Arama

Ağırlık ölçü birimleri ve ölçüm aletleri

Güncelleme: 23 Kasım 2018 Gösterim: 47.393 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ağırlık Ölçüleri Nelerdir?
Kütle ölçüsü birimi kilogramdır. Kilogram kısaca " kg " şeklinde gösterilir. Bir kilogramın yarısına yarım kilo denir. İki yarım kilogram bir kilogram eder. 1 kg = bin gramdır. bin gram = 1 kg ‘dır .
Sponsorlu Bağlantılar

Pazardan aldığımız meyveler ve sebzeler tartılarak bizlere verilir. Tartma işleminde kilogram ile eşit kollu terazi kullanılır. Eşit kollu terazinin iki kefesi vardır. Kefelerinin birine aldığımız sebze veya meyveler, diğerine kilogram koyularak tartma yapılır.

Kilogramın Önemi

Sebze, meyve, nohut, mercimek çay, şeker gibi katı maddelerin kütlelerinin tartılmasında kilogramın büyük bir önemi vardır. Eğer pazardan ve marketlerden aldığımız katı ürünleri tartı araçlarıyla tartılmadığı zaman ortaya birçok yanlışlıklar ortaya çıkar. Pazarcı, manav, marketçi, kömürcü, oduncu gibi mesleklerde tartma işleminde kilogram kullanılır.

AĞIRLIK ÖLÇÜLERİ
Ad:  ağırlık1.JPG
Gösterim: 21309
Boyut:  69.7 KB

Kilogram(kg)
Hektogram(hg)
Dekagram(dag)
Gram(g)
Desigram(dg)
Santigram(cg)
Miligram(mg)
Büyük birimler küçük birimlere çevrilirken, her basamak inişte 10 ile çarpılır.
Küçük birimler büyük birimlere çevrilirken, her basamak çıkışta 10 ile bölünür.

(1kg= 1000gr)
(1 kental= 100kg)
(1 ton= 1000kg)
Son düzenleyen Safi; 18 Nisan 2016 15:46
koba - avatarı
koba
Ziyaretçi
8 Ocak 2012       Mesaj #2
koba - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ağırlık4.jpg
Gösterim: 21609
Boyut:  18.5 KB
Eski Ağırlık Ölçü Birimleri

Ağırlık ölçü birimi de uzunluk ölçü birimi gibi farklılıklar gösteriyordu. Şimdi kullanılan ağırlık birimi kilogram olup 0 derecede bir desimetreküp suyun ağırlığı olarak tanımlanmış ve Uluslararası Ölçü ve Ağırlık Birliği'nden Türkiye'ye bir örnek verilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
1874 yılı iridyumlu platin alaşımından 1928/29 da yapılmış olan 42 nolu Türkiye milli kilogram prototipinin kullanılmasında gösterilen dikkatsizlik ve özensizlikten dolayı bozulduğunun anlaşılması üzerine 1953 yılında yapılan 54 numaralı prototipi ile değiştirilmiştir.
  • 1 batman = 6 kıyye = 7,544 kg
  • 1 kantar = 44 kıyye = 100 ludre = 56,320 kg
  • 1 çeki = 4 kantar = 176 kıyye = 225,798 kg
  • 1 tonilato = 1000 kg = 4 çeki + 1 kantar + 37,4 okka
  • 1 tonilato = 17 kantar + 31 okka + 183 dirhem
  • 1 miskal = 1,5 dirhem = 4,8 gr
  • 1 dirhem = 4 dünük = 3,2 gr
  • 1 dünük = 4 kırat
DEVAMI Eski Türk Ölçü Birimleri
Son düzenleyen Safi; 18 Nisan 2016 16:24
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
*****Agırlık Ölçüleri *****
Ad:  ağırlık5.jpg
Gösterim: 14971
Boyut:  16.8 KB


Kilogram (kg)........1.000 gr
Kental ..........100 kg
Ton .................1.000 kg
Kiloton .............1.000 ton
Megaton .............1.000.000 ton
Gram (gr) ...........1/1.000 kg
Desigram (dg)...................1/10 gr
Santigram (sg)..................1/100 gr
Miligram (mg)...................1/1.000 gr

DEVAMI Eski ve Yeni Ölçü Birimleri ve Ölçme Aletleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Nisan 2016 16:24
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AĞIRLIK ÖLÇME ALETLERİ


KANTAR (TERAZİ) Ad:  kantar.jpg
Gösterim: 17349
Boyut:  6.6 KB
Boyunduruğu eşit olmayan kollara ayrılmış bir terazidir. Kısa olan tarafın ucun da tartılacak şeyin konacağı bir kefe bulunur Tartılacak torba veya küfe ise kefenin yerine birkaç kanca konur. Çubuğun uzun olan tarafı birbirine eşit küçük kertiklere ayrılmıştır. Her kertiğin altında kilogram cinsinden bir rakam yazılıdır Bu kola topuz denen ağırlık küçük bir halka ile asılmıştır. Bu topuz sağa sola doğru yürütülebilir Topuzun asılı olduğu halka kertiklerden birinin üzerine gelince iki kol denge durumuna gelir ve kertiğin altında ki rakam da tartılan şeyin ağırlığını gösteril. Kantar oldukça hassastır ve ağır şeyleri tartar.


EŞİT KOLLU TERAZİ Ad:  eşit kollu.jpg
Gösterim: 27444
Boyut:  14.7 KB Ad:  AĞIRLIK ALET3.jpg
Gösterim: 24652
Boyut:  28.9 KB

Kütle (madde miktarı) ölçmeye yarayan bir araçtır.
Düz bir çubuk orta yerinden bir destek üstüne oturtulur. Çubuğun uçlarına keseler asılır. Bir keseye tartılacak maddeyi diğer keseye ölçmede kullanacağınız ölçüt kütleleri koyarsınız böylece denge durumunda miktarını bilmediğiniz maddenin kütlesini ölçersiniz.


İBRELİ TERAZİ Ad:  ibreli terazi.jpg
Gösterim: 28153
Boyut:  7.1 KB
Terazilerle Basküller kaldıracın çeşitli kombinezonlarından meydana gelir. İbreli teraziler ağırlığın bölümlü bir cetvel üzerinde çabucak okunmasını sağlar. Bunlar dairelerde ve özellikle posta nelerde kullanılır. Basküllerin hassasiyeti az ve oldukça yavaştır ama on binlerce kiloya kadar tartabilirler. Resmî tartılarda taşıt araçları için kullanılır. Bebek Terazisi, çukurca bir kefesi bulunan özel bir terazidir. Her emzirmeden sonra bebeğin ne kadar süt aldığının ölçülmesine yarar.


OTOMATİK TERAZİLER Ad:  otomatik terazi.jpg
Gösterim: 16387
Boyut:  16.4 KB
Otomatik Terazi’ler yaylı veya zemberekli olan en modern terazilerdir. Bu terazilerde, tartılacak şeyin üzerine konduğu kefe bir makara vasıtasıyla ya “özel bir zemberek” ile ya da bir “karşı ağırlık sistemi” ile birleşmiştir. Tartılacak şey üzerine konduğu zaman kefe az veya çok alçalır. Bu yer değiştirme zembereğin bir miktar sıkışmasına sebep olur ve makaraya bağlı bir iğne bölümlü bir cetvel üzerinde yer değiştirerek tam ağırlığı gösterir. Bu teraziler paçavracıların kullandıkları eski zemberekli terazilerin geliştirilmiş biçimidir. Belki de çok kimsenin görmüş olduğu zemberekli (spiral yaylı) teraziler gibi bunlarda tartılacak şey yayın kendisine asılır. Bu yaya doğrudan doğruya bağlı olan bir ibre bölümlü bir cetvel üzerinde yer değiştirerek ağırlığı gösterir.



HASSAS TERAZİ Ad:  hassas_terazi.jpg
Gösterim: 14511
Boyut:  7.1 KB

Hassas terâziler ki, bunlar laboratuvarlarda, ilâç ve kimyâ sanâyiiyle, kuyumcularda kullanılır, iki kefeli eşit kollu veya tek kefeli olabilir. Tek kefeli olanlarda kütleyi doğrudan doğruya ibre üzerinden okumak mümkündür. Işıklı rakamlar bu kütleyi belirterek okumada kolaylık sağlar.
0.000001 grma kadar olan değişimleri gösteren terazidir. Yerinden oynatılmamalıdır dengesi bozulur. Genellikle 1 gramı bile çok değerli olan kimyasal maddelerin ve mücevheratın tartımında kullanılır.


BASKÜL (TERAZİ) Ad:  AĞIRLIK ALET1.jpg
Gösterim: 18655
Boyut:  13.7 KB Ad:  baskül mekanik terazi.jpg
Gösterim: 14936
Boyut:  4.6 KB Ad:  dijital baskül.jpg
Gösterim: 14146
Boyut:  9.2 KB
Baskül ağırlık ölçen bir araçtır. Kimi zaman "tartı" olarakda adlandırılır. Baskülü terazi ile karıştırmamak gerekli, baskül üzerinde durulan cismin yer çekiminden kaynaklanan aşağıya doğru kuvvetini ölçerrnterazi iki kütlenin kıyaslanması için kullanılır.rnrnNerelerde kullanılır: İstediğiniz her yerde kullanabilirsiniz .küçük bir ağirlik yardimi ile büyük ağirliktaki eşyalari tartmağa yarayan kaldiraçlardan yapilmiş olan baskülün insan, ticari eşya, çuval, sandik, hayvan, hatta kamyon ve vagon tartacak çeşitleri vardir.basküllerde tartilacak cisimlerin konacaği geniş bir tablo bulunur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 01:58
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  ağırlık7.jpg
Gösterim: 18224
Boyut:  34.7 KB
Ağırlık,
Fizikte ağırlık bir cisme etki eden yerçekimi kuvvetidir; ama günlük dilde bu terim çoğu kez kütle yerine kullanılır. Oysa bir cismin kütlesi, yani o cisimdeki madde miktarı hep aynıdır; cismin ağırlığı ise bulunduğu yere göre değişir. Örne­ğin belirli kütledeki bir cisim Ay'a götürülüp tartıldığında, Dünya'daki ağırlığının altı katı daha hafif olduğu görülür. Çünkü Dünya'nın o cisme uyguladığı çekim kuvveti Ay'ın uygu­ladığı çekim kuvvetinden altı kat fazladır. Bu nedenle fizikte ağırlığı ölçmek için kütle değil kuvvet birimleri kullanılır. Ama günlük uygu­lamada bir cismin kütlesini ölçer ve "ağırlığı­nın" sözgelimi 50 kg olduğunu söyleriz.


Ağırlık
, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır. Yeryüzünden yerin merkezine gidildikçe ağırlık azalır.


DEVAMI Ağırlık Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Nisan 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Uluslararası Birimler Sistemi - SI Birim Sistemi
Ad:  ağırlık6.JPG
Gösterim: 39544
Boyut:  27.2 KB

International System of Units (SI)

Birimleri gözlemlenebilen doğal olaylara veya fiziksel sabitlere bağlama gereksinimi ve ondalık bir sistem oluşturma çalışmaları düşünsel anlamda kökleri Fransız Devrimi öncesine kadar giden uzun bir serüvendir. Önceleri uzunluk birimi metre için Paristen geçen boylamın kırk milyonda biri standard olarak düşünülmüş, bu amaçla Dünya çevresini ölçmek için yıllar süren, yorucu çalışmalar yapılmıştır.

DEVAMI Uluslararası Birimler Sistemi (SI)
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Kasım 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Kilogramın Tanımının Değişeceği Belirtildi!


"Le Grand K - Büyük K" adı verilen ve platin bazlı bir külçeyle yapılan kilogramın tanımının, Ağırlık ve Ölçüler üzerine Paris'te yapılacak genel konferansta değişeceği belirtildi. Bu bağlamda bilim adamları kilogramı bundan sonra külçeyle değil de elektrik akımlarıyla tanımlamayı oylayacak. 1889 yılından beri uluslararası ölçüm sisteminin yapı taşlarından biri olarak kabul edilen Büyük K'nın bir kaç kopyası mevcut.
Ad:  _104234971_kilogrammel.jpg
Gösterim: 8024
Boyut:  24.1 KB
Kopyaları ve orijinali arasında farklılıklar bulunan Büyük K'nın asıl versiyonu Fransa'daki bir kasada saklı!
Kilograma bağlı olup, ona göre ayarlanan diğer ağırlıklar için ilgili tanım kilit bir öneme sahip. Mühendislik, ilaç sektörü, nanoteknoloji vb. alanlarda özellikle doğru ölçümler büyük önem taşıyor. Bu bağlamda ölçüm sistemlerini denetleyen ve bakımını yapan uzmanlar, Büyük K'nın değiştirilmesi gerektiği görüşünde. Büyük K'nın ağırlığında gözlenen değişimin çok az olduğunu ve bu küçük farkın bile oldukça önemli sonuçlara neden olabileceğini belirten bilim adamları, Büyük K ile dünya genelindeki kopya kilogramlar arasındaki farkın bilim açısından kabul edilemez bir düzeyde olduğunu ve Büyük K'nın işlevini yerine getiremediğini ifade etti.

Yeni Sistemin Çalışma Mekanizması!


Elektrik ve ağırlık arasında doğrudan kurulacak bir bağlantı aracılığıyla kilogram ya da bir başka ağırlık, gücüne karşı koymak için gereken elektrik miktarıyla tanımlanabilecek. Ağırlık ve elektrik akımı arasındaki bağlantıyı veren, Max Planck'ın Planck sabiti çok küçük bir sayı olup, ölçüm için aşırı hassas cihazlar gerektirir. Söz konusu yeni sistemde ise kıble dengesi adı verilen bir cihaz aracılığıyla ölçüm yapılabilecek. Elektromıknatıs ve ağırlıkla dengelenmesi düşünülen ilgili cihazın her iki bölümü dengeye gelinceye kadar elektromıknatıstan geçen ve yüzde 0,000001 hassasiyetle ölçülebilen elektrik akımı miktarı artırılacak. Rutin olarak her 10 yılda bir Büyük K'nın kopya ağırlıklarla karşılaştırılması gerektiğini belirten bilim adamları, yeni sistemin kabul edilmesi durumunda kıble dengesinin her zaman ve her konumda denetlenebileceğini ve yapılacak ölçümün istikrarlı olacağını belirtti.

Kaynak: BBC Bilim / Science News (16 Kasım 2018)

Benzer Konular

18 Nisan 2016 / HerHangiBiri Akademik
6 Nisan 2016 / _KleopatrA_ Akademik
18 Nisan 2016 / _Yağmur_ Akademik
18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
4 Şubat 2016 / fadedliver Akademik