Arama

Ticaret meslek lisesi mezunları hangi bölümleri okuyabilirler?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Ağustos 2018 Gösterim: 105.957 Cevap: 3
okannnnn - avatarı
okannnnn
Ziyaretçi
25 Ağustos 2010       Mesaj #1
okannnnn - avatarı
Ziyaretçi
ben ticret meslek lisesi muhasebe bölüm mezunuyum hangi bölümleri okuyabilirim alan dışı tercihle ryapılabilirmiyim üç sınavdan toplam kaç dersten sınava girecem .
EN İYİ CEVABI ener verdi
Eğer dikey geçiş yapmak istiyorsan en çok hangi bölümün lisansa daha fazla geçişi olduğuna bakarakda tercih yapabilirsin. çünkü muhasebenin geçiş yapabileceği bölümler daha kıısıtlıdır.
mesela dış ticaret mezunu iken iktisata geçiş yapabilirken , muhasebe mezunlarının iktisata geçemediğini biliyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2018 01:53
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
22 Eylül 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Eğer dikey geçiş yapmak istiyorsan en çok hangi bölümün lisansa daha fazla geçişi olduğuna bakarakda tercih yapabilirsin. çünkü muhasebenin geçiş yapabileceği bölümler daha kıısıtlıdır.
mesela dış ticaret mezunu iken iktisata geçiş yapabilirken , muhasebe mezunlarının iktisata geçemediğini biliyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2018 01:55
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

BEN MUHASEBE BÖLÜMÜ OKUYORUM SON SINIFTAYIM ALANIM BİLGİSAYARLI MUHASEBE FİNANSMANLIK. BEN YGS İLE DÖRT YILLIK HANGİ BÖLÜMLERE GİDEBİLİRİM SADECE MUHASEBE Mİ YOKSA BANKACILIK İŞLETME FALANDA VARMI LÜTFEN BUNLARI NET OLARAK BİLEN BİRİ ANLATABİLİRMİ Msn Sad HİÇ Bİ BİLGİM YOK.. İKİNCİ SINAVI DÜŞÜNMÜYORUM YGS İLE GİDEBİLECEĞİM YERLER..?

2010 ÖSS Yeni sınav sistemi belli oldu. Yeni sistem 2 aşamalı bir sistemden oluşmaktadır. 2010 yeni sınav sisteminde Meslek Lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri gibi herkesin girmek zorunda olduğu 1. aşama sınavı olan YGS ile aynı şartlarda sınava girecek. Bu sınav (YGS) yeni sistemin ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS” olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınavdır.

Fakat YÖK’ün yaptığı açıklamada Meslek Liselilerin katsayısı ile ilgili açıklama yapılmamıştır. Yani Katsayı sorunu ortada kalmış durumda. Resmi açıklama yapılmamasına rağmen, katsayı sorununun çözümüyle ilgili bazı fikirler mevcuttur. Ve bu fikirler komisyon üyeleri arasında da halen tartışılmaktadır. Şu ana kadar konuşulan ve tartışılan çözüm önerileri de şunlar olmuştur:

1- İlk düşünülen fikirlerden birisi; katsayılar arasındaki makasın daraltılması. Yani 03–08 şeklinde olan katsayıların 06-08 haline getirilmesi. Böylece, alan dışı bir tercih yapan öğrencinin kazanma şansı, önceki döneme göre yüzde 50 daha artmış olacak. Örneğin, meslek lisesinden mezun olan bir öğrencinin hukuka girmesi için fazladan en az 45 soru yapması gerekiyordu. Şimdi bu sayı 25 civarına inecek.

2- 2010 Yeni ÖSS Sistemiyle beraber 4 yıllık fakültelere gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önünün tamamen açılması ihtimalide var. Yani Meslek liseliler, 2010 Yeni ÖSS sisteminin 2.aşaması olan LYS sınavlarına (yani 4 teste) girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek. Yani dileyen dilediği bölümü tercih etme imkânına sahip olabilecek. Yani bu meslek liselilerine ait bir karar olmayıp tüm herkesi kapsayan bir değişiklik olacaktır.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık (ve varsa 4 yıllık bölümü-Her bölümün 4 yıllığı yoktur. Örneğin iletişim okuyan bir meslek lisesi öğrencisinin 4 yıllık seçebileceği bir bölümü yoktur.) okumak isterse sadece YGS’ye girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık fakültelere gitmek isterse 2'nci aşama sınavlarına girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

Bu sayede İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. (28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu)

3- Üçüncü düşünülen ise Meslek liselilerine kendi alanlarının fakültelerini seçme imkânı vermek.

Örneğin,
Elektrik bölümünü okumuş birisi Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliklerini seçme imkânına sahip olabilecek, fakat alanları dışındaki 4 yıllık diğer fakülteleri seçme imkânına sahip olamayacak. Yani eskisi gibi Biyo-Genetik, Tıp, Eczacılık, Hukuk fakültesi gibi bölümler alan-dışı sayılacak.

Meslek Liselileriyle ilgili düşünülen, konuşulan ve tartışılan diğer bazı fikirlerde aşağıdadır.

Meslek lisesi mezunlarına, kendi alanlarıyla ilgili fakültelerde, tıpkı lise birincilerine ayırılan kontenjanlar gibi, yani öğrencilerin kendi aralarında puan sıralamasına sokulacağı yüzde 5’lik bir kontenjan ayırılması da gündemde. Ancak eşleştirme işlemi çok zor olduğu için bu fikir zayıf kalmaktadır.

2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş hakkı kaldırılması düşünülüyor. Meslek liseliler YGS sınavın ardından puanlarına göre 2 ve 4 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

YÖK OÖBP getirdiği katkıyı düşürmek istiyor. Şu an uygulanan sistemde OÖBP puan'ın %21 oranında bir katkı sağlamaktadır. YÖK bu katkıyı iyice aşağı çekmek istemektedir. %5’lere kadar bu katkıyı düşürmek istediğini açıkladı.
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2018 01:56
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
ipek taylan adlı kullanıcıdan alıntı

ben ticaret lisesi okuyorum fakat üniversiteyi kazanırsam tiyatro bölümü okumak çok istiyorum kndi bölümüm dışında bölüm seçme imkanım varmı acaba ?

hayır. konservatuar için barajı geçmen yeterlidir ve konservatuar bölümüne gidip yetenek sınavına girip hiçbir puan gerekmeden yetenek sınavını geçerseniz girebilirsiniz

Benzer Konular

3 Ağustos 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
9 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış
22 Kasım 2010 / nurdan Cevaplanmış