Arama

Flüt ve tarihçesi nedir?

Güncelleme: 1 Ocak 2013 Gösterim: 2.986 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bana müzik dersi için flütün tanımı lazım ama okulda çaldığımız değil gerçeği Msn Happy
İçinde şu soruların cevabı olacak
Sponsorlu Bağlantılar

Hangi ailedendir?
Hangi ülkedendir?
Kaçıncı yüzyıla aittir?
Türkiye’de ve dünyada en ünlü çalan kimdir?
Oturarak mı yoksa ayakta mı çalınır?
Ses aralığı nedir?
Hangi ülkeden kim tarafından yapılmıştır?

5 dakika içerisinde cevabını verirseniz sevinirim 

Bir de buraya üye olursam yine soru sorabilir miyim?(Bu ödev hakkında değil Msn Grin)
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Flüt, Çin’de çok yaygın olan üflemeli bir çalgı. Doğal bambudan yapılmasından dolayı, “bambu flütü” olarak da adlandırılıyor.
  Flüt, içi temizlenen bambu kamışın üzerine bir üfleme deliği, bir tane zarla kapalı delik ve altı ses deliği açılarak yapılır. Üfleme deliği, flütün birinci deliğidir. Üflenen hava, boruda titreşerek ses çıkarır. Zarla kapalı delik, flütün iknici deliğidir. Zar, boruya üflenen havayla titrer ve yumuşak, berrak bir ses çıkar.
Sponsorlu Bağlantılar

  Yapısı çok basit olan flüt, 7 bin yıllık geçmişe sahiptir. Yaklaşık 4500 yıl önce flüt, kemik yerine bambudan yapılmaya başlamıştır. M.Ö 1. yüzyılın sonlarında flüte, “Hengcui” deniliyordu. Bu çalgı, zamanın üflemeli ve vurmalı çalgıları arasında önemli yer tuttu. 7. yüzyıla girildiğinde flütte değişiklikler yapılarak üzerine zarla kapalı bir delik daha eklendi. 10. yüzyılda hüküm süren Song hanedanı döneminde okunan şiirlere eşlik etti, Yuan hanedanı döneminde de operanın gelişmesiyle operalarda önemli bir çalgı olarak kullanıldı.
keten_kedi_ - avatarı
keten_kedi_
Ziyaretçi
1 Ocak 2013       Mesaj #3
keten_kedi_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu Makalemizde sizlere flüt nedir ve nasıl çalındığına dair bilgiler vermeye çalışacağız. İlk Önce flüt’ün tanımına ve tarihçesine değinelim. Flüt dersleri ile ilgili videolu anlatım ise yazının sonudan verilmiştir.
Flüt nedir?
Flüt, üflemeli bir çalgıdır. Orkestrada yer alan flüt en eski müzik aletlerinden biridir. Eski Yunanlılar flütü tanrıların yarattığına inanırlar, gösterilerde, düğünlerde, adak günlerinde ve cenaze törenlerinde flüt çalarlardı.
insanlık tarihinin en eski çalgılarından biri olan flütün başlıca türleri şunlardır; gagalı flüt, alto flüt, küçük flüt, kısık flüt, pan flüt, alto flüt, tatlı flüt.
Bunlar arasında kısık flüt ve alto flüt yalnız boyutları bakımından değişik biçimdedirler. Flüt tahtadan, gümüşten ya da başka bir metalden yapılmış üzeri delikli, silindir biçiminde bir borudur.
Ağızla üflenerek ve üzerindeki delikler parmaklarla kapatılıp açılarak çalınır. Flütün ağıza yatay ya da dik tutularak çalman türleri vardır.
Ağıza dik tutularak çalman flütlere üflenen hava, borunun üstkenarına yönelir. Dik flütlerdeki delikler seslerin yüksekliğini değiştirmeye yarar. Avrupalı besteciler XVIII. yüzyılın ortalarında Johann Sebas-tian Bach dönemine kadar bu flütü (tatlı flüt) yeğlemişlerdir.
Nasıl bugün, flüt denince aklımıza ağıza yatay tutularak çalınan flüt geliyorsa, o dönemde de bestecilerin bestelerinin uygulanmasında flüt çalınması gerektiğinde ağıza dik tutularak çalman flüt akla gelirdi. Ağıza yatay tutularak çalınan flüt için ilk kez, Jean Baptiste Lulli’nin 1681 yılında bir beste yaptığı sanılmaktadır.
Daha sonra bu tür, yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uygulayıcılar bu flütün üzerinde birçok değişiklikler yaparak daha da geliştirmişlerdir. Jacques Hotte-terre baş, gövde ve ağız olarak bir birinden ayrılıp tekrar takılabilecek biçimde üç bölüme ayırmıştır. Prusya Kralı Frederik Il’nin de öğretmeni olan ünlü flütçü Joachim Quartz ise birkaç anahtar eklemiştir.
Alman flütçüsü Theobald Böhm 1840 yılında flütün üzerindeki deliklerin bir birbirlerine uzaklıklarını ve anahtarları inceleyip entonasyon sorununu matematiksel olarak çözerek bu flütü en üst düzeye ulaştırmıştır. Flüt Jan Anderson ile pop müziğine de girmiştir.
Ama flütü bir hafif müzik orkestrasında 1970 yıllarında ilk kez Beatles’lar kullanmışlardır. Nitekim ünlü “You’ve got to hide your love away” şarkısının sonunda bir flüt sol, yer alır. XVIII. yüzyıl ortasına kadar kul lanılan tatlı flüt, yüzyılımızı! başlarında bir ingiliz kolek siyoncusu tarafından yeniden or taya çıkarılmıştır, ingiliz flüti olarak da bilinen tatlı flüt Avrupa’da birçok konservatuvard; öğretim konusu olmaktadır. Hol landalı Frans Brüggen tatlı flütün en usta çalıcılarından biridir.
Latin Amerika ülkelerinde ve kimi ilkel toplumlarda pan adı verilen flüt kullanılır.
Pan flüt: değişik uzunluklardaki kamış boruların üst üste gelmesinder, oluşur, istenilen ses perdesini elde etmek için bu borulardar birine üflenir. Kamış boruların her biri ayrı bir nota sesi verir.
Gagalı flütlerde, üflendiğinde hava oluşturan bir kanal bulunur. Bu nedenle çahcının üflediği havaya yön ve hız ayarı vermesi gerekmez. Gagalı flütler tahtadan yapılır, ağız delikleri koni biçimindedir.
Ağız deliğinden başka sekiz deliği vardır. Gagalı flütlerin ses genişliği sekiz oktavdır. En ünlü flüt çahcıları arasında Joachim Quatz, Friedrich Kuhlau, Paul Taffanel, Jean-Pierre Ram-pal, Severino Gazzeloni, James Galwag, sayılabilir, ilk Türk flüt çalıcısıysa Saffet Beydir.

Msn Note Msn Note

Benzer Konular

28 Nisan 2010 / Dehşetaliminyum Cevaplanmış
17 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış