Arama

İlginç ve basit bir buluş veya deney nasıl yapabilirim?

Güncelleme: 16 Kasım 2011 Gösterim: 9.418 Cevap: 10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha benım kısa guzel ılgnc bulus bulmam gerek nasıl bulablrım ,?_
Sponsorlu Bağlantılar
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
20 Ocak 2011       Mesaj #2
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
arkadaşlar fen bilgisi 8 sınıf için deney veya buluş yapmam lazım ve bu yapılacak olan ödev yarışmaya gidecek hiç yapılmamış değişik birşey olmalı çünkü okullar arası yarışma lütfen bilgisi olan paylaşsın rica ediyorum Msn CryMsn Thinking
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buluş bulmak için ne yapmalıyım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bizim okukldan birisi çamaşır kurutma makinesi yaptı sınıf öğretmeni ona leptobunu verdi.1. oldu hem de...Saç kurutma makinesinin motorunu aldı, iki uzun tahta arasına iki parça ip gerdi altına motor koydu al sana çamaşır kurutma...
gece_kusu - avatarı
gece_kusu
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #5
gece_kusu - avatarı
Ziyaretçi
herhangi bir buluş örnegi vermicem ama etrafındki eşyalara bak ve onlara bir özellik eklemeyi dübün yani onun eksigi varsa onu düzelticek bir fikir yada onu dahada mükemmllestir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar benim basit ama güzel bir deney yapmam lazım bana yardım ederseniz sevinirim
zunasd - avatarı
zunasd
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #7
zunasd - avatarı
Ziyaretçi
Nasıl buluş yapabilirim? Nasıl yeni düşünce bulabilirim? Neler buluş sayılır? Buluşçuluk dünyasına yeni adım atmış birinin aklına bunlar gibi
pek çok soru gelebilir. Buluş nedir? Buluş, daha önceden bilinmeyen bir şeyi bulma veya ortaya çıkarma eylemi;önceden var olmasına karşın; gizli olan ya da göz ardı edilen bir fenomenin varlığını öğrenmektir.


Etrafımızdaki yakınmalardan,eksiklerden, yoksulluklardan, kıyaslamalardan ve önemli ise ‘merak ve daha fazlasını isteme duygusundan’ yola çıkarak ‘bulma’ aşaması tamamlanılır.İkinci aşama ‘yapma’ aşamasıdır. Buluşçuların bir çoğu da aslında bu noktada tıkanmıştır, bazıları ise bu noktaya dahi gelememiştir. ‘Buluşçunun Kılavuzu’ ile bu noktaları aşabilmek için bir rehberiniz olacak. Peki nedir ‘Buluşçunun Kılavuzu’ ?

Bir çok zor aşamayı geçtiniz, belirli bir bilgi birikiminiz, orijinal bir fikriniz var. Fakat nasıl başlayacaksınız? Nasıl ilerleyeceksiniz? Nelere ihtiyacınız olacak? Neler yapmalısınız?

1-) Buluş Yapmaya Hazır Olun!

Merak ettiğiniz bir konuyu öğreniyor, inceliyor ve sorular soruyorsanız, o konuda bir şeyler bulma şansınız yüksektir. Sürekli merakla ne, neden, nasıl, nerede, kim sorularını sorun, yanıtlarını arayın, gözlemler ve incelemeler yapın, kısacası çok çalışın. Bilim insanlarının öykülerini okursanız, bir özelliklerinin de yılmadan çalışmak olduğunu görürsünüz.

2-) Üzerinde Düşünün!

Bir çok buluş, yaşamı kolaylaştırmak için bulunmuştur. Tüketiciler piyasada gereksinimlerini karşılayacak ürünleri bulamayıp, bunları kendi kendilerine yapmaya çalışırlar. Gerçekten de çok sayıda buluş gereksinimlerimizden dolayı, yaşamımızı daha kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır.

3-) Birden Fazla Çözüm Arayın!

Asla tek bir çözüm ile yetinmeyin. Bir fizikçi elektron mikroskobunun nasıl bulunduğunu araştırırken üç ayrı teknikle yapılabileceğini fark eder. Bu tekniklerden biriyle buluşun patentinin alındığını görür. Bu teknikle elektron mikroskobu yaparak yeni bir patent alır.

4-) İlişkileri Araştırın!

Çevremizde gördüğümüz birbiriyle ilgisiz gibi görünen nesneler, bir bütünü oluşturabilir. Kimi zaman bir rastlantı, farklı parçaları birleştirip bütüne ulaşmamıza yardımcı olabilir. Önemli olan, var olan şeylerle yeni bileşimler oluşturmak değil midir?

5-) Korkmayın!


Nobel Ödülü kazanan fizikçi Richard Feynman, başarısızlıkla sonuçlanan deneylerinin bir gün onu başarıya götüreceğini bildiğini söyler. Başarısızlıktan korkmayın!

6-) Paylaşın!


Yaptıklarınızı, gelişmelerinizi paylaşın. İnsanların eleştirilerine açık olun, onların bakış açılarından bakmaya çalışın. Gaz lambasının buluşçusu Bunsen, bir kimyasal maddenin içeriğini öğrenmeye yarayan bir teknik bulur. Bu tekniği fizikçi bir arkadaşına anlatır. Arkadaşı prizma kullanırsa tüm renk demetini (renk tayfı) görebileceğini söyler. Öneri geliştirilerek renk demetini bir ekran üzerinde gösteren aygıt yapılır.

7-) ‘İmkansız’ Çözümler!

Kimi zaman çözüm imkansız gelebilir fakat her düşünceyi düşünmek,değerlendirmek ve denemek gereklidir. Kimsenin göremediğini görmeye çalışın, kimsenin düşünemediğini düşünmeye çalışın ve kimsenin cesaret edemediğini cesaretle yapabilmeyi çalışın ve bunlar bir ‘ imkansız çözüm’ gerektiriyorsa deneyin!

Msn Rolleyes Esinlenin!

Esinlenme en büyük buluş kaynağıdır. Özellikle doğadaki canlılardan ve doğal olaylarından esinlenmeler çok büyük buluşların kaynağı olmuştur.


9-) Sorun!

Basit sorular, yaşamı kolaylaştıran beklide yaşamı değiştirecek buluşlara dönüşebilir. Bu soruları hafife almayın! Bu basit sorular size problemin çözüme götürmede en büyük yardımcınız olacaktır.

10-) Buluşunuzu Koruyun !

Buluşunuzu yaptınız bekli de en önemli aşamayı geçtiniz. Fakat en az onun kadar önemli bir noktada buluş korumasıdır. Buluş koruması; buluş sahibinin bir soruna çözüm getiren, söz konusu ürünü yada fikrini belirli bir süre üretme, kullanma, satma, kendi izini ile ürettirme ve ithal etme hakkını tekelinde bulundurması için patent-faydalı model tescili yaptırarak buluşunu koruma altına almasıdır. Buluş koruması yapın !


Yazar: Boratay UYSAL
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Deney yerin 150 metre altında, 27 kilometre uzunluğundaki bir tünelde yapılacak. Tünelin içinde her biri 15 metre uzunluğunda, 1232 adet yüksek güçte mıknatıs var. Bu mıknatıslar, normal mıknatıstan 90 bin kat daha güçlü. Bu mıknatıslar sayesinde proton parçacıkları, elektro manyetik dalgalar yardımıyla hızlandırılacak. Daha sonra birbirleriyle çarpıştırılacak. Deney yaklaşık 10 yıl sürecek. Bazı sonuçlar elde etmekse en az 5 yılı bulur.

Gerçekten tehlikeli mi?

Aslında bunu tam olarak kimse bilmiyor. Deney sırasında kara delikler ortaya çıkacak. Ancak CERN’e göre bunlar mini kara delikler olacak. Ve hemen yok olacaklar. Yani dünyayı yutma gibi bir şansları olmayacak. Birçok bilimadamına göre ise kara delikler minik de olsa tehlikeli.
nurten - avatarı
nurten
Ziyaretçi
3 Mayıs 2011       Mesaj #9
nurten - avatarı
Ziyaretçi
benim iki hafta içinde ilginç bakıldığında aaaaa dedirtcek bir deney yapmalıyım aslında kan grubunu öğrenmek için deney yapcaktık ama parmağa vurupta kan akıttıran iğnelerden bulamadı sağlık ocağı ve eczanelerde yok nerde bulabilirim bana yardım eder misiniz??? LÜTFENNNNN
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben 3.sınıfa gidiyorum. ve biz deney yapıyoruz. günümde pazartesi yani pazartesi hocaya vercem.........
....................................................................BY BY......................................................................... ...........................................................

Benzer Konular

7 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
16 Mart 2016 / AriThmetiCs Cevaplanmış
15 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
29 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
17 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap