Arama

Mısır fethinin Osmanlı Devleti açısından siyasal, ekonomik, sosyal etkileri nelerdir?

Güncelleme: 24 Kasım 2011 Gösterim: 7.316 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mısır fethinin osmanlı devleti açısından siyasal,ekonomik,sosyal etkileri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
çok zamandır arıyorum ama bulamadım Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mısırın fethinin dini sonuçları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

sorun cevabı nedır acaba cok acil lütfen...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
misir fethinin dini sonuclari ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum
Hilla - avatarı
Hilla
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #4
Hilla - avatarı
Ziyaretçi
Yavuz devri Mısır seferinin dini sonuçları nelerdir?
a) Hicaz (Mekke ve Medine) bölgesinin korunması görevi Osmanlı Devletine geçti.
b) Mukaddes emanetler İstanbul’a getirildi.
c) Halifelik Osmanlıya geçti, Osmanlı Devleti dünyanın en büyük siyasi ve dini kuruluşu haline geldi

Kaynak

Veya;


Mısır Seferinin Sonuçları

Mısır’ın Osmanlıların eline geçmesi ile artık İslamiyetin yeni koruyucusunun Osmanlılar olacağı ortadaydı. Memlukların ortadan kaldırılmasıyla bütün Arabistan yarımadası Osmanlı kontrolüne girmiş oluyordu. Selim’in bu zaferinden sonra birçok elçi Selim’e hediyeler sunmak için geldiler. Bunlardan en önemlisi Kabe’deki “Haremeyn emiri” Ebu’l-Berekat’ın oğlu Ebu Nümey’le gönderdiği hediyeler idi. Bunların arasında mukaddes emanetler ve Kabe’nin anahtarı da vardı. Haremeyn emiri Memluk’ların egemenliğinden duyduğu memnuniyetsizliği belirtip Yavuz’un islamiyete yaoptığı hizmetlerden övgüyle bahsediyordu. Yavuz da emirin oğlunu zengin hediyelerle geri göndermiştir. Bundan sonra her yıl Osmanlı sultanları Kabe için bir örtü gönderecek ve "Hâdimu'l-Haremeyn es-Serifeyn" (Haremeyn’in Himetçileri) unvanını kullanacaklardı.

Böylelikle Yavuz’un iktidara geldiğinde bir Avrupa devleti görünümünde olan Osmanlı artık bütün Anadolu, Mısır ve Arabistanı içine alan bir imparatorluk olmuştu. Bunun dışında İslam dünyasının koruyucu gücü haline gelmiş ve bütün dünyada büyük bir prestij elde etmişti. Kıbrıs için her yıl Memluklara vergi ödemekte olan Venedik, artık bu vergiyi Osmanlı’ya ödemek için görüşmeye elçiler gönderdi.

Yavuz son halife olan III. Mütevekkil’i beraberinde önce Halep’ten Kahire’ye getirdi. Sonra da İstanbul’a dönerken beraberinde İstanbul’a götürdü. Mütevekkil, Yavuz’un ölümünden sonra tekrar Kahire’ye gönderilir ve orda ölür. Mütevekkil’İn ölümünden sonra ise halefleri halifelikten feragat ederler. Osmanlı sultanları da halifelik sıfatını kullanmazlar yada buna pek önem vermezler. Yavuz Sultan Selim “Hadim-ul Haremeyn”, “Sultan”, “Hakan” gibi ünvanlar kullanmasına rağmen halife ünvanını hiç bir zaman kullanmaz. Sonraki padişahlar da halife sıfatını kullanmamış olmalarına karşın ender de olsa Osmanlı padişahlarını halife olarak niteleyenler olur. İlk olarak Sultan II. Abdülhamit Ruslarla yaptığı Küçük Kaynarca Antlaşması’nda bu ünvanı kullanır(1774), ayrıca Kanun-i Esasi’ye de bu ünvanı koydurtur. Halife ünvanı Osmanlı padişahları tarafından kullanılsa da kullanılmasa da İslam dünyasının yeni hakimi, Kabe’nin ve kutsal emanetlerin koruyucusu artık Osmanlı Devleti olaccktır.

Mısır’ın fethi Osmanlı’yı bütün Arabistan’ın yöneticisi yaptığı gibi Kuzay Afrika’nın da yolunu açar. Böylece İmparatorluk Akdeniz’in tüm sahillerinde söz sahibi olacaktır. Bir taraftan da Kızıldeniz ve Hint Okyanusuna kadar bir bölgeyi kontrol edecek bir güce ulaşmıştır.

Askeri açıdan ise Mısır seferinde kullanılan ateşli silahlar ile artık savaşta teknolojinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.


Kaynak


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
maceristanın fethi nedr acaba ltfn bilenler soruyu yanıtlasın

Benzer Konular

14 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
19 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
19 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
26 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
16 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış