Arama

Gıda mühendisliği hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 31 Temmuz 2012 Gösterim: 15.636 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gıda mühendisliğini okuma zorlugu bir tıp okuma zorlugundan ne kadar zordur ???iş olanakları azmıdır çokmudur
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir 34zey - avatarı
Misafir 34zey
Ziyaretçi
31 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir 34zey - avatarı
Ziyaretçi
gıda mühendisliği hakkında bilgi çalışma alanları nelerdir istanbulda nerelerde iş imkanı bulabilirimmmmmmm
Sponsorlu Bağlantılar
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir 34zey adlı kullanıcıdan alıntı

gıda mühendisliği hakkında bilgi çalışma alanları nelerdir istanbulda nerelerde iş imkanı bulabilirimmmmmmm

Tanımı

Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir... Diğer bir tanımla; Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular

Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

Eğitimin süresi ve içeriği

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.

Gereken Nitelikler

Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir. Gıda mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı,
- İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.peynir mühendisligi yapan totpikleride vardır.

Görevler

Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar,
· Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar,
· En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
· Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

Kullanılan alet ve malzemeler

- Tartı ve ölçüm aletleri,
- Laboratuar aletleri,
- Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
- Bilgisayar.

Çalışma ortamı ve koşulları

Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

Çalışma alanları ve iş bulma olanakları

Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

Meslek eğitiminin verildiği yerler

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

Meslek eğitimine giriş koşulları

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Meslek ilerletme

Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.


Alıntı
__________________
Gıda Mühendisi Muhittin YILMAZ

Msn HappyMsn Up
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2011       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
GIDA MÜHENDİSİ

TANIM
Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

GÖREVLER
· Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar, · Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar, ·En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar, · Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Tartı ve ölçüm aletleri, - Laboratuar aletleri, - Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, - Bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gıda mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı, - İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı, - Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, -Lise veya dengi okul mezunu olmak, -Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, -Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.

MESLEKTE İLERLEME
Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Meslek eğitimi süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen kredi ve burslardan faydalanabilirler.- Eğitim sonrasında, kamu kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmetler ücret alırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar ise çalıştıkları yerin ve yaptıkları işin özelliğine göre değişen miktarlarda ücret alırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
· İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Gıda Mühendisi
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Temmuz 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende bu yıl ygs-lys ye girdim sayısalcıyım ve mf3te 50365. oldum . hayalimdeki meslekler ftr veya diyetisyenlikti fakat bunlara puanım yetmiyo, ege gıda mühendisliği yazıp dgs ile diyetisyenliğe geçiş yapmayı düşünüyorum olmazsa gıda mühendisliğini bitirdikten sonra beslenme ve diyetetik üzerine yüksek lisans yapmayı düşünüyorum ama hala kararsızım. 1 yıl daha hazırlansam hedefime ulaşabilir miyim ya da 1 yıl beklemeye değer mi elimde bu imkanlar varken ve 1 yıl daha hazırlanınca büyük risk belki şuanki konumda bile olamıycam ya da çok çok daha iyisi olucak bunu bilemiyorum. ne yapsam fikir verirseniz sevinirim. şimdidien teşekkürler Msn Happy

Benzer Konular

11 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
4 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Ağustos 2011 / imsomniac Soru-Cevap
24 Mart 2012 / 5534 Soru-Cevap