Arama

Cricket böcekleri gece çıkardıkları sesi nasıl yapıyorlar?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Temmuz 2010 Gösterim: 20.701 Cevap: 14
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
29 Haziran 2010       Mesaj #1
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
İngilizce adı Cricket olan böcekler karanlık vakitte çıkardıkları sesi ağızlarıyla mı ayaklarıyla mı çıkarıyorlar? Cricket'in Türkçe ismi nedir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Toprak altındayken;genelde ağaçların köklerinde bulunan özsu ile beslenirler Toprak altından çıktıktan sonra ise ağaçlar üzerinde, yapraklar arasında gizlenip,yapraklarla beslenirler Zati bu böceklerin ses çıkarma mekanizmaları diğer böcek türlerinden oldukça farklıdır ve sadece bir böcek gerektiği kadar yüksek ses çıkarabiliyordur Çoğu zaman ise toplu olarak ötüyorlardır Böyle zamanlarda da haliyle çıkan ses oldukça fazla olmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Haziran 2010       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Cricket'in türkçe karşılığı cırcırböceğidir.Aslında cırcırböceği gündelik kullanılan(Halk arasında)bir böcek adıdır.Asıl adı ağustosböceği olarak geçiyordur.Bu canlılar kanatlarını birbirine sürterek o sesi çıkarırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
2 Temmuz 2010       Mesaj #3
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Ağustosböceği adı verilmesi bana göre yanlış çünkü haziran'da bile nadiren de olsa duyuyoruz gündüz cırcır böceklerini. gece o ses olmuyor. Sanırım gün ışığı olunca o sesleri çıkarıyorlar.

Fakat benim bahsettiğim sadece gece o sesi çıkaran, gün batarken ortaya çıkan o ses. küçük böcekler. Onlarla gündüz öten cırcırböcekleri aynı hayvan mı? Yani gece farklı, gündüz farklı ses mi çıkarıyorlar? Gece çıkan ses daha az gürültülü düdük gibi dıt dıt şeklinde çıkıyor.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Temmuz 2010       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bütün gün öten cırcırböcekleri daha çok geceleri öterler Bir de çekirgeler vardır sanırım onlardan bahsediyorsunuz Çekirgeler arka ayaklarını ön kanatlarına sürterek o sesi çıkarırlar Ama cırcırböcekleri kanatlarını birbirine sürterek o sesi çıkarıyorlardır Aslında cırcırböceği olarak anılan ağustos böceği, çekirgeden ayrı bir türdür Ama genel olarak çekirgelerle karıştırılıyordur Çünkü bazen bu böcekler çekirgeler gibi karın zarlarını titreştirerek çekirge ötüşüne benzer şekilde de ötebiliyorlardır .Bu canlılar sıcak yaz aylarında yaşamlarını sürdürürler ömürleri kısadır Yani ağustosböceklerinin haziran ayında ötüyor olmaları bu adı almalarına engel değildir Sıcak yaz aylarında yaşamlarını sürdürebilen bu canlıların son dönemleri ağustos ayına denk geldiği için bu adı almışlardır
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
3 Temmuz 2010       Mesaj #5
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Ağustos böceklerinin ingilizce ismi nedir? İngilizce adında da ağustos olayı varmı? Sanırım ağustos böcekler = cırcır böcekleri oluyor. Ve benim bahsettiğim dediğiniz gibi bir tür çekirge olmalı. Çizgi filmlerde de görüyoruz. Sanki ayaklarıyla yapıyorlar o sesleri. Gecelerin vazgeçilmez sesini oluşturuyorlar yazda. Duyduğum kadarıyla o çekirgeler çok küçükler. Çok küçük olmalarına rağmen o yüksek sesi nasıl ayaklarını kanatlarına sürerek o sesi oluşturuyorlar?

Cricket'lerin Türkçe adı nedir? Cırcırböceği olmadığına göre baska özel bir ismi olmalıdır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Temmuz 2010       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Ağustos böceklerinin ingilizce karşılığı August beetle olarak geçer Cricket'lerin türkçe karşılığı da yukarı da da belirttiğim gibi cırcırböceği olarak geçiyordur Cırcırböceği; bu canlıların ötüşlerinden dolayı halk arasında yayılmış olan bir isimdir. Bu canlılar aynı zamanda karın kısımlarındaki zarları titreştirerek gürültülü bir şekilde öterler Bu titreşimler; içinde bulundukları havayı sıkıştırır ve hava akımıyla her yöne yayılır. Periyodik olarak devam eden bu sıkıştırmalar ve havanın hareketi sonucunda çekirgenin çıkarmış olduğu ses çok gürültülü bir şekilde metrelerce uzaklıktan duyulabilecek hale geliyordur.
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
4 Temmuz 2010       Mesaj #7
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Bilgi için sağolun benim bildiğim kadarıyla, şimdiye kadar yanlış biliyordum herhalde, cırcır böceği ile ağustos böceği aynı hayvanlar. ama cırcır böceği o çekirge familyasından gelenler olmalı. Tahminimce bu sesleri erkek çekirgeler yapıyordur. Dişileri etkilemek için veya baska bir amaçla.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Temmuz 2010       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Cırcır böceği olarak anılan ağustos böceklerinde ve çekirgelerde genelde erkek böcekler bu şekilde gürültülü ötüyorlardır sebebi de dişileri etkilemeye çalışmalarıdır Böceklerin dişilerinde ise bu şekilde bir özellik yoktur.Cırcır böcekleri çekirgelere benzer özellikler gösteren ve o familyadan gelen canlılar olsalarda,yine de bu iki tür tamamen birbirinden ayrı kendilerine özgü özelleşmiş özellikler gösteren canlılardır.
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
5 Temmuz 2010       Mesaj #9
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Bu böceği görme olanağı varmı? Yoksa insan aktivitesi olur olmaz kayboluyorlar mı?
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Temmuz 2010       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Bu böcekler yavruyken uzun bir süre toprak altında yaşarlar Belli bir olgunluğa eriştiklerinde toprak altından çıkarlar Gündüzleri ağaçlarda yapraklar arasında gizlenirler Zati yaşamları da oldukça kısa sürüyordur

Benzer Konular

28 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
22 Kasım 2015 / Tınmaz Melaike Soru-Cevap
3 Kasım 2010 / Alegro Soru-Cevap
29 Haziran 2011 / Misafir Soru-Cevap
26 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap