Arama

Lefkoşe'deki tarihi eserler hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 10 Ekim 2013 Gösterim: 2.548 Cevap: 3
elmakurdu99 - avatarı
elmakurdu99
Ziyaretçi
8 Şubat 2011       Mesaj #1
elmakurdu99 - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar çok acil bir ödev var lefkoşadaki eserler nelerdir diyor 2 tane olsa yeter lütfen yardım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mevlevi müzesi ve selimiye cami
Sponsorlu Bağlantılar
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
13 Mart 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
PERİSTERONA CAMİSİ

Lefkoşa kazasına bağlı Lefkoşa’nın 18 km kadar batısında bulunan Peristerona köyündedir kesme taştan yapılan bu caminin kesin yapım tarihi bilinmemekle beraber,iki bölümüden oluşan binanın ilkin 18.yy da orta bölümünün yapıldığı ve ikinci bölümü oluşturan üst kısmın ise 19. yy ın ilk yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir,köy sakinlerinin bir eğitim –öğretim merkezi olarakta faliyet göstermekteydi.Hemen bitişiğinde inşa edilen medresenin ada çapında ünü vardır en büyük özelliği minaresinin 2 şereeli oluşudur adada iki şerefeli minaresi olan sadece bu cami vardır bunlardan biri Peristeronadaki camii diğeri ise Lefkoşada ki meriye camii minaresidir.

KURT BABA TÜRBESİ

Asmaaltı Meydanındaki köşede yer alan tek mekanlı bir türbedir. İçinde yanyana 3 mezar bulunmaktadır. Bu mezarların da Lefkoşa nın fethi sırasında şehit olan Osmanlı askerelerine ait olduguna inanıldıgından bir adak yeri olarak kulanılmaktadır. Önceleri Üçler ve Kutup Baba olarak bilinmekteydi.Daha sonraları halk arasında Kurt Baba Türbesi olarak anılır olmuştur

AZİZ EFENDİ TÜRBESİ


Aziz Efendi Tekke ve Türbesi belediye pazarının güneydoğu köşesindedir .Aziz Efendi 2.Selim döneminde yaşamış olup Kıbrıs ın fethi için gelen orduda alay müftüsü olarak görev yapmıştır. 9 Eylül 1570 de Osmanlı ordusu Lefkoşa kentine girdiğinde Aziz Efendi Ayasofya Katedrali çevresine yoğunlaşan çarpışmalarda şehit düştü .2.Selim de Aziz Efendi anısına bir türbe yapılması için ferman vererek Aziz Efendi Türbesini yaptırdı. Türbe mescid ve yardımcı binalar eklenerek Tekke durumuna getirildi.Burası Aziziye Tekkesi olarakta bilinmektedir.


KIRKLAR TEKKESİ


Lefkoşanın 10 km kadar doğusunda Timbo Köyü yakınlarındadır.Burada mescit ve türbe vardır bugün tamamiyle harap durumdadır. 1816 yılında yapıldığı bilinmektedir. Türbenin 40 dervişin mezarlarından oluştuğu sanılmaktadır. Bu tekke Nakşibendi tarikatına ait bir ziyaret yeri idi ve bu tarikata bağlı Şeyhler ve Dervişler tarafından yönetilmekteydi. Kırklar tekkesi son olarak 1960 larda tamamiyle yıkılıncaya kadar uzun yıllar hem Müslüman hem de Hristiyan halkın dini ziyaret yeriydi.

MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ

Lefkoşa mucahitler sitesi avlusunda yer almaktadır.Bina Venedik dönemine barbaro, Osmanlı döneminde musalla ve şimdilerde barbaros olarak bilinen tarihi burcun üzerine inşaa edilmiştir. 680 metre karelik bir alanı kaplayan müze binasının yapımına 1978 yılında başlanmış ve 1 milyon Türk Lirası harcanmak suretiyle 1 Agustos 1982 tarihine hizmete açılmıştır. Müze, Kıbrıs Türk toplumunun 1955 yıllarında başlayıp günümüze kadar devam eden Milli mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin nedenleri ile hangi koşullar altında yapıdığını anlatmak amacıyla kurulmuştur. Müzede,Kıbrıs türkünün milli mücadelesini yansıtan tarihi olaylar 4 bölüme sergilenirken tarihi gelişim sürecide dikkate alınarak 1955-1958, 1958-1963 ,1963-1974 ve 1974 yılından günümüze kadar olmak üzere 4 ayrı dönem üzerinde yoğunlaşılmıştır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen yardım edin.gazi magosadaki eserleri bulmama.

Benzer Konular

30 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap
12 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
18 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
19 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap