Arama

Elektroskopun durumları hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Mart 2016 Gösterim: 16.184 Cevap: 3
Misafir?? - avatarı
Misafir??
Ziyaretçi
20 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir?? - avatarı
Ziyaretçi
Elektroskobun durumlarıyla ilgili düzenli bir bilgi verir misiniz ??
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Yüksüz (Nötr) bir elektroskoba yüklü yüklü bir cisim dokundurulduğunda cisimdeki yüklerin bir kısmı elektroskoba geçer. Bu yükler elektroskobun topuzuna ve yapraklarına dağılır. Yapraklardaki yükler birbirine itme kuvveti uygulayarak yaprakların açılmasını sağlar. Yapraklardaki yükler ne kadar fazla ise yapraklar okadar fazla açılır. Elektroskobun topuzu topraklanırsa elektroskop nötrlenir ve yapraklar tekrar kapanır.
Alıntıdaki Ek 45718

Sponsorlu Bağlantılar

Elektroskop İle Bir Cismin Yükünü Bulma:
Elektroskop ile bir cismin yükünü bulmak için 2 farklı yol izlenebilir. Birincisinde Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurularak, diğerinde ise yüklü elektroskoba yüklü cisim yaklaştırılarak. Her iki durumda yapraklarda meydana gelen değişikliğe göre yüklü cismin yükü ve miktarı bulunabilir.

1- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Dokundurma:
elektroskop-yuklu-iseÖncelikle yüksüz elektroskop yükü bilinen bir cisme dokundurularak yüklenmesi sağlanır. Daha sonra yükünü öğrenmek istediğimiz Cisim yüklü elektroskoba dokundurulur. Yaprakların durumuna göre dokundurulan cismin yükünün cinsi ve yük miktarı bulunabilir buna göre; yüklü bir elektroskoba yüklü bir cisim dokundurulduğunda yapraklarda 5 farklı durum gözlenebilir. Bunlar:
Alıntıdaki Ek 45719


1) Yapraklar Biraz Açılır İse: Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurulduğunda yapraklar biraz açılıyor ise elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
2) Yapraklarda Değişme Olmaz İse: Cisim elektroskoba dokundurulduğunda yapraklarda bir değişiklik olmuyor ise cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır.
3)Yapraklar Biraz kapanıyor ise: Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları biraz kapanıyor ise burada üç farklı durum oluşur;

a) Cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır. Yük miktarı için bir şey söylenemez
b) Cismin yükü ile elektroskobun yükü zıttır ve elektroskobun yükü cismin yükünden fazladır. (qc <qe )
c) Cisim Nötrdür.

4) Yapraklar tamamen kapanıyor ise; Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları tamamen kapanıyor ise elektroskop nötr hale geçmiştir. Bu durumda cismin yükü ile elektroskobun yükleri zıt işaretli ve yük miktarları birbirine eşittir. (qc =qe )

5) Yapraklar Kapanıp Tekrar Açılıyor İse; Bu durumda elektroskop ile cisim zıt yüklüdür ve cismin yükü elektroskobun yükünden fazladır. (qc >qe )

2- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Yaklaştırma:

Yüklü bir elektroskoba yüklü cisim yaklaştırıldığında yapraklarda 4 farklı durum ortaya çıkar. Bunlar;
a) Yapraklar Biraz açılır: Bu durumda Elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
b) Yapraklar biraz kapanır: Bu durumda elektroskobun ve cismin yükü zıt işaretlidir.
c) Yapraklar tamamen kapanır ise: elektroskop ve cismin yükü zıt işaretlidir.
d) Yapraklar kapanıp tekrar açılır ise: Elektroskop ile cisim zıt yüklüdür.

* Nötr bir cisim elektroskoba yaklaştırılırsa elektroskobun yaprakları biraz kapanır.



Son düzenleyen Safi; 16 Mart 2016 10:27
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Mayıs 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
1. Yüklü bir cismi nötr bir elektroskoba yaklaştırırsak, topuz yaklaştırılan cismin yükünün zıttı ile, yapraklar ise aynı yükle yüklenirler.
Yapraklar açılır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yüklü bir cismi nötr bir elektroskoba dokundurursak topuz ve yaprak aynı yükle yüklenir.
Yapraklar açılır.
3. Yüklü bir cismi zıt yüklü bir elektroskoba yaklaştırırsak, elektroskobun ve yüklü cismin yük miktarına bağlı olmak şartıyla;
a)Yapraklar biraz kapanabilir.(Elektroskop yükü çoksa)
b)Yapraklar tamamen kapanabilir.(Yükler eşitse)
c)Yapraklar önce kapanıp sonra açılabilir.(Cismin yükü çoksa)
4. Yüklü bir cismi aynı yüklü bir elektroskoba yaklaştırırsak yapraklar biraz daha açılır.
Eğer dokundurulursa ;
a)Yapraklar biraz açılır. (cismin yükü fazla ise) b)Yaprakta değişme olmaz. (yükler eşit ise) c)Yapraklar biraz kapanır.(Elektroskobun yük fazla)
5. Yüklü bir cismi zıt yüklü bir elektroskoba dokundurursak, yük miktarlarına bağlı olmak şartıyla üç durum gözlenir:
a)Yapraklar biraz kapanabilir.(Elektroskobun Yükü fazla ise)
b)Yapraklar tamamen kapanabilir. (Yükler eşitse)
c)Yapraklar önce kapanıp sonra zıt yüklenerek açılabilir.(Cismin yükü fazla ise)



Son düzenleyen nötrino; 22 Aralık 2015 10:42 Sebep: Kırık görsel!
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
myrize - avatarı
myrize
Ziyaretçi
11 Ocak 2012       Mesaj #3
myrize - avatarı
Ziyaretçi
ELEKTROSKOP, Bir cismin yüklü olup olmadığını, yüklü ise yükünün işaretini anlamaya yarayan alete denir. Elektroskop basitçe metal bir topuz, metal bir tel, iletken çok hafif iki yaprak ve cam fanustan oluşmaktadır.

Elektroskop yüksüz iken, yapraklar kapalı ve yapraklar arasındaki açı sıfır derecedir. Elektroskop yüklendiğinde, her iki yaprakta aynı cins ve eşit yükle yüklenir ve birbirlerini iterek yapraklar açılır. Yapraklar arasındaki açı yük miktarı ile orantılıdır. Yük miktarı artarsa, açı artar, yük miktarı azalırsa, yapraklar arasındaki açı da azalır.

Buna göre, elektroskobun yüklü olup olmadığını, yaprakların açık olup olmadığından anlayabiliriz.

Nötr bir elektroskoba bir cisim dokundurulduğunda, yapraklar açılıyorsa dokundurulan cisim mutlaka yüklü demektir. Dokunmayla elektriklenme sonucu elektroskopta yüklenir ve yaprakları açılır. Fakat bu durumda yükün işareti anlaşılamaz.
Yükün işaretini anlayabilmek için, yükünün işareti bilinen bir elektroskoba yüklü cismi yaklaştırmamız gerekir.(–) yüklü bir elektroskoba bir K cismi yaklaştırıldığında yapraklar biraz açılıyorsa yaprakların biraz açılmasının nedeni, yapraklardaki yük miktarının artmasıdır. Yani topuzdan yapraklara (–) yükler itilmiştir. Topuzdan yapraklara (–) yüklerin itilebilmesi için K cisminin yükünün işareti (–) olmalıdır.

Eğer K cismi yaklaştırıldığında elektroskobun yaprakları biraz kapanıyorsa, yapraklardaki yük miktarı azalıyor yani topuza yapraklardan yük çekiliyordur. Buna göre, K cisminin yükünün işareti (+) dır.


Yüklü bir cisim, yüklü bir elektroskoba yaklaştırıldığında yapraklar biraz açılıyorsa , cisim ile elektroskop aynı cins yükle yüklü, yapraklar biraz kapanıyorsa , cisim elektroskopla zıt yüklüdür. Cisim yaklaştırılırken yapraklar biraz açılıyorsa, uzaklaştırılırken yapraklar biraz kapanıyordur.Yani yaklaşma uzaklaşma birinin tersi olur.

Nötr bir elektroskoba (–) yüklü bir K cismi yaklaştırıldığında elektroskop etki ile elektriklenir. Yapraklar (–) yükle yüklenirken, topuz ise (+) yükle yüklenir, (+) yüklü cisim yaklaştırılsa idi, yapraklar (+), topuz ise (–) yükle yüklenirdi.

Yüklü bir cismi yüklü bir elektroskoba dokundurduğumuzda, yaprakların hareketinin nasıl olacağını anlamak için yük miktarlarını ve yükün işaretini bilmek gerekir.

1°) qE = – 3q, qK = +q ise, birbirlerine dokundurulduğunda, toplam yük qT = – 3q + q = – 2q olur ve bu yükü aralarında paylaşırlar. Dolayısıyla elektroskobun yük miktarı azalır ve yapraklar biraz kapanır.
2°) qE = + q, qK = – q olsa idi elektroskobun yük miktarı sıfır olur ve yapraklar tamamen kapanırdı.
3°) qE = – q, qK = +4q ise, toplam yük qT = + 4q – q = + 3q olur. Elektkroskobun ilk yükü (–) işaretli iken dokundurduktan sonra (+) işaretli olur. Bu durumda elektroskobun yaprakları önce kapanır, sonra tekrar açılır.
Elektroskop ve dokundurulan cismin yükünün işareti aynı ise, elektroskobun yapraklarının hareketini bilebilmek için kapasitelerinin de bilinmesi gerekir.

+q yüklü bir çubuk ve elektroskop birbirine dokundurulduğunda üç ihtimal vardır,
1°) Kapasiteleri eşit ise, yük geçişi olmaz ve elektroskobun yaprakları arasındaki açı değişmez.
2°) Elektroskobun kapasitesi büyük ise, toplam yükün (+2q) yarıdan fazlasını alır ve yapraklar biraz açılır.
3°) Çubuğun kapasitesi büyük ise, çubuk toplam yükün (+2q) yarıdan fazlasını alır ve elektroskobun yaprakları biraz kapanır.

(–) yüklü bir cisim, (+) yüklü elektroskoba sürekli yaklaştırıldığında elektroskobun topuzundaki (–) yüklerin (elektroskobun topuzu (+) yüklü olsa da (–) yüklerde vardır.) bir kısmı yapraklara itilir ve yapraklardaki (+) yük miktarı azalır. Dolayısıyla yapraklar biraz kapanır. Yaklaştırmaya devam edildiğinde ve yapraklardaki (+) yüke eşit miktar (–) yük itildiğinde, yapraklar tamamen kapanır.

Yine yaklaştırılmaya devam edilir ve yapraklardaki (+) yükten daha fazla (–) yük itilirse, yapraklar (–) yükle yüklenir ve tekrar açılır.Yüksüz (nötr) bir elektroskoba (–) yüklü bir cisim yaklaştırıldığında etki ile elektriklenir ve yapraklar (–), topuz (+) yükle yüklenir.Bu durumda iken, elektroskobun topuzu topraklanırsa, yapraklardaki (–) yükler toprağa akar ve yapraklar tamamen kapanır. Çünkü iletilen yükler mümkün olan en uzağa yani toprağa itilir.Daha sonra toprak bağlantısı kesilir ve cisim uzaklaştırılırsa, elektroskop (+) yükle yüklenmiş olur.

Özel Durumlar

1. İçi boş iletken bir küre yüklendiğinde, yükler kürenin dış yüzeyinde toplanır. Çünkü yükler birbirini karşılıklı olarak mümkün olan en uzağa yani dış yüzeye doğru iterler. İç yüzey nötrdür.

2. Yine nötr bir kürenin iç yüzeyine (–) yüklü X cismini dokundurduğumuzda, X küresi yükünün tamamını büyük küreye aktarır ve kendisi nötr hale gelir. Eğer (–) yüklü X küresi, büyük kürenin dışına dokundurulsaydı, toplam yükü aralarında yarıçapları oranında paylaşırlar idi.

3. (+) yüklü X küresi nötr kürenin içine değmeyecek şekilde salındırıldığında, etki ile elektriklenme olur. Kürenin iç yüzeyine (–) yükler çekilir. Dış yüzeyinde ise (+) yük fazlalığı oluşur.

4. Yüklü iletken cisimlerin sivri uçlarında daha fazla yük toplanır.
Son düzenleyen nötrino; 22 Aralık 2015 10:58 Sebep: Mesaj düzeni / Kırık görsel!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Yüksüz (Nötr) bir elektroskoba yüklü yüklü bir cisim dokundurulduğunda cisimdeki yüklerin bir kısmı elektroskoba geçer. Bu yükler elektroskobun topuzuna ve yapraklarına dağılır. Yapraklardaki yükler birbirine itme kuvveti uygulayarak yaprakların açılmasını sağlar. Yapraklardaki yükler ne kadar fazla ise yapraklar okadar fazla açılır. Elektroskobun topuzu topraklanırsa elektroskop nötrlenir ve yapraklar tekrar kapanır.
Ad:  elektrik1.jpg
Gösterim: 5894
Boyut:  88.8 KB


Elektroskop İle Bir Cismin Yükünü Bulma:
Elektroskop ile bir cismin yükünü bulmak için 2 farklı yol izlenebilir. Birincisinde Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurularak, diğerinde ise yüklü elektroskoba yüklü cisim yaklaştırılarak. Her iki durumda yapraklarda meydana gelen değişikliğe göre yüklü cismin yükü ve miktarı bulunabilir.

1- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Dokundurma:
elektroskop-yuklu-iseÖncelikle yüksüz elektroskop yükü bilinen bir cisme dokundurularak yüklenmesi sağlanır. Daha sonra yükünü öğrenmek istediğimiz Cisim yüklü elektroskoba dokundurulur. Yaprakların durumuna göre dokundurulan cismin yükünün cinsi ve yük miktarı bulunabilir buna göre; yüklü bir elektroskoba yüklü bir cisim dokundurulduğunda yapraklarda 5 farklı durum gözlenebilir. Bunlar:
Ad:  elektroskobun_uygulamalari.png
Gösterim: 3682
Boyut:  60.1 KB


1) Yapraklar Biraz Açılır İse: Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurulduğunda yapraklar biraz açılıyor ise elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
2) Yapraklarda Değişme Olmaz İse: Cisim elektroskoba dokundurulduğunda yapraklarda bir değişiklik olmuyor ise cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır.
3)Yapraklar Biraz kapanıyor ise: Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları biraz kapanıyor ise burada üç farklı durum oluşur;

a) Cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır. Yük miktarı için bir şey söylenemez
b) Cismin yükü ile elektroskobun yükü zıttır ve elektroskobun yükü cismin yükünden fazladır. (qc <qe )
c) Cisim Nötrdür.

4) Yapraklar tamamen kapanıyor ise; Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları tamamen kapanıyor ise elektroskop nötr hale geçmiştir. Bu durumda cismin yükü ile elektroskobun yükleri zıt işaretli ve yük miktarları birbirine eşittir. (qc =qe )

5) Yapraklar Kapanıp Tekrar Açılıyor İse; Bu durumda elektroskop ile cisim zıt yüklüdür ve cismin yükü elektroskobun yükünden fazladır. (qc >qe )

2- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Yaklaştırma:

Yüklü bir elektroskoba yüklü cisim yaklaştırıldığında yapraklarda 4 farklı durum ortaya çıkar. Bunlar;
a) Yapraklar Biraz açılır: Bu durumda Elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
b) Yapraklar biraz kapanır: Bu durumda elektroskobun ve cismin yükü zıt işaretlidir.
c) Yapraklar tamamen kapanır ise: elektroskop ve cismin yükü zıt işaretlidir.
d) Yapraklar kapanıp tekrar açılır ise: Elektroskop ile cisim zıt yüklüdür.

* Nötr bir cisim elektroskoba yaklaştırılırsa elektroskobun yaprakları biraz kapanır.


SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
29 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış