Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Yer Fıstığı nasıl yetiştirilir?

Gösterim: 20952 | Cevap: 3
  • fistik nasil yetisir
  • fistik nasil yetistirilir
  • yer fistigi nerede yetisir
kabarnet
Cevaplanmamış   |    17 Şubat 2011 00:54   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Yer Fıstığı nasıl yetiştirilir?

çuvalda yer fıstığı yetiştirmek istiyorum rilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
Misafir
2 Nisan 2011 18:03   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
türkiyede nerede yetişiyor acil salı günü performans var
pesimist
2 Nisan 2011 19:47   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

türkiyede nerede yetişiyor acil salı günü performans var


Yer Fıstığı - Yer Fıstığı Nedir - Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

1. TANIMI VE ÖNEMİ



Baklagillerden olan yerfıstığı, meyvelerini toprak altında
meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir. Bileşiminde ortalama
%25 protein, %46 yağ, %16 karbonhidrat ve %5 mineral madde bulunur. Meyveleri
fosforca zengin, amino asitlerden "cystine" içermektedir. Aynı zamanda zengin
bir B vitamini kaynağı olup, az miktarda da A, C, D ve E vitaminlerini
bünyesinde toplamaktadır. Yerfıstığı yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde
kullanıldığı gibi ballık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun
yapımında da kullanılır. Daneleri ezilmek suretiyle fıstık ezmesi yapılır.
Yerfıstığının hayvan beslenmesinde de önemi büyüktür. Baklagil bitkilerinden
olan yerfıstığı toprağı azotça zenginleştirir ve kendisinden önceki bitkiye
verilen gübreden iyi bir şekilde faydalanır. İyi bir münavebe bitkisi olup,
sonraki bitkilere otsuz, kabartılmış ve havalanmış bir toprak bırakır.



3. YETİŞTİRME TEKNİĞİ


3.1 Ekim Nöbeti


Yerfıstığı hem baklagillerden ve hem de çapa bitkisi
olduğundan, iyi bir ön bitkidir. Bölgemizde tavsiye edilebilecek ekim nöbeti;
yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse pamuk - yerfıstığı - buğday (arpa), İkinci
ürün olarak ekilecekse buğday (arpa) - yerfıstığı - pamuk şeklindedir.


3.2 Çeşit


Yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse olgunlaşma süresi
150-160 gün olan yarı yatık ve iri daneli çeşitler, ikinci ürün ekilecekse
olgunlaşma süresi 125-130 gün olan çeşitler seçilmelidir.


3.3 Toprak Hazırlığı


Ana ürün ekilecek yerfıstığı için toprak sonbaharda derin
olarak sürülür, Mart ayı içerisinde toprak tavının uygun olduğu zamanda
keseklerin parçalanması ve yabancı otların yok edilmesi için goble diskle
ikileme yapılır ve Nisan ayının ikinci yarısında ekimden hemen önce hafif bir
tapan çekilerek toprak hazırlığı tamamlanır.

İkinci ürün ekilecek yerfıstığı için ön bitki buğday veya
arpa hasadında, bitkiler mümkün olduğu kadar dipten biçilmelidir. Daha sonra
tarla, hasat artığı saplardan temizlendikten sonra, hemen tav suyu verilerek
tava getirilmeli. Toprak tava geldikten hemen sonra tarla kültüvatörle sürülüp
tapan çekilerek toprağın ekime hazır vaziyete getirilmesi sağlanmalıdır.


3.4 Ekim


Bölgemizde ana ürün yerfıstığının ekimine Nisan ayı
ortalarında başlanılmalıdır.

İkinci ürün ekimleri ise ön bitki hasadından sonra zaman
kaybetmeden hemen yapılabilmelidir. Ekilecek tohumları, ekimden önce
kabuklarından ayrılır. Yalnız daneler kapsüllerden çıkartılırken, danenin zarı
ufalanıp yırtılmamalıdır. Ekim zamanı tohumlar, mantari hastalıkları ve toprak
altı kurtlarına karşı ilaçlanmalı ve elde mevcutsa 100 gr iç tohuma 600 gr
bakteri kültürü aşılanmalıdır. İlaçlar ve bakteri kültürü aşılama, ekimden hemen
önce ve tohumlar hafif nemlendirilerek yapılmalıdır.

Ekim, çapa bitkileri için imal edilmiş ve yerfıstığına uygun
ekim plakaları takılan mibzerle yapılabildiği gibi, elde mevcut pamuk
mibzerlerinin tohum kovalarının çıkartılarak, kovaların arkasında yürüyen
kişilerin mibzerin teleskoplarına tohumları bırakmasıyla da yapılabilir.
Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri
mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara
verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük
danelerinde ise 4-5 kg dır. Yerfıstığında ekim derinliği 5-7 cm dir.


3.5 Gübreleme


Yerfıstığının gübre ihtiyacı, saf madde olarak dekara 3 kg
azot ve 8-9 kg fosfordur.

Gübrelerin tamamı ekimle birlikte, mibzerle tohum derinliğine
verilir.

Devamı : http://www.msxlabs.org/forum/tarim/7...iriciligi.html
Misafir
27 Ekim 2013 17:25   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

yer fıstıgı

elımde kabuklu fıstık bulunmakta ne zaman dıkmen gerekıyor dıkım zamanına kadar dayanırmı?
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Yer Fıstığı nasıl yetiştirilir? Konusuna Benzer Konular

Etiketler:
  • fistik nasil yetisir
  • fistik nasil yetistirilir
  • yer fistigi nerede yetisir
Yer Fıstığı (Arachis hypogaea)
Gönderen: _EKSELANS_ Forum: Bitki Türleri
Cevap: 1
Son Mesaj: 4 Haziran 2013 18:08
Cevap: 0
Son Mesaj: 28 Nisan 2012 10:30
Kekik nasıl yetiştirilir?
Gönderen: mehmet64 Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 17 Aralık 2010 15:47
Pırasa nasıl yetiştirilir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 0
Son Mesaj: 16 Aralık 2010 00:38
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Gönderen: kompetankedi Forum: Tarım
Cevap: 1
Son Mesaj: 18 Kasım 2007 20:48
Sayfa 0.227 saniyede 9 sorgu ile oluşturuldu