Arama

Yer Fıstığı nasıl yetiştirilir?

Güncelleme: 27 Ekim 2013 Gösterim: 24.792 Cevap: 3
kabarnet - avatarı
kabarnet
Ziyaretçi
17 Şubat 2011       Mesaj #1
kabarnet - avatarı
Ziyaretçi
çuvalda yer fıstığı yetiştirmek istiyorum rilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türkiyede nerede yetişiyor acil salı günü performans var
Sponsorlu Bağlantılar
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

türkiyede nerede yetişiyor acil salı günü performans var


Yer Fıstığı - Yer Fıstığı Nedir - Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

1. TANIMI VE ÖNEMİ



Baklagillerden olan yerfıstığı, meyvelerini toprak altında
meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir. Bileşiminde ortalama
%25 protein, %46 yağ, %16 karbonhidrat ve %5 mineral madde bulunur. Meyveleri
fosforca zengin, amino asitlerden "cystine" içermektedir. Aynı zamanda zengin
bir B vitamini kaynağı olup, az miktarda da A, C, D ve E vitaminlerini
bünyesinde toplamaktadır. Yerfıstığı yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde
kullanıldığı gibi ballık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun
yapımında da kullanılır. Daneleri ezilmek suretiyle fıstık ezmesi yapılır.
Yerfıstığının hayvan beslenmesinde de önemi büyüktür. Baklagil bitkilerinden
olan yerfıstığı toprağı azotça zenginleştirir ve kendisinden önceki bitkiye
verilen gübreden iyi bir şekilde faydalanır. İyi bir münavebe bitkisi olup,
sonraki bitkilere otsuz, kabartılmış ve havalanmış bir toprak bırakır.



3. YETİŞTİRME TEKNİĞİ


3.1 Ekim Nöbeti


Yerfıstığı hem baklagillerden ve hem de çapa bitkisi
olduğundan, iyi bir ön bitkidir. Bölgemizde tavsiye edilebilecek ekim nöbeti;
yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse pamuk - yerfıstığı - buğday (arpa), İkinci
ürün olarak ekilecekse buğday (arpa) - yerfıstığı - pamuk şeklindedir.


3.2 Çeşit


Yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse olgunlaşma süresi
150-160 gün olan yarı yatık ve iri daneli çeşitler, ikinci ürün ekilecekse
olgunlaşma süresi 125-130 gün olan çeşitler seçilmelidir.


3.3 Toprak Hazırlığı


Ana ürün ekilecek yerfıstığı için toprak sonbaharda derin
olarak sürülür, Mart ayı içerisinde toprak tavının uygun olduğu zamanda
keseklerin parçalanması ve yabancı otların yok edilmesi için goble diskle
ikileme yapılır ve Nisan ayının ikinci yarısında ekimden hemen önce hafif bir
tapan çekilerek toprak hazırlığı tamamlanır.

İkinci ürün ekilecek yerfıstığı için ön bitki buğday veya
arpa hasadında, bitkiler mümkün olduğu kadar dipten biçilmelidir. Daha sonra
tarla, hasat artığı saplardan temizlendikten sonra, hemen tav suyu verilerek
tava getirilmeli. Toprak tava geldikten hemen sonra tarla kültüvatörle sürülüp
tapan çekilerek toprağın ekime hazır vaziyete getirilmesi sağlanmalıdır.


3.4 Ekim


Bölgemizde ana ürün yerfıstığının ekimine Nisan ayı
ortalarında başlanılmalıdır.

İkinci ürün ekimleri ise ön bitki hasadından sonra zaman
kaybetmeden hemen yapılabilmelidir. Ekilecek tohumları, ekimden önce
kabuklarından ayrılır. Yalnız daneler kapsüllerden çıkartılırken, danenin zarı
ufalanıp yırtılmamalıdır. Ekim zamanı tohumlar, mantari hastalıkları ve toprak
altı kurtlarına karşı ilaçlanmalı ve elde mevcutsa 100 gr iç tohuma 600 gr
bakteri kültürü aşılanmalıdır. İlaçlar ve bakteri kültürü aşılama, ekimden hemen
önce ve tohumlar hafif nemlendirilerek yapılmalıdır.

Ekim, çapa bitkileri için imal edilmiş ve yerfıstığına uygun
ekim plakaları takılan mibzerle yapılabildiği gibi, elde mevcut pamuk
mibzerlerinin tohum kovalarının çıkartılarak, kovaların arkasında yürüyen
kişilerin mibzerin teleskoplarına tohumları bırakmasıyla da yapılabilir.
Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri
mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara
verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük
danelerinde ise 4-5 kg dır. Yerfıstığında ekim derinliği 5-7 cm dir.


3.5 Gübreleme


Yerfıstığının gübre ihtiyacı, saf madde olarak dekara 3 kg
azot ve 8-9 kg fosfordur.

Gübrelerin tamamı ekimle birlikte, mibzerle tohum derinliğine
verilir.

Devamı : Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elımde kabuklu fıstık bulunmakta ne zaman dıkmen gerekıyor dıkım zamanına kadar dayanırmı?

Benzer Konular

18 Mart 2016 / kompetankedi Ziraat
17 Aralık 2010 / mehmet64 Cevaplanmış
16 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular
4 Haziran 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular