Arama

Bosch buzdolabı sorunları ve çözüm önerileri nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Aralık 2019 Gösterim: 238.777 Cevap: 117
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Ağustos 2013       Mesaj #21
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
En son resimdeki mavi renkli lerde kondansatör asıl sorun onlarda elektronik kondansatorleri değişirken onlarıda değişin.
Sponsorlu Bağlantılar
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
26 Ağustos 2013       Mesaj #22
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
kompetankedi adlı kullanıcıdan alıntı

En son resimdeki mavi renkli lerde kondansatör asıl sorun onlarda elektronik kondansatorleri değişirken onlarıda değişin.

Diğer kondansatörleri (mavi dediğiniz kutupsuz diye geçenler) onları Kadıköyden bulabilir miyim dersiniz ?

Sponsorlu Bağlantılar
Buzdolabını çalıştırdım. Soldaki ledler yine yanmadı. 1-2 gün beklemem gerekecek şimdi. Alt bölme soğutmasını koruyabilecek mi diye ...

O mavi olan kondansötör ve yanındakini de bu arada bulmaya çalışacağım. Daha önce farketmedim ama dolabı kaparken birşeye takıldığını farkettim. Kapının altından lastik sarkmış. Bastırıp yuvasına oturtmaya çalıştım ama boyna sorun çıkaracak şimdi o anlaşıldı.

Neyse hayırlısı bakalım.
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
28 Ağustos 2013       Mesaj #23
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
24 saat geçti.
Buzdolabının içine kablosuz verici koydum. İç sıcaklığı takip ediyorum sürekli.
Sıcaklık 2,7 derece ile 5,1 derece arasında geziniyor.
5.1 olunca motor çalışıyor. 2,7 olunca duruyor.
Saat gibi çalışıyor 24 saattir. Ama şu varki bu ilk gün ve ertesi gün durumlar nasıl olacak göreceğiz. Ama bence düzeldi.

Bununla birlikte şundan emin değilim. Kapağın altında sarkan lastiği farkedip yerine bastırarak sıkıştırmıştım. Durum kondansatörleri değiştirdiğimden mi düzeldi yoksa alt lastiği yerine taktığımdan mı düzeldi ? Yok yok kondansatörleri değiştirdiğim için düzeldi. Dolapla boğuştuğum o hava kanallarını vs söküp taktığım sırada lastiği ben bacağımla filan çıkarttım herhalde. Kondansatörler diyorum başka bir şey demiyorum. 16V ve 25V olanları değiştirmiştim. 24 saati geçtik sıkıntı yok. Bundan önce 60 saat fişini çekip sonra tekrar taktığımda daha 24 saat olmadan 4 derecenin altına inmiyordu.

Doğru yoldayız. Ama hala erken. Ben de diyorum ki hani arıza çıkaracaksa hemen çıkarsın dolabı doldurmadan. Daha güvenmediğim için içine bir şey koyamıyorum.
Saygılar.
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
29 Ağustos 2013       Mesaj #24
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
Sanırım yeni bir buzdolabı satın almadan atlatacağım bu kışı. Umarım.

Dolap 2 adet kondansatörün değişimi ardından 48 saattir düzgün bir şekilde çalışıyor.

2 saat kadar dolap sıcaklığını ve motorun çalışıp durmasını takip ettim. Aşağıda :
5.4 derecede çalışmaya başladı. 23 dakika çalıştı. 3.1 dereceye kadar 19 dakikada düştü.
5.2 dereceye çıktıktan sonra yine çalıştı, 2.8 dereceye kadar 24 dakikada düştü.
5.1 derecede yine çalıştı. 2.7 dereceye kadar 25 dakikada düştü.

Siz de farkettiyseniz 5.4'ten 5.1'e ve 3.1'den 2.7'ye bir düşüş var. Ben bu takibi yapmaya akşam 22:00 da başladım şimdi saat 01:00 suları. Gündüz güneşi gittiğinden ve ev zamanla serinlediğinden bu etkiyi dolabın çalışma derecelerinde de takip edebiliyoruz. Ben böyle olacağını sanmazdım doğrusu.

Diğer arkadaş gibi ben de şaşkınım dolap tıkır tıkır çalışıyor. Diğer kondansatörleri değiştirmedim. Bu kışı geçirirsek dolabı satıp yeni alacağım sanırım.

Sevgiler saygılar.
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
1 Eylül 2013       Mesaj #25
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
Yok olmamış. 2 kondansatörü değiştirmek yetmemiş. Fan'ın az çalıştığını tespit ettim. Yaklaşık 1 dakika çalışıp duruyor. Ben de hızlıca üst kapağı açıp kapatıyorum. Kapağı kapatınca fan tekrar devreye giriyor. 1 dakika kadar çalışıp duruyor. Ben yine kapağı açıp kapatıp fanı devreye sokuyorum. Bu artık sıcaklık 7.5 dereceye ulaşınca dayanamayıp inceleyip farkettiğim bir durum üzerine yaptığım geçici uygulama. bu arada dolap durmadan çalışıyor. Yani sanırım kompresör çalışıyor. İç sıcaklığı 5.7 dereceye kadar düşürmeyi başardım bu deli gibi kapağı açıp kapatma operasyonu sayesinde. Pazartesi veya Salı günü kompetankedi nin sözünü dinleyerek Kadıköy e diğer kondansatörleri aramaya gideceğim. Canım sıkıldı bu işe. Bakalım ne olacak.
Saygıla.
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
3 Eylül 2013       Mesaj #26
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
kompetankedinin dediğini aynen yaptım. Diğer iki kutupsuz kondansatörü de bugün değiştirdim.

Sabah Kadıköy'e Yazıcıoğlu hana gittim. Aradığım her şeyi orada buldum. Hana girer girmez tam karşıda en dipteki amcadan kutupsuz kondansatörleri aldım. Tanesi 1.5 TL. Yani 3 TL oraya verdim. Ayrıca durumunu beğenmediğim (çevresindeki baskı devre kartı ısınmadan sararmıştı)10 V 1 amper zener diyodu da değiştirdim. Onu da 4. katta buldum.

Triyak deniyor sanırım. Onları da buldum ama tanesi 5 TL den 2 tane alamadım. Ay sonu malum. Zaten yine başarısızlıkla sonuçlanırsa son çare onları alacağım.

Marşa bastım şu anda daha 13.7 dereceye düştü. Hadi hayırlısı bakalım.

Biraz mesaj kalabalığı yaptım. Admin kusura bakma. Her şey yolunda ise bir kaç gün sonra belirteceğim.

Özet.
2 kondansatör değiştirmek durumu iyileştirmekle birlikte, kapaklar açılıp kapandığı sürece buzdolabının kararsız soğutma çabaları (fanın az dönmesi) sıkıntı yaratarak dolap alt kısmının sıcaklığının yavaş yavaş yükselmesinin önüne geçemedi. Ama sıcaklık daha yavaş yükseldi.
Sonuçta Kutupsuz kondansatörler ve zener diyot da değiştirildi. Dolap şu anda deneniyor.

Herkese sevgi ve saygılarımla
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2013       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu bosch dinamic no frost dolabın kartını nasıl sökerim üzerinde kondansatör değiştirmek istiyorum elektronikçiyim ancak led göstergelerin bulunduğu yerde olduğunu tahmin ediyorum da tırnaklı galiba tırnakları kırmadan çıkarmak için bilgi istiyorum teşekkürler.
kucukm - avatarı
kucukm
Ziyaretçi
7 Ekim 2013       Mesaj #28
kucukm - avatarı
Ziyaretçi
selamlar,

benim kartta bozuldu sanırım. 3 led yanıp sonuyor. dolap sogutmuyor. kartı komple soktu. resimlerdeki gibi PCB ortaya cıktı. zener in oldugu yer hafif siyahlasmıs. yarın 2 kapasitoru zener i değiştirip deneyecegim.
sayın baykanbelirdi sizin denemeleriniz nasıl gidiyor?

ben su sekilde soktum: dynamic no frost yazısının oldugu plastik parcanın icindeki tırnakli plastik diktorgen parcayı cıkarmak icin, dıstaki plastik parcayı iki parmagımla genişleterek (kırmayacak kadar) içindeki plastik parcayı cıkardım.

saygilarimla,
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2013       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim siemens marka buzdolabımda da aynı sorun vardı 620 ne model kartın fotoğraflardan aynı olduğunu farkedince bende iki kondansatörü yenisi ile değistirdim ve dolap 2 gündür sorunsuz çalışıyor.Burada bu bilgileri tecrübesini paylaşan ilk yazan arkadaş ve herkeze çok teşekkür ederim beni enaz 300 tl servis masrafından 1 tl kondastör karşılığinda kurtardı tekrar teşekkürler minnettarım.''Şunu anladım ki dünyada en pahalı şey bilgi''
baykanbelirdi - avatarı
baykanbelirdi
Ziyaretçi
12 Ekim 2013       Mesaj #30
baykanbelirdi - avatarı
Ziyaretçi
Evet sonucu yazıyorum. Uzun bir süreçti doğrusu. Bana denk gelen 3 arızanın sırayla başıma gelmesidir. Bunların hepsinde de derin dondurucunun arkasındaki ana soğutma bölümünün karlanarak (düzgün defrost yapmadığından) alt bölmeyi soğutamamaya başlamasıdır. Bu nedenle ben arızanın tespitinde dörtdünüp durdum.

1. Arıza başladığında, 1 sene kadar önce, buzdolabının sağ tarafındaki ışıklar Vınn vınn vınn sesleri çıkararak yanıp söndüğünde 2-3 dakika içinde sistem normale döndüğünden umursamamıştım. Sadece elektrik kesilip geldiğinde vınlama sürecinden sonra dolap çalışıyordu. Aman arkadaşlar işte durum buysa hemen o küçük kondansatörlerden büyüğünü değiştirin. Hemen düzeliyor.

2. Ben bunları yaptım, hatta zener diyot, 2 kutupsuz kondansatörü de değiştirdim ama nafile. Benim işlemcinin de zarar görmesi nedeniyle makine saçmalıyormuş.

3. Arıza sırasında 2-3 hafta hanım ve çocuklar yaz günü şehir dışında olduklarından buzdolabını kapatmıştım. Kapattığınızda sinsi bir gol hazırlığı ile arızalar zincirinden sonuncusu kendine ortam bulup gelişiyor. Buzdolabının kapağının lastikleri ısınınca kendini koyveriyor ve sarkabiliyor. Bizimki tam kapağın altındaki kısım, hafifçe sarkmış. Biz dolap kapısı kapandı sanırken paşam gevşemiş de gevşemiş. Meğer dolap kapağı yarım santim açık kalıp (bazen) karlanmayı körükleyerek, alt bölmenin soğutulamamasına da ana sebep oluveriyormuş.

ekte 1 foto koyyorum derin dondurucunun arkası. Sökümü kolay. Benim dolap soğutamamaya başlayınca hemen derin dondurucunun arkasına ulaşıp, fön makinesi ile dalarak (dolap kapalıyken) karlanmayı eritiyordum. Burada dikkat edin erittiğiniz sular giderin ağzında donarak tıkayabiliyor ve derin dondurucunun içi göle dönebiliyor. Bu nedenle bir gider ağzını ısıtıyordum bir de karlanmayı dönüşümlü. Resimlerde gördüğünüz yere ulaştıktan sonra (önce tabandaki 3 vida kapağını düz tornavida ile kibarca kanırtarak kaldırın, sonra yıldız ile 3 vida yı sökün, alt paneli kaldırıp kendinize doğru çekin gelir. Arka pervane yanlarındaki iki vidayı sökün ve arka paneli çekin alın, alırken fanın kablosunu arkadan elinizi araya sokup çıkarın. Beyaz köpüğü kendinize doğru çekerken arkadaki metale donma nedeniyle yapıştığından gelmez. Aradan fön makinesini sokun yavaş yavaş ayırın). En son resimde gördüğünüz metali sağ ve solundan tutan yerleri açarak sökün. Bir de ne göreceksiniz Kuzey Kutbu buzdolabının içinde. Dalın fön makinesiyle. Defrost tamam. 1 hafta veya 2 hafta idare eder sizi.

zmcs

İstanbul Kartal'da oturuyorum. Bulaşık makinesi de bozuldu 1 hafta önce. Deli gibi internet çalışmalarına başladım. Bir yer buldum Maltepe ye doğru. Çıkma parçacı. Cennet sanki. Buzdolabının beynini buldum 40 tl ye aldım. Çıkan beyni istediler verdim. Şimdi dolap süper çalışıyor.

Herkese sevgi ve saygılarımla.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ocak 2017 / bilinmiyor Soru-Cevap
9 Eylül 2015 / kompetankedi Soru-Cevap
7 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
13 Temmuz 2015 / uffuuk Cevaplanmış