Arama

Basketbolun saniye kuralları nelerdir?

Güncelleme: 6 Kasım 2014 Gösterim: 12.117 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Basketbolda 3, 5, 8, 24 saniye kuralları hakkında bilgi verir misiniz?

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Mira; 6 Kasım 2014 12:18 Sebep: Düzenlendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ocak 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

basketbolun saniye kuralları nelerdir 8 15 24' lük lütfenn...........



Sponsorlu Bağlantılar

Oyunun Kuralları
İlk gün (12 Ocak 1882) spor salonunun kapısına asılan ve 1937 yılına kadar değişmeyen oyunun 13 kuralı şöyledir.
  1. Top herhangi bir yöne bir elle yada iki elle atılır.
  2. Top yere bir yada iki elle (yumrukla değil) vurulabilir.
  3. Oyuncu topla koşamaz, Topu yakaladığı noktadan atmak zorundadır. Koşarken topu yakalarsa buna izin verilir.
13 Maddelik kurala göre bu oyun, yedi kişilik iki takım arasında oynanıyordu. Buna karşılık en az beş ve en fazla dokuzar kişilik takımlara da izin veriliyordu. Oyun sırasında yapılan sayılar 3 puan, faul atışından yapılanlarsa 2 puan sayılıyordu. Ve oyunun başlıca hedefini duvarlara asılı sepetler oluşturduğundan Dr. Naismith, ortaya koyduğu bu yeni sportif oyuna "sepet topun" anlamına gelen Basketbol adını vermişti.

Basketbolun Yayılışı 1892 yılında Amerika'nın Springfield eyaletindeki YMCA spor salonunda doğan Basketbol sporu, kısa bir zamanda YMCA kurumu arasındaki sıkı işbirliğinin sonucu olarak bütün Amerika'ya yayılmış ve aradan iki yıl geçmeden Amerika'daki bütün YMCA okullarının en belli başlı sporu halini almıştır. Oyunun taşıdığı heyecan ve cazibe sayesinde basketbol kısa bir zaman içerisinde okullara, üniversitelere, hatta Amerika'daki semt jimnastik salonlarına kadar yayılmıştır. Böylelikle, henüz 202nci yüzyılın başında basketbol, Amerika'nın milli ve en popüler sporu olup çıkıvermişti. Gençlerde bu spora karşı büyük bir istek olmuştu. Bu istek kulüpleri de basketbol şubeleri açıp takımları kurmaya zorlamış, böylelikle bütün Amerika'ya yayılmıştı. Basketbol henüz bir yaşını doldurmadan Avrupa kıtasına da sıçramış ve 1893 yılında Paris'teki bir jimnastik salonunda deneme niteliğinde bir oyun oynanmıştı. Ne var ki Avrupa kıtasında bu ilk basketbol oyunu bir denemeden öteye gidememiş ve çok kısa bir süre içinde unutuluvermişti.1897 yılında Amerika, basketbolda ilk milli şampiyonayı düzenlemekle bu dalda önemli bir adım atmış ve bu hareket, ülkede basketbol sporunun daha fazla ve daha çabuk yayılmasında önemli bir rol oynamıştı. Amerikalılar milli bir spor dalı olarak benimsedikleri Basketbola 1904 yılında ülkelerinde tertipledikleri St.Louis Olimpiyat oyunlarında da gayri resmi olarak yer vermişler ve kulüp takımları arasında düzenledikleri maçlarla bu sporu, Olimpiyat oyunlarına katılan bütün dünya ülkelerine tanıtmışlardı.

Basketbol Nedir? Basketbolun Kuralları

asketbolda 3-5-8-24 sn saniye kuralları vardır.Yalnız bu sene kurallar değişti.bunların içinde saniye kuralları da var.onlar:::

1)) 24 saniyenin başa alınmasını gerektiren durumlarda takımın topu kendi geri sahasından oyuna sokması gerekiyorsa, eskiden olduğu gibi 24 saniye başa alınacak.
Eğer takımın topu ön sahadan sokması gerektiğinde;
- Kalan süre 14 saniye veya 14 saniyeden fazla ise, 24 saniye eskiden olduğu gibi kaldığı yerden devam ettirilecek.
- Eğer kalan süre 13 saniye veya 13 saniyeden az ise, 24 saniye 14 saniyeye getirilecektir.

2)) Topun oyuna sokulması sonrasında veya son veya tek serbest atış sonrasındaki ribauntta bir oyuncunun bir atış teşebbüsü yapabilmesi için oyun saati 0:00.3 (saniyenin onda üçü) ve daha fazla göstermelidir.
Eğer, oyun saatinde 0:00.2 veya 0:00.1 saniyelik bir süre varsa, geçerli bir sayı teşebbüsü sadece havadaki bir oyuncunun topu tiplemesi veya direkt topu smaç vurmasıyla olur.

Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
3 saniye 5saniye 8saniye25 saniye kuralının cevabını verebilir minisiniz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
15 lik kuralllll lütfen

Benzer Konular

7 Haziran 2016 / _Yağmur_ Spor
21 Nisan 2015 / Misafir Cevaplanmış
21 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
16 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış