Arama

Göğüste lenf nodül bulunması kansere yol açar mı?

Güncelleme: 25 Aralık 2014 Gösterim: 79.499 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Temmuz 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sağ memede 8/5 büyüklüğünde lenf nodül gözlenmiştir doktorum şu anda tehlikeli bi durum olmadığını söyledi 6 ay sonra kontoröle gel dedi bu ne anlama geliyo kanser tehlikesi varmı kız kardeşimde meme kanseri vardı risk altında olabilirmiyim
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
29 Temmuz 2010       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sağ memede 8/5 büyüklüğünde lenf nodül gözlenmiştir doktorum şu anda tehlikeli bi durum olmadığını söyledi 6 ay sonra kontoröle gel dedi bu ne anlama geliyo kanser tehlikesi varmı kız kardeşimde meme kanseri vardı risk altında olabilirmiyim



Sponsorlu Bağlantılar
Bu konuyu hekiminize danışmanız ve en sağlıklı bilgiyi ondan edinmeniz yerinde olacaktır. Konu ile ilgili aşağıdaki mesajı inceleyiniz ;

Alıntı

Öncelikle geçmiş olsun.
Tıpta lenf bezinin büyümesine “Lenfadenopati adı verilmektedir.
Lenfadenopati ; fizik inceleme sırasında sık karşılaşılan bir bulgudur.
Lenfadenopatilerin çoğu benign ( iyi huylu ) olup; enfeksiyonlar ve çeşitli kanserlerin seyrinde ilk bulgu olarak karşımıza çıkabilirler. Bu hastalarda tanıda geç kalınması önemli tıbbi sorunlara yol açabileceğinden bir doktor için lenf nodlarının iyi değerlendirilmesi ve hangilerini araştıracağı çok önemlidir.
Uygulamada hastaların çoğunda boyun , koltuk altı ve kasık lenf nodları ele gelebilir.
Eğer lenf nodu patalojik boyutta ise bir doktor lenfadenopatinin gerçek nedenini tanımlamak zorundadır.

Bir cm’nin altında lenfadenopati önem arz etmez.
Boyunda 1,5 cm üzeri , kasıkta 1,5 cm üzeri lenf nodları patolojik olup araştırılmalıdır. Kafa arkası ve kulak arkası lenf nodları çoğunlukla enfeksiyoz kaynaklıdır.
Karında 2 cm’den büyük, göğüs boşluğunda 1,5 cm’den büyük lenf nodları patolojiktir. Bazı araştırıcılar lenf nodu volümünü önemsemektedir….genellikle 1.5 x 1.5 cm’den büyük hacimli lenf nodlarında bir granülomatöz ya da malign hastalık ( kötü huylu kanser ) olma olasılığının normale göre 13 kat fazla olduğu bilinmektedir..

İki haftadan kısa süreli lenfadenopatiler çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır.
İki haftadan uzun öyküde ise ; tüberküloz ( verem ) , viral enfeksiyonlar, HIV, kötü huylu kanserler , otoimmün hastalıklar düşünülmelidir.
Bir yılı aşan bir öyküde malign hastalık olasılığı düşüktür.
Mesleki öykü (Ziraat ve tarımla uğraşanlarda), evde kedi köpek olması (toksoplazma, kedi tırmığı hastalığı vb), yolculuk, ailede tüberküloz öyküsü tanısı için yol gösterici olabilir.
Uzun süreli kullanılan ilaçlar (difenilhidantoin, karbamazepin, primido suksinatlar, altın tuzları, sulfasalizin, kaptopril, atenolol, kinidin, allopurinol, sefalosporin, primetamin) lenfadenopatiye yol açabilir. Lenf bezi büyüklüğü yanında , eklem ağrısı ve kas ağrısı varsa ; bu sıklıkla bir viral enfeksiyona işaret eder. Son günlerde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, diş ve dişeti rahatsızlıklarının mevcudiyeti öyküde çok önemlidir.

Lenf nodunun ağrılı, hassas ve kızarık olması ; iltihaplı bir olaya işaret eder.
Tüberküloz ve malign hastalıklarda lennfadenopati hızlı büyüyüp kapsül gerilimi yaratmadıkça ağrısızdır. Hodgkin hastalığında lenf nodu ağrısız, yumuşak hareketli ve lastik kıvamındadır. Hodgkin-dışı lenfomalarda ise sert ve genellikle ağrılıdır. Taş gibi sert lenf nodlarını metastatik küme biçiminde görmekteyiz.

boyunda lenf büyümesi varsa ayrıntılı kulak burun-boğaz ve diş muayenesi de ayrıca yapılmalıdır. Gerek enfeksiyonlar gerekse malign hastalıklar ( kötü huylu kanserler ) için önemlidir. Kriptik tonsilit, çürük bir diş servikal lenfadenopatinin nedeni olabilir. Yanakta koplik lekelerin görülmesi kızamık tanısı koydurur.

Bundan başka Lenf bezi büyümeleri genellikle :
-kızıl, kızamık, kızamıkçık ve diğer viral enfeksiyonlarda ,
-Eritema nodozum gibi deri hastalıklarında ,
- tuberkülozda,
-streptokokal enfeksiyonlarda,
- sarkoidozda
- ilaç reaksiyonlarında ,
-Enfeksiyöz mononükleozis, toksoplazmazis te ,
- Sifiliz ( frengi ) te ,
-dermatomyozit, sistemik lupus eritematozus gibi oto immun kollagen doku hastalıklarında ,
-Sezary sendromunda
-Lösemiler, ileri evre Hodgkin-dışı lenfomalar ile nöroblastom gibi kanserlerde görülür.

Lenf bezi büyümesi yanında peteşi, purpura, ekimoz gibi deri bulguları ve solukluk aksi ispat edilene kadar malign hastalıklara ( kötü huylu kanserlere ) işaret eder. Bu bulgular viral enfeksiyonlardan lösemi ve lenfomanın mutlaka dışlanması gerekir.
Kemik iliği supresyonu varlığında mutlaka onkoloji ya da hematoloji bölümlerinin olduğu merkezlere gidilmelidir.. Karaciğer ve dalak büyüklüğü de çoğunlukla malign hastalıklarla birlikte olup üzerinde önemle durulmalıdır. Enfeksiyöz mononükleozisde de enantem, lenfadenopati, deri döküntüleri, hepatosplenomegali olabilir.

Kaynak

Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
her iki memede lenf nodlar oldu sölenildi sag memede17 mm sol memede 13 mm lenf nodlar izlendi tehlikesi var mı ?bidde sag memede yaklaşık 1 senedir akıntı bi de kan geliyo agrılarım çok şiddetli oluyo tehlikesi var mı?tedavi yöntemi nedir .Yaş 23
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Lenf nodu (Beze) nedir?

Lenf nodu yada beze; Dış ortamdan vücudumuza giren mikroorganizmalarla vücudun savaştığı, direnç gösterdiği savunma yapılarıdır diye tanımlanabilmektedir. En çok bilinene lenf nodu (Beze) örneği bademciklerdir. Boyunda, koltuk altında, kasıklarda, ensede kulak çevresinde, dirsek bölgesinde ve hatta karın içi organlar ile göğüs boşluğunda normalde bulunurlar. Bulaşıcı hastalıkların (enfeksiyon hastalıkları) seyiri esnasında bezeler büyüyebildiği gibi; bazı kanserlerle beraber bulunması nedeni ile hem korkutucu olabilmekte hemde erken tanısının konması önem arzetmektedir. Şişmiş bezeler genellikle vücudun hastalıklara karşı korunma mekanizmasının iyi çalıştığını gösterir. Fakat aynı zamanda ciddi hastalıkların da habercisi olabilirler
Yağ bezesi nedir?

Yağ bezesi olarak bildiğimiz tıp dilinde lipom olarak adlandırılan, deri altındaki haraketli urlardır.
Boyun bölgesinde bulunan bezelerinin nedenleri nelerdir?

Boyun, çene altı, ense ve kulak çevresi lenf bezleri çoğu hastada baş-boyun enfeksiyonuna ikincildir. Uzun süreli boyun bölgesi beze büyümelerinde tüberkülozonda düşünülmesi gereklidir. Beze kanserleri de boyun bölgesinden başlayabilir. Eğer omuz üstü bölgede de varsa tümörler ilk planda düşünülmelidir. Lösemiler genellikle yaygın beze büyüklükleri yapar. Koltuk altı ve kasık bölgesi lenf bezeleri sıklıkla enfeksiyonla beraber olup kol, uyluk ve bacağın cilt enfeksiyonları için ayrıntılı beze muayenesi gerekir. Ülkemizde çocukluk çağında aileler sıklıkla sol koltuk altı beze yakınması ile doktora başvururlar. Genellikle BCG(verem aşısı) aşısına ikincil gelişip tedavi gerektirmezler.
Vücudun heryerinde görülebilen beze büyümelerinin nedeni ne olabilir?

Yaygın beze büyümeleri daima ciddi hastalıklarala beraberdir. Ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene inceleme tanıda çok yararlıdır. Viral enfeksiyonlarla, lösemiler ve ileri evre beze kanserleri yaygın lenfadenopati (lenf bezi büyümesi) yaparlar.
Lenfadenopati nedir?


Lenf nodlarının (bezelerin) büyümesi lenfadenopati ola­rak adlandırılır.
Lenf nodu (Beze) büyümeleri nasıl takip edilmelidir?

1. Eşlik eden anlamlı fizik inceleme bulgusu varsa mutlaka ciddi hastalıklara araştırılmalıdır.
2. Eşlik eden bulgu yoksa 2 veya 3 hafta gözlenir. Bu arada antibiyotik kullanılabilir.
3. 2-3 haftalık gözlem sonunda bezeler tekrar değerlendirilir. Boyutta artışlar var ise ileri tetkikler yapılır.
4. 2-3 haftalık izlemede beze aynı boyutta sebat ediyorsa bir 2-3 hafta daha izlenir. Beze kayboldu ise takipten çıkarılır.
5. İzleme sonunda beze aynı boyutta ise yine ileri tetkikler yapılmalıdır. Gerekirse tanı için beze biyopsisi alınmalıdır.
Lenf nodları (Bezeler) ne zaman tehlikelidirler?

Bir santimetreden küçük bezeler genellikle hastalık bulgusu değildir. Fasülye tanesi boyutundaki bezelerin başka bir bulgusu yoksa üzerinde durulması gerektiği, bir çok insandada bulunabileceği bilinmelidir. Boyutunda 1,5 cm üzeri, dirsek bölgesinde 0.5 cm, kasıkta 1,5 cm üzeri beze büyüklükleri ise hastalık belirtisi olup araştırılması gerekmektedir. Ancak boyutu ne olursa olsun omuz üseri bezeler aksi ispat edilene kadar ciddi hastalıklara işaret eder. Ense ve kulak bölgesi bezeleri ise çoğunlukla enfeksiyöz hastalıklar arasında görülür. Kısa süreli beze büyümeleri çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır. 2. haftayı aşan bir öyküde ise tüberküloz, viral enfeksiyonlar, kanserler akla gelmelidir. Ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri gibi eşlik egen bulgular lenfoma denen beze kanserleri ile beraber bulunabilir. Son günlerde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, diş ve dişeti rahatsızlıkları enfeksiyon hastalıklarına işaret eder.
Hangi ilaçlar uzun süreli kullanıldığında Lenf nodu (Beze) büyümesine yol açabilir?

2 haftadan uzun süreli kullanılan difenilhidantoin, karbamezapin, primidon, suksinatlar, altın tuzları, sulfasalazin, kaptopril, atenolol, kinidin, allopurinolsefalosporin, primetamin gibi ilaçlar beze büyümelerine yol açabilirler.
Sözlükte beze ne anlama gelmektedir?

1. Hamur topağı, pazı; bez, gudde. yumurta akı ve pudraşekeriyle yapılan bir çeşit kuru pasta.
2. Yara ya da çıban nedeniyle vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişkinlik.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sağ tarafımda lenf büyümesi var cok tehlikelimi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2014       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sağ ve sol memede 15×5mm lenf nodu saptanmıştır oval yağlı hilusu brdsa 3 katagori 23 yaşındayım ve emziren bir anneyim 6 ayda bir kontrol istenildi ailemde meme kanseri yok fakat dedem ve bütün kardeşleri mide kanserinden vefat etti bu beni korkutuyor

Benzer Konular

16 Haziran 2014 / Misafir Tıp Bilimleri
7 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
1 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
18 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış