Arama

Buğdayın ülke ekonomisine katkıları nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Mart 2019 Gösterim: 23.544 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Buğdayın ülke ekonomisine katkıları nedir?
EN İYİ CEVABI Mira verdi

Buğdayın Türkiye'de Durumu


Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, birçok çeşide sahip olan tek yıllık bir bitki olan buğday; gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Ayrıca insanların beslenmesinde ilk sırada gelen gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın; ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde fazladır.
Sponsorlu Bağlantılar

Buğday üretimi ülkemizde yaklaşık 2,9 milyon işletmede yapılmakta olup, 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise, ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir.


Ülkemizde buğday tarımı, büyük ölçüde kuru koşullarda yapıldığı için verim düşük
ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri de diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

Bugün ülkemizde ekili - dikili tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde hububat, 1/3’ünde ise sadece buğday üretilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekle birlikte, ekili alanlar 9–9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir. Türkiye’deki yaklaşık 9,2 milyon hektar buğday ekiliş alanının yaklaşık 3,5 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde buğday üretimi yapılmaktadır. Türkiye buğday ekim alanlarının yaklaşık %15-16’sı makarnalık buğday üretiminde kullanılmaktadır. Buğday üretimimiz çoğunlukla kıraç arazide yapıldığından ortalama verim düşüktür.


***

Kaynaklar


Buğday, Alkan DEMİR

  • www.tarım.gov.tr(2007)
  • www.fas.usda.gov(2007)
  • www.usda.gov(2007)
  • Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TARM (2007)
  • Zirai ve İktisadi Rapor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara,2002
  • TÜİK, 2007
  • DPT, 2007
  • TMO, 2007

Son düzenleyen Safi; 29 Mart 2019 15:33
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadenizkıyılarında tarımıyapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardandolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımıyapılabilir.Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemizİç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana’dır.
Sponsorlu Bağlantılar
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
22 Ocak 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Buğdayın Türkiye'de Durumu


Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, birçok çeşide sahip olan tek yıllık bir bitki olan buğday; gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Ayrıca insanların beslenmesinde ilk sırada gelen gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın; ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde fazladır.

Buğday üretimi ülkemizde yaklaşık 2,9 milyon işletmede yapılmakta olup, 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise, ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir.


Ülkemizde buğday tarımı, büyük ölçüde kuru koşullarda yapıldığı için verim düşük
ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri de diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

Bugün ülkemizde ekili - dikili tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde hububat, 1/3’ünde ise sadece buğday üretilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekle birlikte, ekili alanlar 9–9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir. Türkiye’deki yaklaşık 9,2 milyon hektar buğday ekiliş alanının yaklaşık 3,5 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde buğday üretimi yapılmaktadır. Türkiye buğday ekim alanlarının yaklaşık %15-16’sı makarnalık buğday üretiminde kullanılmaktadır. Buğday üretimimiz çoğunlukla kıraç arazide yapıldığından ortalama verim düşüktür.


***

Kaynaklar


Buğday, Alkan DEMİR

  • www.tarım.gov.tr(2007)
  • www.fas.usda.gov(2007)
  • www.usda.gov(2007)
  • Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TARM (2007)
  • Zirai ve İktisadi Rapor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara,2002
  • TÜİK, 2007
  • DPT, 2007
  • TMO, 2007
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2019 01:43
theMira
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
11 Mart 2012       Mesaj #4
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye’nin buğday üretimi tüketiminden fazladır. Yaklaşık 20 milyon ton üretimimiz, 15 milyon ton tüketimimiz vardır. Üretim fazlasını ihraç edemiyoruz. Bunun sebebi;
- Üretilen buğdayların kalitesinin düşük, üretim maliyetinin yüksek olmasıdır.

Üretim maliyetini düşürüp verim ve kaliteyi de artırarak milli ekonomiye katkı sağlamak hepimizin görevidir. Bu da çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanmaları ve bilinçli bir şekilde tekniğine uygun tarımsal faaliyette bulunmaları ile mümkün olacaktır.

Benzer Konular

15 Mayıs 2014 / elif_irem Soru-Cevap
20 Mart 2011 / Misafir Cevaplanmış
24 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
4 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış