Açık Tenis Turnuvası'ndan da 1976 78 80 ve 81 yıllarında final oynadı hiç birini kazanamadı. 1983 yılında tenisi bıraktı.
CONNOLEY Maureen 1934 Amerikalı bayan tenisçi “Küçük Mo” olarak tanındı 1952, 53 ve 54 yıllarında wimbledon , 1953 ve 54 yıllarında da Roland Garrosta şampiyon oldu Forest Hills turnuvasını 1951, 52 ve 53 yıllarında üç kez kazandı. 1953 yılında Avustralya Açık Tenıs Turnuvasında şampiyon olarak Grand Slam yaptı .
CONNORS , JİMMY 1952 Amerikalı tenisçi 1974, 76, 78, 82 ve 83 yıllarında beş kez Amerika Açık Tenis Turnuvasını kazandı, iki kez final oynadı.1975, 77, 1974 ve 82 yıllarında Wimbledon'da şampiyon oldu.
COURT Margaret 1942 Avustralyalı bayan tenisçi . 1963 .65.ve 70 yıllarında Wimbledon ‘da 1962, 64, 69, 70, 73 yıllarında Rolad-Garros’ta şampiyon oldu. Avustralya Açık Tenis Turnuvası ‘nı 1966-73 yılları arasında yedisi üst üste olmak üzere 10 kez kazandı.
EDBERG, Stefan 1966 İsveçli tenisçi 1988 –90 yıllarında Wimbledon tek erkeklerde şampiyon oldu .1985 ve 1987 yıllarında Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nı kazandı 1984 ve 85 yıllarında Davis Kupası‘nda şampiyon olan takımda yer aldı .
BARİ, Nazmi
ERKOĞLU. Sedat 1908 –1975 spora Fenerbahçe genç takımında futbol oynayarak başladı. Daha sonra tenise geçti Dönemi en başarılı raketleri arasında sayıldı Şirinyan ile birlikte çift erkekler Balkan Şampiyonluğunu kazandı.

Ayrıca bakınız>>
Tenis Nedir? Tenis Hakkında

.
bilge kuşağı - avatarı
bilge kuşağı
Ziyaretçi
21 Mart 2011       Mesaj #7
bilge kuşağı - avatarı
Ziyaretçi
tenis ve kuralları
Teniste oyuncuların amacı ellerindeki raketle topa vurarak ağın üzerinden geçirmek ve topu karşı sahaya düşürmektir. Vuran sporcu topu karşısındaki oyuncunun sahasına ve oyun çizgilerinin içine düşürmelidir. Karşılayan oyuncu topa, ya top havadayken ya da yerde bir kere sektikten sonra vurmalıdır. Aksi takdirde puan kaybedilir.

Oyun

Teniste bir oyun 4 puan, bir set 6 oyun, maç ise erkeklerde özel turnuvalar dışında 5, bayanlarda özel turnuvalar dışında 3 set üzerinden oynanır.

Bir oyunda tüm servis atışlarını tek bir oyuncu kullanır. Set esnasında oyuncular sırayla kendi servis oyunlarını oynarlar. Oyunda 4 puan vardır: 15 – 30 – 40 – oyun. Bu puanları sırasıyla ilk kazanan oyunu kazanır. 40 – 40 ve sonraki beraberliklerdeki duruma ise “deuce” denir. Sayıyı ilk alan oyunu kazandı demek değildir, çünkü 40 – 40 ve sonraki eşitlikler karşıdaki tenisçiye puan vermeden üst üste iki puan almayı gerektirir. Deuce’dan sonra alınan ilk sayıya “avantaj (advantage)”; ikinci sayıya da “oyun” denir.

Set

Teniste seti toplamda 6 oyun alan oyuncu kazanır. 6 – 6 oyun eşitliğinde ise tie-break oyunu oynanır ve bunu kazanan seti de almış olur. Tie-break oyunu 7 sayı üzerinden oynanır. Oyunculardan en az 7 sayıyı önce alan ve beraberlik durumunda da iki sayı üst üste kazanan oyunu alır. Bu erkeklerde 3 set, bayanlarda ise 2 settir. Beraberliklerde bir tie-break seti oynanır ve bu seti kazanan maçı kazanmış olur.

Kortlar

Tenis genel olarak her tür yüzeyde oynanabilir fakat kort farklılıkları topun hızını ve sekmesini değiştirdiğinden tenisçileri ciddi olarak etkiler. En çok tercih edilenler, toprak kort, sert kort ve çim korttur.

Toprak Kort

Kırmızı veya yeşil kilden yapılan bu kortlar, zeminin yumuşaklığından dolayı topun hızını aniden keserek çok zıplamamasını sağlar. Toprak kortta oynanan en ünlü turnuva, dört Grand Slam’den biri olan Fransa Açık (Roland Garros)’tır

Benzer Konular

11 Ekim 2012 / Hi-LaL Spor
24 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap