Arama

Atık sulardan içme suyu nasıl elde edilir?

Güncelleme: 25 Ekim 2010 Gösterim: 5.245 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atık sulardan içme suyu elde edilmesi hakkında bişeyler yazabilir misinz ?
Sponsorlu Bağlantılar
castie - avatarı
castie
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #2
castie - avatarı
Ziyaretçi
Tamamen tabii yollara başvurarak bitkilerle, kanalizasyon ve atık suların giderilmesi mümkün mü, bu yolla kötü koku ve hastalıklar engellenebilir mi? İşte bazı öneriler ve uygulayanlardan tecrübeler:
I. YAZI
Sponsorlu Bağlantılar
‘Bitkisel arıtma’ sistemi kurulan köyde sinek ve kötü koku problemi sona erdi
Köylerdeki evsel kanalizasyon atıkları, bitkiler vasıtası ile temizleniyor. Arıtma işlemi için bitkilerin kullanıldığı doğal arıtma sistemi, enerji gerektirmediği için minimum maliyetle istenilen her yere kurulabiliyor.
Muhtar Ahmet Koca, bitkileri kullanarak temizlenen suyun berraklığı karşısında, ‘Bu su içilmez’ levhasını asmak mecburiyetinde kaldık.” diye konuştu.
İlk olarak 2 yıl önce İzmir-Torbalı-Korucuk köyünde denenen ve geçen zaman içinde 500′ü aşkın köye kurulan arıtma sistemi yurt genelinde giderek yaygınlaşıyor. Saz, kamış, su mercimeği, su sümbülü gibi saçak köklü sucul bitkilerin kullanıldığı arıtma sisteminde bitkiler suyu kirleten azot, fosfor, potasyum ve karbon gibi elementleri tüketerek beslenirken, havadan aldığı oksijeni de kökleri vasıtasıyla suya ileterek arıtma işlemini gerçekleştirmiş oluyor. Bu işte bitkilere, doğal ortamda bulunan mikroorganizmalar da partiküllerle beslenerek katkı sağlıyor. Doğal arıtma tesisinde kanalizasyon suları ’sulama suyu’ kalitesine kadar arıtılırken, özellikle köylerde atık suların arıtılmadan çaylara, derelere verilmesi ya da foseptikte toplanması nedeniyle ortaya çıkan bulaşıcı hastalık, sinek, kötü koku gibi problemler tamamen ortadan kalkıyor.
Bursa’daki ilk doğal arıtma tesisinin kurulduğu köyde yaşayanlar da uygulamadan memnun. 500 nüfuslu köyün muhtarı Ahmet Koca, Uluabat gölü kenarında bulunması nedeniyle turistik yönü olan köyün kötü koku derdinden kurtulduğuna dikkat çekti. Muhtar Koca, “Eskiden herkesin lağım çukuru vardı. Sular topraktan sızardı. Kötü koku ve sinek olurdu. Şimdi bu olay köyümüzde bitti. Tesis kurulurken bitkilerle köyün kanalizasyonunun arıtılacağına biz de ihtimal vermiyorduk. Sonucu 1,5 yıldır görüyoruz, çok memnunuz.” dedi. Muhtar Koca, “Ne sinekten ne de kötü kokudan eser kalmadı.” diye konuştu.
İlk olarak 2004 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ve bu kurumun kapatılmasının ardından illerde Özel İdarelere devredilen ‘doğal arıtma projesi’nin Türkiye genelinde 5 bin köyde uygulanması planlanıyor. Suyu yeniden kazanarak, tarımsal sulamada kullanılabilecek hale getiren proje, tüm köylerde hayata geçirilebilirse, 1 Kemer, 5 Kurtboğazı barajına eşdeğer 546 milyon metreküp suyun yeniden kazanılmış olacağı belirtiliyor. Köy Hizmetleri eski Genel Müdürü ve Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Ali Altuntaş, ‘Doğal Arıtma Sistemi’nin kırsal alandaki çevre kirliliğinin önlenmesi adına bir devrim niteliği taşıdığını söyledi. Genel Sekreter Altuntaş, “Özellikle içme suyu havzasında yer alan köylere bu sistemin kurulmasının zorunluluk haline geldiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “2005 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 35 bin 116 köyün, 5 bin 208′inde kanalizasyon tesisi mevcuttu. Fakat bu kanalizasyon sistemi köyün dışına ya da en yakın dereye kadar gidiyordu. Herhangi bir arıtma sistemi de mevcut değildi. Köy hizmetlerindeki görev sürem içerisinde başlatılan doğal arıtma projesi ise devlete çok aşırı yük getirmeden problemi nerede ise kökünden çözülmesine imkan tanıdı. Bizim çözüm olarak sunduğumuz arıtma sisteminde köylerin evsel atıkları ve kanalizasyonları sulama suyu kalitesine kadar arıtılarak doğal ortama bırakılıyor. Sistem, koku, sinek ve bulaşıcı hastalık gibi sorunları bertaraf ediyor.”
Bursa’da 25 köyde doğal arıtma sisteminin bulunduğunu, 2007 yılı içerisinde şehrin içme suyu havzasında yer alan köylerle birlikte Nilüfer çayı havzası, Uluabat ve İznik gölleri havzasındaki köylere de aynı sistemin kurulması için karar aldıklarını ifade eden Köy Hizmetleri eski Genel Müdürü ve Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Ali Altuntaş şunları söyledi: “Doğal arıtma tesisinin yapımı çok kolay. Köydeki her bir kişi için 1-2 metrekarelik yere ihtiyaç var. 80 santimetre derinliğindeki bir havuza sucul bitkiler dikilerek tesis oluşturuluyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ekim 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iyi bir su nasıl elde ederim

Benzer Konular

21 Kasım 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Mayıs 2011 / by charisma Soru-Cevap
26 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
22 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
6 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap