Arama

Orhan Veli'nin "Anlatamıyorum" şiirindeki ahenk unsurları nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 4 Ağustos 2016 Gösterim: 38.570 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Orhan Veli'nin "Anlatamıyorum" şiirindeki ahenk unsurları nedir?
EN İYİ CEVABI broken* verdi
Ahenk Unsurları: Asonans, Aliterasyon, Kafiye-Redif, Ölçüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
Asonans: E-İ-I harfleri
Aliterasyon: M harfi
Kafiye Şeması: a
b
a
c ve devamı hep farklı harf Ölçüsü yok çünkü serbest şiir...
Son düzenleyen Safi; 4 Ağustos 2016 00:43
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ALIN BEYLER SİZE BENDEN ORHAN VELİ KANIK'IN KULLANDIĞI AHENK UNSURLARI...
Orhan Veli'nin 1936-37 yıllarında, bir bölü­münü "Mehmet Ali Sel" takma adıyla yayım­ladığı ilk şiirlerinde Baudelaire, Rimbaud, Verlaine gibi simgeci Fransız şairleri ile ülke­mizde onların etkisinde kalmış olan Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dıranas gibi şairlerin etkileri görülür. Hece ölçüsünde ve uyaklı olarak yazılan bu ilk ürünlerde geçmişe özlem, çocukluk anıları, sevgi, umutsuzluk gibi duygusal ve bireysel konular ağırlıktadır. Şiirdeki yeteneğini ortaya koyan bu ilk örnek­lerden sonra Orhan Veli, geleneksel şiirle, söz sanatlarıyla, seçkin sözcüklerle, şairanelikle, ölçü ve uyakla ilgisi olmayan yeni bir şiire yöneldi. Daha sonra Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte çıkardığı Garip (1941) adlı kitapta toplanan bu kural tanımayan ve şaşırtıcı şiirlerde yaşamak için didinen çoğun­luğun beğenisini yakalamayı amaçladı.
Sponsorlu Bağlantılar
Süssüz, dolambaçsız, yalın bir söyleyişi benimsedi, halktan kişilerin yaşamlarını şiire soktu. İkinci kitabı Vazgeçemediğini de (1945) genellikle Garip çizgisini sürdürmekle birlikte şiirinde bazı değişiklikler yaptı. Des­tan Gibi'de (1946) halk şiirinden yararlandı. 1947'de yayımladığı Yenisi ve 1949'da yayım­ladığı Karşı'da şiirini daha olgunlaştırdığı gibi toplumsal ve siyasal düşüncelerine de şiirle­rinde yer vermeye başladı. Kitaplaştıramadığı son şiirlerinde de bu çizgiyi sürdürdü. Yaprak dergisinde yer alan düzyazılarında demokrasi, insan hakları, düşünce özgürlüğü konularını işledi.
Türk şiirinde önemli bir çığırın açılmasına ön ayak olan Orhan Veli, şiir anlayışını yalnızca şiirleriyle değil, yazılarıyla da ortaya koymaya çalıştı. Garip'e Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yazdığı ünlü önsözde şiir hakkındaki düşüncelerini açıkladığı gibi çeşitli gazete ve dergilerde bu konuda yazılar yazdı. Orhan Veli'nin kitaplarında topladığı şiirleri ile kitaplarına girmeyen şiirleri Bütün Şiirleri başlığı altında birçok kez basıldı. Nasreddin Hoca fıkralarını şiirleştirerek Nas­rettin Hoca Hikâyeleri (1949) adıyla yayımla­dı. Gazete ve dergilerdeki yazıları da Bütün Yazıları (1982) genel başlığı altında iki cilt olarak yayımlandı.
broken* - avatarı
broken*
Ziyaretçi
16 Ocak 2011       Mesaj #3
broken* - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ahenk Unsurları: Asonans, Aliterasyon, Kafiye-Redif, Ölçüdür.

Asonans: E-İ-I harfleri
Aliterasyon: M harfi
Kafiye Şeması: a
b
a
c ve devamı hep farklı harf Ölçüsü yok çünkü serbest şiir...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Ağustos 2016 18:03
Umut Baran - avatarı
Umut Baran
Ziyaretçi
3 Ocak 2014       Mesaj #4
Umut Baran - avatarı
Ziyaretçi

ANLATAMIYORUM


Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda;
Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle?
Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu
Bu derde düşmeden önce.
Bir yer var, biliyorum;
Her şeyi söylemek mümkün;
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum;
Anlatamıyorum. ( Orhan Veli KANIK

ORHAN VELİNİ ŞİİRLERİNDE YER ALAN ZİHNİYET
Orhan Veli ,Varlık dergisinde yayımlanan ilk ürünlerinde, aslında “Saf Şiirciler “anlayışıyla yazar. Hatta hece vezni değil aruz vezniyle yazdığı bir iki şiir bile olur. Yani hem halk şiiri hem divan şiirine vakıftır.

Orhan Veli ,bu eski şiir anlayışını 1937 yılından itibaren bırakır ve gündelik yaşam sahnelerinin yer aldığı şiirler yazmaya başlar. Bu şiir anlayışı başta Yahya Kemal olmak üzere bir çok kurallı şiir yazan şairleri kızdırır.Bunun üzerine yazdıkları şiirin savunmasını yapacağı “Garip “adlı bir önsöz yazar ,burada “Garip Şiiri”nin ilkelerini de belirtir.

-Vezinli kafiyeli şiirde hayır.
-Edebi sanatlara hayır.
-Burjuvaziye hayır.
-Eski biçimlere hayır.
-Duygusallığa hayır
-Şairaneliğe hayır.

Bunların ötesinde öyle bir cümle yazar ki bu önsöz en çok diğer genç şairleri etkiler. Bu söz şudur; ”Şiir, bütün özelliği söylenişinde olan bir söz sanatıdır. Yani tümüyle anlamdan oluşur.Anlam insanın beş duyusuna değil,kafasına seslenir.Bir gün gelecek,şiir yalnızca kafayla okunacak,edebiyat da böylece yeni bir yaşama kavuşacak.”
Orhan Veli Kanık kendisi gibi düşünen Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday’la birlikte bu ilkelerle yeni bir oluşum başlatmış olur: Garip Akımı.
Son düzenleyen Safi; 28 Mart 2019 01:33

Benzer Konular

1 Ocak 2011 / asddsaasddsa Cevaplanmış
1 Nisan 2013 / Misafir Cevaplanmış
16 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
16 Aralık 2012 / ESRA NURRRRRRR Cevaplanmış