Arama

Kur'an-ı Kerim'de Alevilik hakkında bilgi var mıdır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 26 Ocak 2017 Gösterim: 35.550 Cevap: 19
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ağustos 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alevilik nedir?Kur'an'da Alevilik hakkında bilgi var mıdır?
EN İYİ CEVABI mert 58 verdi
Alevilik nasıl ki Alisiz olmazsa, Muhammedsiz de olmaz. Zira Hz. Muhammed hem en büyük Alevi hem de Aleviliğin kaynağıdır. Zira Hz. Muhammed olmasaydı Hz. Ali’nin kim olduğunu bilemezdik. Lakin cahil halk arasında “Aleviler Hz. Ali’den yana, Sünnilerse Hz. Muhammed yana olanlardır” şeklinde son derece yanlış ve hatta uç noktada gülünç bir yargı mevcuttur. Bu öyle bir yargı ki en az “ Mum Söndü “ iftirası ve safsatası kadar yaygın bir cehalet abidesi olarak bellekler yer bulabiliyor. Açıkçası bir toplumda doğru ile yanlışın bu kadar çok birbirine karışmış olması gerçekten feci bir durum.

Sponsorlu Bağlantılar
Herkes bilmeli ve kabul etmeli ki Aleviliğin başlatıcısı ve mimarı doğrudan doğruya Hz. Muhammed’dir. Hz. Muhammed insanlığa Ali adlı bir gerçeği duyurmuş, vicdanlara ve idraklere Ali’nin velayet ve imametini nakşetmiş büyük, emsalsiz ve benzersiz bir tebliğcidir. Hz. Muhammed’in tebliğci olarak insanlara ulaştırmakla mükellef olduğu iki büyük hakikat vardır. Birincisi Allah’tan başkasına tapmamanın gerekliliği yani Lailahe illallah ilkesi, ikincisi de Hz. Ali’nin velayeti gerçeğidir.

Hz. Muhammed bu iki büyük görevini de layıkıyla yerine getirmiş bir Hak elçisi olarak kirlenen vicdanları iman suyuyla yıkamış, şirk bataklığını da tevhid ateşiyle kurutmuştur. Onun tutuşturduğu meşalenin ışığıyla aydınlanıp yollarını iman, ahlak ve ihlas üzerine kuranlar Ali sırrına ve Alevilik gerçeğine vasıl olabilme saadetine varırlar. Kuşku yok ki,bu saadet peygamberin söz, fiil ve işaretlerine tabi olmadadır.

Evet, büyük tebliğci Hz. Muhammed gidilen bir yol ise Hz. Şah – ı Merdan o yolun varacağı mukaddes ve ilahi menzildir. Daha yalın bir anlatımla anlatırsak Muhammed anlatıcı, Ali anlatılandır. O halde anlatıcıdan daha çok onun anlattığı gerçeği kim idrak edebilir? Kim söylenen bir sözü, söyleyenden daha iyi anlayabilir? Yani kim Muhammed’den daha çok Alici olabilir? Hiç kimse!

Hz. Muhammed ya da Alevilerin ifadesiyle Ahmed – i Muhtar bizi Ali’ye ve dolayısıyla Aleviliğe götüren tek yoldur. Odur bize onun hikmetini, sırrını, gerçeğini ve uluhiyetle ihata edilmiş velayetini nakleden…

“Ali, bütün peygamberlerle sır olarak gelmiştir, benimle ise aşikâr olarak geldi.” diyen Hz. Peygamberden daha iyi ve daha net hiç kimse idrak edemez Ali gerçeğini… Bundandır ki hiç kimse onun kadar Alevi olamaz.

O, bir başka sözünde; “ Ali’nin adını anmak, yüzüne bakmak ibadettir.” diyerek hem ibadet etmiş hem de bize en mükemmel ibadeti öğretmiştir. Bu söz aynı zamanda Ali’nin uluhiyetini de tüm çıplaklığıyla ilan etmekte değil midir?

“Ali’yi seven beni sever, beni seven Allah’ı sever” diyen, “ Ben ilmin şehriyim, Ali o şehrin kapısıdır” buyuran, “ Benimle Ali’nin durumu Musa ile Harun’un durumu gibidir. Ne var ki ben son peygamberim” şeklinde tekellüm eden o şanlı nebiden daha büyük Alevi olabilir mi?

Elbette ki olamaz.

Hakk’a yürüyüşünden kısa bir süre önce Gadir Hum’da Hz. Ali’yi veli ve vasi tayin edip bütün müminleri de onu Emir’ül – Mü’miniyn vasfıyla tebrik etmeye davet eden yüce peygamberin sünnetine uyarak aslında Allah’ın emrine uymuş olmayı idrak edebilmek ne büyük devlettir. Ve ne büyük devlettir; peygamberin kendi nefsinden değil vahiyle konuştuğunu anlayabilmek…

Evet, Hz. Muhammed en büyük Alevi’dir. Zira o aynı zamanda dedeler dedesidir. Alevi inanç önderi olan dedelerimizin kaynağı Hz. Muhammed’dir. Nesep olarak Hz. Ali ve Hz. Fâtıma yoluyla peygambere dayanan dedelik / seyyitlik müessesesi Aleviliğin omurgasıdır. Bu omurgayı oluşturan ve hayat veren bizzat Hz. Peygamberin kendisidir. O halde Muhammedsiz Alevilik tıpkı Alisiz Alevilik gibi imkân dâhilinde olmayan köksüzlük çalışmasından başka bir şey değildir.

Bilelim ki, Muhammed’dir Ali’yi aslan donunda temaşa eden…
Muhammed’dir Allah’ın sesini Ali’nin sesi şeklinde duyan…
Muhammed’dir Hakk’ı Ali suretinde seyreyleyen…
Muhammed’dir Kırkların Ceminde kendisine dem sunulan ve etrafında semah dönülüp tavaf edilen…
Muhammed’dir Kırklarla ve Ali ile semaha kalkan…
Muhammed’dir nübüvvet yüzüğünü Ali’de gören…
Muhammed’dir Kırkların ceminde mürşit postuna oturan…
Muhammed’dir Uhud’da Hak katından gönderilen Zülfikar’ı Ali’ye tevdi eden…
Muhammed’dir “La feta illa Ali, la Seyfe illa Zülfikar” sırrını nida eyleyen…
Hâsılı Muhammed’dir insanlığa Haydar – ı Kerrar’ın, Levh – i Mahfuz Kaleminin ve Şir –i Yezdan’ın sırr – ı Ali olduğunu beyan eden…
Öyleyse kasem olsun ki yere ve göğe, Hz. Muhammed’dir en büyük Alevi olan!
Salat ve selam o şanlı elçinin üzerine olsun!
Salat ve selam pençe –i âl – i aba’nın üzerine olsun!
Salat ve selam Ali el – Mürteza’nın üzerine olsun!
Allah Allah
Son düzenleyen perlina; 26 Ocak 2017 14:05
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alevilerin söylediği Ya ALLAH Ya Muhammet Ya Ali bilmeyenler bilsin birde aleviler namaza karşı çıkmıyor sadece namaz şekli yoktur diyorlar bana söyler misin kuranı kerim'in neresinde namaz şekli yazıyor sizin gibi cahiller yüzünden bütün mezhepler yanlış anlatılıyor kırklar cemi gerçek bir olaydır. önce araştırın sonra gelin burada tartışın oruç meselesine gelirsek ALLAH cc. ne diyor namaz kıl, oruç tut zaten aleviler bunları yapıyor ama namazı şekille değil ALLAH'A olan kalbinde ki aşk ile oruç ise sadece ramazanı değil muharrem orucu gibi hemen hemen her orucu tutarlar.Aleviliği öğrenmek istiyorsanız Diyanet İşleri Sitesinde var tabii işinize gelirse
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen perlina; 26 Ocak 2017 14:06
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nasıl sünnilik şafilik müslümanlık içinde bir mezhepse alevilikte öyledir.. bunu anlatmaya çalışyoruz.. evet arkadaşım çok doğru bişeyin üstüne bastın.. yaşar nuri öztürk. siz sadece namaz kılarak mı ALLAH a iman ediyorsunuz . namazda kılamzsanız ALLAH ile irtibatınız bağınız kalamyacak öyle mi? ALLAH kulluk edecek birisi namaz kılmadan da kulluk edebilir die düşünüyorum.. Haşa kılanlara sözüm yok kılmayanlara art niyetle davranılıyor .. ben bunu grdüm . aleviliğe saçmalık diyenler kendi mezheplerine bakıp sonra yorum yapsınlar.. hiçbir şey kusursuz değil tmm mı? kendi mezhebinize nasıl laf ettirmiyorsanız aleviliğe gelince de diliniz kitlenecek. bende kendi mezhebime laf etirmem . bu konu hakkında din öğretmnemiz bile bnmle dikleşiyor bende ççözüm araştırma yapmak için girdim nelrle karşılaşyoruz ..
Son düzenleyen perlina; 26 Ocak 2017 14:07
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bakın arkadaşlar alevilik bir din degil bir yol dur oda oda ilim yoludurali ve oniki imamların yoludur bir müslümanın bu yolu bilmemesi biraz düşündürücü kim demiş aleviler namaz kılmaz oruç tutmaz diye tutulan muharem orucu oruç degilmi bakın arkadaşlar bir insan kelimeyi şaadet getiriyorsa o insan müslümandır bizim hakımızda en güzel kelimeyi peygamber efendimiz soylemişsadece islam bırakın mesep işlerini hepimiz kardeşiz
alevi - avatarı
alevi
Ziyaretçi
18 Şubat 2012       Mesaj #5
alevi - avatarı
Ziyaretçi
ALLAHA çok şükür müslümanız önemli olan budur,kimse kurana namaza dil uzatamaz . peygamber efendimiz(sav) efendimiz hz.ali hz.hasan ve fatma anamızın kemiklerini sızlatmayalım hepimiz kardeşiz bu benim sizlere son sözüm olsun.
Son düzenleyen perlina; 26 Ocak 2017 14:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Haziran 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öncelikle allah muhammed ya ali deriz ibadetlerimiz de.. kuranda secde ve ruku dan bahsediyor namazın şeklinden bahsetmiyor..ibadetlerimizde bu ikisinide yapıyoruz. allaha dua edip alahtan dilemek neden saçma gelir insanlara. öyle düz kafa beyinler ki cami dışında allaha dua etmek kabul deilmiş gibi. ha camiye de gidiyoruz ben gidiyorum.. o zaman allah için sizden de fazlasını yapıyorum. ramazan orucunuda tutuyorum kendi oruçlarımızada ha sizden fazlasını yapıyorum.
Son düzenleyen perlina; 26 Ocak 2017 14:09
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Haziran 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alevilikde namz kılmama yok oruç tutmama diye bişey yok bende aleviyim ve gider namazımı kılarım dua mı ederim boş beleş yaşamaya alışmış insanlar inkar ediyo namazı müslümanlıkda alevi sünni ayrımı yok her meshebi her inancı her düşünceyi saygıyla hoş görüyle görmek var her insan kendinden sorumludur kılanda kılmayanda namazı ahiret günü herkez hesabını verecek namaz kılmayla müslüman olunmuyo oruç tutmayla olunmuyo önemli olan insanlara eşit yaklaşmak hoşgörülükten taviz vermemek ön yargılı düşünen insan çok bilmeden etmeden yorum yapan çok buda bi günah işleme sonuçta ezbere müslümanlık yaşamaktansa hiç yaşamaya çalışmayın hatta müslümanmış gibi yaşamayın
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ağustos 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Ben bu iki kulağımla duydum-yoksa her ikisi de sağır olsun- ve bu iki gözümle gördüm- yoksa herikisi de kör olsunlar- ki Rasulullah(s.a.a) şöyle buyuruyordu:

"Ali müminlerin önderi, kafirleri öldürendir; ona yardım eden (Allah'tan) yardım görür; onu yalnız bırakan (Allah tarafından) yalnız bırakılır."

Biliniz ki ben, Resulullah'la (s.a.a) birlikte namaz kıldığım bir gün, bir fakir mescitte halktan yardım diledi. Ama hiç kimse ona bir şey vermedi. Hazreti Ali'de rükü halinde idi; serçe parmağını ona doğru uzattı; o parmağında yüzük vardı. Fakir gelip parmağından o yüzüğü çıkardı. O zaman Rasulullah (s.a.a) Allah'a yakararak şöyle dua etti:

"Ey Allah'ım, kardeşim Musa sana dua ederek Ey Rabb'im, benim göğsümü aç; işimi kolaylaştır; dilim'den düğümü çöz de sözümü anlasınlar ve benim kendi ehlimden kardeşim Harun'u bana yardımcı kıl; onunla beni güçlendir ve onu benim işime ortak kıl da sana çokça tesbih edip çokça zikir edelim; gerçekten de sen bizim (halimizi) en iyi görensin, ded, sen ise ona:

"Ey Musa, duan kabul edildi ve istediğin verildi diye vahyettin.

Ey Allah'ım, ben de senin kulun ve Peygamberinim; sen benim de göğsümü aç; işimi kolaylaştır. Bana kendi


80 i DOĞRULARLA BİRLİKm

ehlimden AIi'yi vezir (halife, yardımcı) karar ver; onunla beni güçlendir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ağustos 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Resulullah "Beni Allah korur, kıhcınl at" diye buyurdu. O da kılıcı yere bıraktı. Bunun üzerine "Allah seni insanlardan korur" ayeti indi.(1)

Yine Tirmizi, Hakim ve Ebu Naim'in tahriç ettikleri bir rivayette Aişe şöyle diyor.
"Allah seni insanlardan korur" ayeti nazil oluncaya kadar Peygamber (s.a.a) gözetleyiciler tarafından korunurdu. Bu ayet inince, "Artık gidin, beni Allah korumuştur'" diye buyurdu.

Yine Taberani, Ebu Naim, ibn-i Merduye ve ibn-i Asakir'in naklettiği bir rivayette de ibn-i Abbas şöyle diyor:
"Rasulullah'ı (muhafızlar) koruyordu. Amcası Ebu Talib her gün Beni Haşim'den bir kişiyi Rasulullah'ı korumak için gönderirdi. Bir gün Rasulullah (s.a.a) amcasına dedi ki: "Ey amca, artık Allah beni korumuştur; benim senin gönderdiğin kişilere ihtiyacım yoktur."
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2013       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peygamber Efendimiz,in yıllarında meseb ayrımcılığı yoktu ben bir Sünni vatandaşı olarak Alevileri camiye Sünnileri cem evine davet ediyorum.benim amacım bu dostluğun devam etmesi için iki mesebin iyi anlatılması her ii taraf içinde iyi olur.Çünkü son durumlara bakarsak aleviler Müslüman değildir diyorlar. Aslında bu bir aldatmaca sadece Alevi kardeşlerimin ibadet biçimi değişiktir o yüzden saygı duyalım arkadaşlar !
İyi akşamlar!

Benzer Konular

21 Nisan 2011 / cadikiz13 Soru-Cevap
6 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
24 Kasım 2008 / üüüü Cevaplanmış
21 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış