Arama

Almancanın Dünya dilleri arasındaki yeri ve önemi nedir?

Güncelleme: 7 Şubat 2011 Gösterim: 14.581 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Şubat 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Almanca'nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Önemi" konulu dönem ödevim var. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sponsorlu Bağlantılar
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Şubat 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

"Almanca'nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Önemi" konulu dönem ödevim var. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Almanca: nasıl bir dil?

Sponsorlu Bağlantılar
Dil Ailesi

Aile: Hint-Avrupa
Alt Grup: Alman dilleri ailesi
Kol: Batı dilleri

Almanca, Batı dünyasında yaklaşık yüz milyon insan tarafından konuşulan, temel kültürel dillerden birisidir. Buna ilaveten Doğu Fransa'nın Alsace-Lorraine ve Kuzey İtalya'nın Alto Adige bölgeleri ile Doğu Belçika, Lüksemburg ve Liechtenstein'da da Almanca konuşulmaktadır. ABD'de Almanca konuşan yaklaşık bir ya da bir buçuk milyon, Kanada'da ve Güney Amerika'nın büyük kolonileri ile Namibya ve Kazakistan gibi uzak ülkelerde de beş yüzer bin İnsan bulunmaktadır.

Diğer Germen dil ailesi kökenli diller gibi Almanca da Hint-Avrupa dil ailesinin bir üyesidir. Almanca yazı sistemi oldukça düzenlidir, fakat konuşulan lehçeleri büyük ölçüde değişiklik gösterir ve hatta bazen iletişim kopukluğu gibi problemler doğabilir. Bu lehçeler Yüksek Almanca ve Alçak Almanca olmak üzere iki gruba ayrılır: Yüksek Almanca (Hochdeutsch) lehçesi güneyin yüksek tepelerinde konuşulmaktadır. Bu lehçe özellikle kitaplarda, gazetelerde ve hatta Aşağı Almanca lehçelerinin yaygın olarak konuşulduğu yerlerde bile standart yazı dili olarak kullanılır. Alçak Almanca lehçesi ise kuzeyin alçak topraklarında konuşulmaktadır ve ses sistemi İngilizce'ye yakındır. Örneğin 'door' (door-Yukarı Almanca: Tür) ve 'eten' (to eat-YA: essen) kelimelerinde görüldüğü gibi.

Geleneksel olarak Almanca 14. yüzyılda 'Fraktur' diye bilinen Gotik tarzında yazılmaktaydı. Fakat II. Dünya Savaşı'nı izleyen dönem içinde Fraktur büyük ölçüde tüm Batı Avrupa'da kullanılmış olan Latin yazı karakterleriyle yer değiştirdi. Latin yazı düzeni fazladan sadece bir harf olan 'b' ya da çift 's'yi içerir. Ayrıca j harfi y olarak (örneğin, ja-yes); w harfi v olarak (weiss-white); v harfi f olarak (vier-four) okunur. Bunun yanısıra sch hecesi sh olarak (Schnee-snow); st hecesi sht olarak (Strasse-street) ve sp hecesi shp olarak (sprechen-to speak) okunur. Tek fonetik işaret a, o ve u harfleri üstüne konulan çift noktadır (Rücken-back). Almanca bütün isimlerin büyük harfle başladığı tek dildir.

İngilizce, Alman dil ailesi kökenli bir dil olduğu için her iki dilin kelimelerindeki benzerlik derecesine şaşırmamak gerekir. 'Finger, hand, butter, ring, name, warm and blind' kelimeleri İngilizcede tam olarak ne anlama geliyorsa Almanca'da da aynı anlamına gelmektedir. İngilizce'ye çok benzeyen diğer Almanca kelimeler: Vater (father-baba), Mutter (mother-anne), Freund (friend-arkadaş), Gott (God-Tanrı), Licht (light-ışık), Wasser (water-su), Feur (fire-ateş), Silber (silver-gümüş), Brot (bread-ekmek), Milch (milk-süt), Fisch (fish-balık), Apfel (apple-elma), Buch (book-kitap), gut (good-iyi), alt (old-yaşlı), kalt (cold-soğuk) ve blau (blue-mavi). Son zamanlarda İngilizce'de görülen Almanca'dan alınma kelimeler: Schnitzel, sauerkraut, pumpernickel, kindergarten, dachshund, poodle, yodel, lager, ersatz, edelweiss, meerschaum, wanderlust, hinterland ve blizkrieg. Frankfurther ve hamburger kelimeleri birer Alman şehri olan Frankfurt ve Hamburg'dan gelmektedir.

"Almanca" kelimesi diğer dillerde çok çeşitli biçimlerde görülür. Almanca'da 'deutsch', İtalyanca'da 'tedesco', İskandinav dillerinde 'tysk' ve Rusça'da 'nemetsky'


Neden Almanca?
  • Almanca'yı öngören ya da öneren birçok akademik program arasında anatomi, sanat, tarih, biyokimya, biyoloji, biyomedikal fizik, botanik, kimya, tasarım, mühendislik, film incelemeleri, genetik, dilbilimi, mantık ve teknik bilimler, moleküler biyoloji, müzik, Yakındoğu araştırmaları, felsefe, doğa bilimleri, fizik, fizyoloji, dini araştırmalar ve zooloji vardır.
  • Almanca, Avrupa Birliği'nde ve hızla büyüyen Merkez ve Doğu Avrupa pazarlarında çok önemli bir dildir.
  • Çoğu insan Almanca'nın Avrupa'da konuşulan en yaygın dil olduğunun farkında değil.
  • Uzun geçmişi olan ilginç bir kültürü ve birçok ilginç geleneği tecrübe edersiniz.
  • Alman ressam, müzisyenlerini, bilim adamı ve düşünürlerini inceleme fırsatı bulursunuz.
  • Lise öğrencisi olarak öğrenci değişim programlarına katılabilir ya da birçok Alman öğrenciyle okullarda tanışma fırsatı bulabilirsiniz.
  • Almanca bilim, teknoloji, ticaret, edebiyat, müzik, resim ve tarih dilidir.
  • Almanca konuşulan ülkeler ziyaret edilecek en güzel ve ilginç yerlerdir.
Ekonomik
  • Almanya ekonomik açıdan Avrupa Birliği'nin on beş üyesinden en önemlisidir ve Doğu Avrupa, Asya ve Latin Amerika'ya önemli ölçüde yatırım yapar.
  • Almanca Avrupa Birliği'nin ticari dilidir ve özellikle önceki Doğu Bloğu ülkelerine köprü dil olması açısından önemlidir.
  • Almanca ve Japonca piyasaya sürülecek yeni Microsoft ürünlerini test etme dilidir. Almanya ve Çin dünyadaki birçok ticaret fuarına ev sahipliği yapmaktadır ve ticaret gösterileri sadece ev sahibi ülkelere değil, dünya çapındaki dağıtımcılara ürün satmanın en mükemmel yoludur.
Nobel Ödülleri


Almanca'nın önemi ekonomik boyutla sınırlı değildir. Nobel ödülleri incelemeleri gösteriyor ki, diğer ülkelerden onur payesi kazanmış birçok değerli kişi eğitimlerini Alman üniversitelerinde almıştır. Ayrıca Almanca konuşulan üç büyük ülkenin bilim adamlarından 21'i fizik, 30'u kimya ve 25'i tıp alanında ödül sahibi olmuşlardır. Edebiyat alanındaki Nobel ödüllerine toplam 9 Alman ve İsviçreli yazarlar layık görülmüş ve toplam 7 Alman ve Avusturyalı 'Barış Ödülü' almıştır.

Seyahat

Seyahat bir eğlence ve maliye endüstrisidir. Alman turistlerin seyahat esnasında ürün satın alacak yeterli dövizleri vardır. Ayrıca Almanca konuşulan ülkeler seyahatçilerin gidebilecekleri en gözde yerler arasındadır. Eğer Japonya'ya seyahat ederseniz ve İngilizce'niz iyi değilse Almanca'yı deneyin. Çünkü Japon öğrencilerin % 68'i Almanca öğreniyor.
İngilizce'nin bilinmediği ülkelerde çoğunlukla Almanca bilgisi yardımcı olabilir. Almanya'dan vatanına dönen işçiler bunun için iyi bir kaynaktır, çünkü onlarla rahatlıkla ikinci dilleri olan Almanca aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz. Avrupa genelindeki bir seyahat Almanca dil becerisiyle çok daha kolay yapılır. Alman Yabancı Bürosu'na göre Almanca yabancı dil olarak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde gitgide önem kazanmaktadır. Doğu Avrupa ilkokul öğrencilerinin % 49'u Almanca'yı, % 44'ü İngilizce'yi seçmektedir. Çek Cumhuriyeti'ndeki Alman öğrencilerin sayısı, geçen dört yıl içinde, artık Rusça gerekmediği için % 33 arttı. Çoğu ülkeler Alman turistler için heyecanlı bir beklenti içerisindedirler. Bu nedenle Avrupa'da nereye giderseniz gidin, Almanca bilgisiyle kabul görmeniz mümkündür.

Spor

Spor dünyasında Almanlar önemli ölçüde boy göstermektedirler. Almanya futbolda üçüncü kez Avrupa kupasını kazanırken, 1996 Olimpiyatları'nda da ikinci en yüksek toplam madalya sayısına ulaşmıştır. Buna ilaveten Federal Cumhuriyet 1998 Olimpiyatları'nda en yüksek toplam madalya sayısını kazanmıştır. Dünya Futbol Kupası tarihinde Almanya finallere diğer herhangi bir ülkeden daha fazla ulaşmıştır. En çok kazanan unvanını ise Brezilya almıştır. Tenis elbette Almanlar'ın üstün oldukları ayrı bir spor dalıdır. Ayrıca Almanca konuşulan ülkelerden gelen atletler geleneksel olarak Almanca'nın bu alanda temel dil olduğu yüksek dağ kayağında da başta gelmektedir.

Kişisel Eğlence

Kişisel eğlence birçok alanı içerir ve Almanca bu konuda birçok şey önermeye devam etmektedir. Büyük bestecilerin dilini bilen Müzik öğrencileri onların evlerini ziyaret edip kasaba ve ormanlarında yürüyerek büyük ölçüde avantaj sağlamaktadırlar. Örneğin, Beethoven'ın 6. Senfoni'si Viyana yakınlarında yazılmıştır. Viennese yemeğinden yemiş ve Avusturyalılar'la konuşmuş bir müzisyen Beethoven'i daha iyi anlar ve onun müziğiyle arasında daha güçlü bir bağ hisseder.

Batı dünyasının en ünlü bestecileri ve müzisyenlerinin çoğu Almanca konuşulan ülkelerden gelmiştir. Avusturya'nın başkenti Viyana yüzyıllar boyunca dünyanın müzik merkezi olmuştur

Alman edebiyatı zengin ve güçlüdür. Dünyanın en iyi yazarlarının çoğu Almandır ve eserlerini orijinal dilinden okumak çok daha etkileyici bir tecrübedir

Almanca bilgisi kişiye sadece zengin edebi, bilimsel ilkeler kazandırmaz ayrıca bazı güncel, ekonomik, politik ve kültürel gelişmeler hakkında da bilgi sahibi olmasını sağlar.

Almanca dünya çapında öğrenilecek en gözde yabancı diller arasında yer almaktadır. Dünya Almanca'nın önemini görüyor. Evrensel bir toplumda yaşıyoruz ve çevremizdekilerden çok daha fazlasına bakmalıyız. Tüm resmi görmemiz gerekir.

Almanca'nın konuşulduğu başlıca ülkeler:

Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Kazakistan, Liechtenstein, Lüksemburg, Namibya, Romanya, İsviçre ve Amerika.

Uluslararası Almanca

Almanca yaklaşık 100 milyon insanın anadilidir. Başlıca Almanya, İsviçre, Avusturya, Lüksemburg ve Liechtenstein'da konuşulur. Ayrıca, Belçika, Fransa ve Kuzey İtalya'nın küçük komşu yerleşim yerlerindeki pek çok insanın anadildir. Asırlar boyunca Alman kültür ve dilinin birleştirici bir rol oynadığı Doğu Avrupa'daki pek çok ülkede Almanca ikinci dil olarak konuşulur. Bu Almanca'yı uzun zamandan beri Avrupa'da en yaygın olarak konuşulan dil haline getirmiştir. Bu dil ayrıca, dünyada birbirinden bağımsız bazı bölgelerde de konuşulmaktadır; mesela Güney Amerika'nın çeşitli yerleşim merkezlerinde. Almanca şu anda, kısmen Almanya'nın ekonomik statüsü sayesinde, çok önemlidir. Almanya, AB'deki en önemli ve yönlendirici ekonomiye sahiptir. AB'de Almanca'nın iletişim dili olarak önemi artmaktadır, özellikle Avusturya'nın 1995'te AB'ye katılmasının bunda büyük etkisi vardır. Spor dünyasında bile, Almanca konuşan kesim kendini belli etmektedir. Futbolda, dünya kupası tarihinde Almanya finale diğer ülkelerden daha fazla katılmıştır ve sadece Brezilya en fazla alan ülke olmuştur.

İngilizce'ye benzeyen Almanca kelimeler

İngilizce konuşanlar Almanca'da İngilizce'de olduğu gibi kullanılan kelimelere rastlarlar. Bu onların aynı dil ailesinden gelmesinden kaynaklanır.


Bazı Almanca kelimeler Bazı Almanca fiiller Bazı Almanca sıfatlar
  • Haus=house (ev)
  • singen=to sing (söylemek)
  • warm=warm (sıcak)
  • Buch=book (kitap)
  • schwimmen=to swim (yüzmek)
  • kalt=cold (soğuk)
  • Band=band (bant)
  • trinken=to drink (içmek)
  • jung=young (genç)
  • Land=land, county(arazi)
  • washen= to wash (yıkamak)
  • alt=old (yaşlı)
  • Sand=sand (kum)
  • sitzen=to sit (oturmak)
  • braun=brown (kahverengi)
  • Sturm=storm (fırtına)
  • kommen=to come (gelmek)
  • blau=blue (mavi)
  • Wurm=worm warnen=to warn (ikaz etmek)
  • grün=green (yeşil)
  • Hand=hand (el )
  • helfen=to help (yardım etmek)
  • dumm=stupid (aptal)
  • Arm=arm (kol)
  • organisieren=to organize (organize etmek)
  • windig=windy(rüzgarlı)
  • Finger=finger (parmak)
  • Ring=ring (yüzük)
  • Knie=knee (diz)
Yukarıda kelimelerin aslında Almanca'dan kazanıldığını muhtemelen bilmiyorsunuz.

Yeni bir dil öğrenmek hayatınızı zenginleştirmenin heyecanlı bir yoludur. Almanca İngilizce'ye çok benzeyen bir dildir, iki dil de aynı dilsel kökene ve temele dayanmaktadır. Çok sayıda kelime ve kavram ortaktır. Her İngilizce bilen kişi zaten pek çok Almanca kelimeyi biliyor demektir: Ball, beginnen, bringen, finden, finger, hand, kindergarten, land, mann, mild, singen, still, wild, wind, winter.

Almanca, Avrupa'da en fazla konuşulan dildir. Avusturya, Almanya ve İsviçre'de 100 milyon kişi tarafından anadil olarak konuşulmaktadır. Almanca'yı anadili olarak konuşan diğer 20 milyon kişi Avrupa'nın içinde ve dışındaki ülkelerde yaşamaktadır. Almanya dünyadaki en güçlü ekonomiye sahip ülkelerden biridir ve Avustralya'nın 4. büyük ticaret partneridir. Almanya, Avustralya'daki en büyük tek yatırımcıdır. Yaklaşık 200 Alman şirketi -30 tanesi Avustralya'da üretim yapar- iki ülke arasındaki 5 milyar dolardan fazla olan yıllık ticaret hacminde yer alır. Almanca Einstein, Marx, Freud, Beethoven, Bach, Kant ve Kafka'nın dilidir. Almanca bilmek, yönetim, yabancı ilişkiler, uluslararası ticaret, uluslararası hukuk, çeviri, yayıncılık, gazetecilik ve turizmde kariyer yapmak için kolaylık sağlar ve ayrıca Avustralya ve diğer denizaşırı ülkelerde de iyi bir eğitim alınabilmesine imkan verir.

kaynak: dilokulu.com

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
21 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
12 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap