Arama

Geleneksel tiyatro ve avangart tiyatro hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 22 Aralık 2012 Gösterim: 3.827 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Geleneksel tiyatro anlayisina ve avangartlara gore tercih edilen
tiyatro/sahne uzamlari nasildir, nedenleri ile aciklayiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
oyuncu, seyirci, dekor, kostum, ısık etmenlerinin her iki sahneleme anlayisina
gore nasil planlanmasi gerektigini kiyaslamali olarak belirtiniz.
(yani geleneksel bir oyunu ve avangart bir oyunu dogru bicimde ortaya koymak icin bu etmenler nasil duzenlenmeli, nasil olmali ...)"
LiSeLi - avatarı
LiSeLi
Ziyaretçi
22 Aralık 2012       Mesaj #2
LiSeLi - avatarı
Ziyaretçi
Geleneksel Türk Tiyatrosu

Sponsorlu Bağlantılar
Geleneksel tiyatro başlığı altında genellikle kukla, meddah, Karagöz, ortaoyunu ve köy seyirlik oyunu gibi tiyatro teknikleri yer alır. Şarkı, dans ve söz oyunlarına dayanan geleneksel tiyatro yazılı bir metne dayanmaz. Geleneksel tiyatroda güldürü öğesi ön plandadır. Genellikle sahnesiz bir tiyatrodur. Bunlardan seyirlik köy oyunlarının kökeni tarihöncesi bolluk törenlerine ve ilkel inançlara uzanır. Bunlarda Türkler'in Orta Asya'dan getirdikleri inançların izleri olduğu gibi, Anadolu'da daha önce yaşamış olan toplulukların kültürlerinin de katkısı vardır. Bu oyunların başlangıçta amaçları zamanla değişmiş olsa bile, Türk köylüsünün bu geleneği sürdürdüğü görülür. Seyirlik köy oyunlarının başlıca türleri şunlardır: Ölüp dirilme, esnaf oyunları, çoban oyunları, günlük hayattan sahneler, hayvan benzetmeleri, kız kaçırma, efsane ve masallardan oyunlar.

Avangart Tiyatro

Genel geçerlik kazanmış anlatım yeni biçim ve anlatım denemeleriyle kökten aşmaya yönelik tiyatro hareketleri; deneysel yenilikçi tiyatro uygulamaları.


Benzer Konular

25 Eylül 2010 / Misafir Cevaplanmış