Arama

Cumhuriyet ve demokrasi nedir?

Güncelleme: 14 Aralık 2011 Gösterim: 10.329 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
CUMHURİYET VE DEMOKRASİ NEDİR
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ekim 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
adalet
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Yunanca bu ses hakkında dimokratia (yardım·bilgi) (δῆμος, yani dimos, halk zümresi, ahali + κράτος, yani kratos, iktidar) sözcüğünden türemiştir. Türkçeye, Fransızca démocratie sözcüğünden geçmiştir. Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasi ile yönetilebilirler.

Demokrasinin ana yurdu olan Eski Yunan'daki filozoflar Aristo ve Eflatun demokrasiyi eleştirmiş, o zamanlarda halk içinde "ayak takımının yönetimi" gibi aşağılayıcı kavramlar kullanılmıştır. Fakat demokrasi diğer yönetim şekillerinin arasından sıyrılarak günümüzde en yaygın olarak kullanılan devlet sistemi haline gelmiştir. Artık siyaset bilimciler hangi sistemin daha iyi işlediğinden çok hangi demokrasinin daha iyi işlediği tartışmalarına girmişler ve liberal, komünist[1], sosyalist[2], muhafazakar[3], anarşist[4] ve faşist[5] düşünürler kendi demokratik sistemlerinin erdemlerini ön plana çıkarmaya çalışmışlardır. Bu sebeple demokrasinin çok fazla sayıda değişik tanımı oluşmuştur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence demokrasi diye bir şey yoktur bence demokrasi insanları kışkırtma politikasıdır demokrasi altında insanları ayaga kaldırma iç çatışma yaratma terör olaylarını tetikleme yani bir ülkenin ekonomisiyle oynama ve insanları demokrasi adıyla köleleştirmek demokrasiye taptırma politikası bu politikaya tüm dünya insanları tapmaktadır ve demokrasi adı altında birçok ülke kaosa yürütülmektedir ekonomiden terör olaylarına en ufak bir kışkırmayla insanlar demokrasi arayışına çıkmaktadır çünkü insanlık demokrasiyi ortaya atan siyonistlerin köleleri olmuşlardır .......bence eniyisi sosyal devlet anlayışıdır,sosyal devlet tüm birimleriyle halk için çalışır yoksula yetime hastaya ve ülkenin gelecegine veörf adet ve gelenek yapısını korur bu demokraside yoktur demokraside yeni adet ve gelenekler insanların hayatına sokulup yozlaştırılır kısacası demokrasi bir yozlaştırma karıştırma iç savaş mekanizmasıdır....bence budur anlayana....
GNÇ fb - avatarı
GNÇ fb
Ziyaretçi
14 Aralık 2011       Mesaj #5
GNÇ fb - avatarı
Ziyaretçi
CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ANAYASA
Cumhuriyet: Cumhuriyet kavramının esasını, "cumhur" sözcüğü oluşturmaktadır. Bu bakımdan cumhuriyet, cumhurun eş anlamlısı olan "çoğunluk" tarafından belirlenen yönetimin adıdır.
Dar anlamda cumhuriyet, "Siyasi iktidarı kim kullanacak?" sorusunu; “Yönetim; belirli bir kişi, hanedan, sınıf tarafından değil, toplumun kendi içinde çıkardığı temsilci veya temsilciler tarafından gerçekleştirilmelidir ve kullanılmalıdır.” biçiminde cevaplandırır.

Demokrasi: Halkın yönetimi, halkın kendi kendisini yönetmesi anlamına gelen siyasi yönetim biçimidir. Genel olarak, temsil, çoğunluğun yönetimi, partiler arası karşıtlık ve yarışma, alternatif hükümet şansı, kontrol, azınlık haklarına saygı gibi temel kavram ve düşüncelerle belirlenen politik sistem de diyebiliriz.

Benzer Konular

23 Mayıs 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Kasım 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Aralık 2007 / The Unique X-Sözlük
22 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
6 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük