Arama

Türkiye'deki vadiler hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 5 Ocak 2014 Gösterim: 5.618 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İNANMIYORUM!!!!!!!!!!
TÜRKİYEDEKİ VADİLER bu kadar mı yani?
EN İYİ CEVABI Gece Prensesi verdi
Ağasar vadisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Ağasar vadisi, Trabzon ilinin Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Sis dağının eteklerinden başlayıp Beşikdüzü ilçesinden Karadenize dökülen Ağasar deresine yataklık eden vadidir. Vadi coğrafik özelliğinin yanı sıra, kültürel ve folklorik açıdanda farklılık gösteren Çepni Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı bölgedir. Çepniler bu bölgede Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçesinin Şalpazarına yakın köylerinde 29 kadar köyde yaşamakta olup en eski Turkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.



Ballıkayalar


Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık vadi. Tabiat parkı statüsündedir.

Türkiye'de kaya tırmanışı sporunun başladığı yerdir. Tırmanış yapılan rotalar ilk olarak 1970'li yıllarda açılmıştır. İstanbul'a yakınlığı nedeniyle, tırmanışçılar buraya rağbet ederler. Vadinin kuzey-güney doğrultusunda olması nedeniyle, günün farklı saatlerinde bazı kayalar gölgede kalır. Böylece tırmanışçılar sıcak günlerde bile rahat tırmanma imkânı bulur.

Tırmanışçılar dışında Ballıkayalar piknikçilerin de rağbet ettiği bir parktır.



Gogo dere

Gogo dere Elazığ Keban ilçesinin güney batısında bulunan vadinin adıdır. Diger ismi 'Geli' dir.
Geli, zor ve çetin bölge anlamına gelir. Bu yörenin kullandığı lehce kırmanci dir gogo dere olarak bilinen bu bölge aynı zaman da kuşçu köyünün mahallesidir.çünkü burada ikamet eden özdemirve akpınar aileleri kuşçu köyüne kayıtlıdırlar.ancak özel bir mülk statüsündedir.burada yaşayan özdemir ve akpınar aileleri bu bölgeyi paylaşmış ve sınırları bellidir .bu alana diger köyler ve kuşçu köyü müdahale edemez. ve ortak mera alanı yoktur.



Kelebekler Vadisi


Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.

Kelebekler Vadisi'nin özgün coğrafi yapısı, bitey ve direyi bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuar çalışmalarına konu olmakta; ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.



Munzur Vadisi

Munzur Vadisi, Tunceli-Ovacık arasında, 42.000 Hektarlık bir alan 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir.Bazı bilimsel araştırmalar ve rivayetlere göre Munzur kelimesinin öz Kürtçe kelime olduğu belirtilmektedir. Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı”, Tunceli kent merkezine 8 Km. uzaklıkta başlayıp, vadi boyunca Munzur Dağlarına kadar uzanmaktadır. Kuzeyde 3300 metreye kadar yükselen Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu vadileri tarafından parçalanmıştır.Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır. . Milli parkın kuzeyinde, Munzur Dağlarının üzerinde 2000-3000 metrelik zirvelerde yer alan krater gölleri, Ovacık düzlüğünde kaynayan gözeler ve kanyonlar ile vadi boyunca dökülen şelaleler parkın doğal değerlerini zenginleştirmektedir.

Munzur Vadisi, Tunceli ilinde bulunan vadi. Tunceli'nin Ovacık ilçesi Munzur Gözelerinden doğan Munzur Çayının, sarp vadileri aşarak aktığı çığırları kapsamaktadır. Yaklaşık olarak 1518 çeşit bitkiye evsahipliği yapmaktadır ve bunlardan 43 tanesi sadece bu bölgede bulunan endemik bitkilerdir.

Hayvan varlığı açısından da oldukça zengindir. Munzur ve Mercan sularında kırmızı pullu alabalıklar bulunmaktadır. Başta ayı, kurt, tilki, vaşak, su samuru, yaban domuzu, tavşan, sincap, sansar, çengelboynuzlu dağ keçisi keklik, çil keklik, bıldırcın, toy, üveyik, tahtalı güvercin, akbaba, kaya kartalı, turna olmak üzere onlarca memeli, kuş ve sürüngene evsahipliği yapar. Dağlar sık meşe ormanları ile kaplıdır. 2500 metreden sonrası çıplak kayalıktır. Bu nedenle Mercan bölgesinde kaya tırmanışı yapılabilmektedir.

Vadide meşe dışında; huş, dişbudak, çınar, kızılağaç, kavak gibi çeşitli ağaçlar mevcuttur. Tunceli-Ovacık karayolu vadiden geçmektedir ve sarp vadi içinde oldukça güzel görüntüler sergilemektedir. Munzur Çayı üzerinde yapımına başlanan ve planlanan 8 adet baraj, adı Milli Park olan bu coğrafyanın kaybedilmesine yol açacak ve hem insanlar hem de bölge flora ve faunası bundan geri dönülemez zararlar görecektir.



Zelve

Avanos'a 5 km, Paşabağları'na 1 km uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden olaşan Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.

Zelve, özellikle 9. ve 13. yüzyılda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş; aynı zamanda rahiplere ilk dini seminerler de bu yörede verilmiştir.



İnözü Vadisi

İnözü Vadisi, yaklaşık 100 km Ankara'nın kuzeybatısında Beypazarı ilçesinde iki dağ arasındaki çukurca arazidir. Beypazarı ilçeside yaklaşık 700 metre irtifa'da yer almaktadır ve Seben, Kıbrıscık, Nallıhan, Mihalıçcık, Polatlı, Güdül ve Çamlıdere ilçeleri ile çevrilidir.
Vadi kendisi 40° 12' K enlem ve 31° 58' D boylam içindeki alanda yer alır. Vadinin, doğu ve batı yamaçları çok dik ve kayalıktır. Vadi meyva bahçeleri, kavak tarlaları, fundalıklar her iki tarafında uçurum ve sarp kayalardan oluşur ve buradan Beypazarı - Kıbrıscık karayolu geçer. Bu kayalıklarda birçok mağara bulunmaktadır. Vadi Beypazarı kentsel bölgeye ulaşır, burada doğu ve batı yamaçları çok sarp ve kayalıktır. Bu bölümde vadi tabanı çok dar olup, şehir merkezine doğru genişler.
Konumu sonucu denizden uzak ve dağlarla çevrili olduğundan, Beypazarı ilçesi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı bir karasal ve yarı kurak iklime sahiptir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Vadinin kuzey tarafı, daha nemlidir ki, batı Karadeniz ikliminden etkilenir.

KAYNAK:Türkiye'deki vadiler

DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
9 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
IHLARA VADİSİ

Sponsorlu Bağlantılar
ihlaravadisi
Aksaray, Hristiyanlığın daha ilk yıllarında önemli bir din merkezi olmuştur. Kayseri'li Basilus ve Nazianzos'lu Gregorius gibi mezhep kurucuları 4.yy. da burada yetişmişlerdir. Mısır ve Suriye sisteminden ayrı bir manastır hayatının kurallarını bunlar tespit etmişlerdir. Böylece Yunan ve Slav sistemi doğmuştur.
Mısır ve Suriyeli rahiplerin dünya ile olan ilişkilerini kesmelerine rağmen Basilus ve Gregorius'un rahipleri dünya ile olan ilişkilerini kesmiyorlardı. Bu yeni anlayışın yeri Belisırma idi.
Gregorius, teslis inancına yeni bir izah getirerek Hz. İsa'nın Tanrılığı tartışmasında İznik toplantısı görüşlerine kuvvet kazandıran fikirler ileri sürdü. Böylece Hristiyanlık tarihinde öncü Gregorius'un yetiştiği kayalık bölge (Belisırma, Ihlara ,Gelveri) Manastır ruhuna uygun, kayalara oyulan kiliseler topluluğu halinde geldi. Arap akınlarına karşı, Hasandağı'ndaki müdafaa kaleleri karşı koyunca bu kiliseler faal ibadet merkezi durumlarını devam ettirdiler. Ihlara Vadisi'ndeki kayalara oyulmuş bu freskli kiliseler, korunarak yeryüzünde eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak zamanımıza kadar gelmiştir.
Hristiyanlığın ilk yıllarından itibaren kayaların rahatlıkla kazılmasıyla meydana getirilen bu freskli kiliseler ve iskan yerleri 14 km. boyunca Ihlara'dan Selime'ye kadar devam eden "IHLARA VADİSİ" içerisinde yer alırlar.
Vadinin Oluşumu

Vadiye çok yakın Hasan Dağı ve çevresi, Neojen (Genç Tersiyer) ve IV. Zamanda oluşmuştur. Bu zamanda oluşan yükselmelere karşın havzalar oldukça düşük kalmıştır. Hasan Dağı volkanın püskürmesine neden olan tektonik hareketler sonunda çevre yüzeyini geniş bir volkanik tabaka kaplamıştır.
Aynı hareketler sırasında kalkerin basınç ve sıcaklık etkisiyle yarattığı kırık hattan fışkıran doğal sıcak suyu, Yaprakhisar ve Ihlara arasında bulunan Ziga Kaplıcaları'nda görebilirsiniz. Çevrenin yapısal karakterini derinden etkileyen volkanik püskürme sonucu oluşan tüf taşları, rüzgâr, erozyon ve diğer doğa etkenleri ile aşınmış, Selime ve Yaprakhisar'da karşınıza çıkan değişik görünüm ve renklerde Peri Bacaları'nı yaratmıştır. Tektonik hareketler, bazı yerlerde yumuşak tüfün, bazı yerlerde gri, yeşil ve kahverengi tonlarının hâkim olduğu ve iri tanelerle ufalanan kayaların kapladığı alanları çöküntüye uğratmıştır. Ihlara Vadisi boyunca ilerleyen Melendiz Çayı da bu tür çökmenin sonucu oluşan kanyon vadinin tabanını oyarak daha büyük bir derinlik kazanmıştır.
Yer yer 100 veya 120 metre derinliğe varan vadiyi ikiye bölerek akan Melendiz Çayı (ilk çağlarda bu ırmağa Kapadokya ırmağı anlamına gelen Potamas Kapadokus denilirdi Aksaray yakınlarında Uluırmak adını alarak Tuz Gölü'ne ulaşır. Doğa, insan, tarih ve sanat olgusunu bu denli bir araya getirebilen ve bu gerçeği ancak kendisine yaklaştığımız zaman simgeleyen Ihlara Vadisi sakladığı bu sırrı kendisiyle beraber olduğunuzda açıklayacaktır sizlere.


Ihlara.gen.tr... Ihlara vadisi, peri bacaları, kapadokya,ürgüp ve göreme hakkında her

---------- Mesaj tarihi 14:02 ---------- Önceki mesaj tarihi 13:50 ----------

A

* Ağasar vadisi

B

* Ballıkayalar

G

* Gogo dere


K

* Kelebekler Vadisi

M

* Munzur Vadisi

Z

* Zelve


İ

* İnözü Vadisi


tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Türkiye'deki_vadiler
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
9 Haziran 2011       Mesaj #3
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ağasar vadisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Ağasar vadisi, Trabzon ilinin Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Sis dağının eteklerinden başlayıp Beşikdüzü ilçesinden Karadenize dökülen Ağasar deresine yataklık eden vadidir. Vadi coğrafik özelliğinin yanı sıra, kültürel ve folklorik açıdanda farklılık gösteren Çepni Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı bölgedir. Çepniler bu bölgede Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçesinin Şalpazarına yakın köylerinde 29 kadar köyde yaşamakta olup en eski Turkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.



Ballıkayalar


Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık vadi. Tabiat parkı statüsündedir.

Türkiye'de kaya tırmanışı sporunun başladığı yerdir. Tırmanış yapılan rotalar ilk olarak 1970'li yıllarda açılmıştır. İstanbul'a yakınlığı nedeniyle, tırmanışçılar buraya rağbet ederler. Vadinin kuzey-güney doğrultusunda olması nedeniyle, günün farklı saatlerinde bazı kayalar gölgede kalır. Böylece tırmanışçılar sıcak günlerde bile rahat tırmanma imkânı bulur.

Tırmanışçılar dışında Ballıkayalar piknikçilerin de rağbet ettiği bir parktır.



Gogo dere

Gogo dere Elazığ Keban ilçesinin güney batısında bulunan vadinin adıdır. Diger ismi 'Geli' dir.
Geli, zor ve çetin bölge anlamına gelir. Bu yörenin kullandığı lehce kırmanci dir gogo dere olarak bilinen bu bölge aynı zaman da kuşçu köyünün mahallesidir.çünkü burada ikamet eden özdemirve akpınar aileleri kuşçu köyüne kayıtlıdırlar.ancak özel bir mülk statüsündedir.burada yaşayan özdemir ve akpınar aileleri bu bölgeyi paylaşmış ve sınırları bellidir .bu alana diger köyler ve kuşçu köyü müdahale edemez. ve ortak mera alanı yoktur.



Kelebekler Vadisi


Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.

Kelebekler Vadisi'nin özgün coğrafi yapısı, bitey ve direyi bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuar çalışmalarına konu olmakta; ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.



Munzur Vadisi

Munzur Vadisi, Tunceli-Ovacık arasında, 42.000 Hektarlık bir alan 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir.Bazı bilimsel araştırmalar ve rivayetlere göre Munzur kelimesinin öz Kürtçe kelime olduğu belirtilmektedir. Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı”, Tunceli kent merkezine 8 Km. uzaklıkta başlayıp, vadi boyunca Munzur Dağlarına kadar uzanmaktadır. Kuzeyde 3300 metreye kadar yükselen Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu vadileri tarafından parçalanmıştır.Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır. . Milli parkın kuzeyinde, Munzur Dağlarının üzerinde 2000-3000 metrelik zirvelerde yer alan krater gölleri, Ovacık düzlüğünde kaynayan gözeler ve kanyonlar ile vadi boyunca dökülen şelaleler parkın doğal değerlerini zenginleştirmektedir.

Munzur Vadisi, Tunceli ilinde bulunan vadi. Tunceli'nin Ovacık ilçesi Munzur Gözelerinden doğan Munzur Çayının, sarp vadileri aşarak aktığı çığırları kapsamaktadır. Yaklaşık olarak 1518 çeşit bitkiye evsahipliği yapmaktadır ve bunlardan 43 tanesi sadece bu bölgede bulunan endemik bitkilerdir.

Hayvan varlığı açısından da oldukça zengindir. Munzur ve Mercan sularında kırmızı pullu alabalıklar bulunmaktadır. Başta ayı, kurt, tilki, vaşak, su samuru, yaban domuzu, tavşan, sincap, sansar, çengelboynuzlu dağ keçisi keklik, çil keklik, bıldırcın, toy, üveyik, tahtalı güvercin, akbaba, kaya kartalı, turna olmak üzere onlarca memeli, kuş ve sürüngene evsahipliği yapar. Dağlar sık meşe ormanları ile kaplıdır. 2500 metreden sonrası çıplak kayalıktır. Bu nedenle Mercan bölgesinde kaya tırmanışı yapılabilmektedir.

Vadide meşe dışında; huş, dişbudak, çınar, kızılağaç, kavak gibi çeşitli ağaçlar mevcuttur. Tunceli-Ovacık karayolu vadiden geçmektedir ve sarp vadi içinde oldukça güzel görüntüler sergilemektedir. Munzur Çayı üzerinde yapımına başlanan ve planlanan 8 adet baraj, adı Milli Park olan bu coğrafyanın kaybedilmesine yol açacak ve hem insanlar hem de bölge flora ve faunası bundan geri dönülemez zararlar görecektir.



Zelve

Avanos'a 5 km, Paşabağları'na 1 km uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden olaşan Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.

Zelve, özellikle 9. ve 13. yüzyılda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş; aynı zamanda rahiplere ilk dini seminerler de bu yörede verilmiştir.



İnözü Vadisi

İnözü Vadisi, yaklaşık 100 km Ankara'nın kuzeybatısında Beypazarı ilçesinde iki dağ arasındaki çukurca arazidir. Beypazarı ilçeside yaklaşık 700 metre irtifa'da yer almaktadır ve Seben, Kıbrıscık, Nallıhan, Mihalıçcık, Polatlı, Güdül ve Çamlıdere ilçeleri ile çevrilidir.
Vadi kendisi 40° 12' K enlem ve 31° 58' D boylam içindeki alanda yer alır. Vadinin, doğu ve batı yamaçları çok dik ve kayalıktır. Vadi meyva bahçeleri, kavak tarlaları, fundalıklar her iki tarafında uçurum ve sarp kayalardan oluşur ve buradan Beypazarı - Kıbrıscık karayolu geçer. Bu kayalıklarda birçok mağara bulunmaktadır. Vadi Beypazarı kentsel bölgeye ulaşır, burada doğu ve batı yamaçları çok sarp ve kayalıktır. Bu bölümde vadi tabanı çok dar olup, şehir merkezine doğru genişler.
Konumu sonucu denizden uzak ve dağlarla çevrili olduğundan, Beypazarı ilçesi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı bir karasal ve yarı kurak iklime sahiptir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Vadinin kuzey tarafı, daha nemlidir ki, batı Karadeniz ikliminden etkilenir.

KAYNAK:Türkiye'deki vadiler
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
9 Haziran 2011       Mesaj #4
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Çamlıhemşin Fırtına Vadisi

camlihemsin firtina vadisi
Çamlıhemşinli yazar Uğur Biryol'un rehberliğinde Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden Ardeşen’den denize dökülen Fırtına deresi boyunca uzanan Fırtına Vadisi’nde geçmiş çağların tanığı olma için ideal bir tur programı. Hemşinliler’in Rusya, Polonya ve İran gibi ülkelerde yüzyıl başında kazandığı paralarla yaptırılan eski taş ve ahşap konaklar, harç kullanılmada yapılan taş kemer köprüler, Fırtına Vadisi’ni kuşbakışı gören Cenevizlilerden kalma Zilkale ve Kale-i Bala vardır

Karalahana.com: Dou Karadeniz blgesi mzik, kltr, tarih, folklor ve gezi rehberi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2014       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
altındere vadisi , hatila vadisi , ıhlara vadisi , kelebek vadisi , munzur vadisi

Benzer Konular

21 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Ekim 2013 / Misafir Cevaplanmış