Arama

Kediler ne ile beslenir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Aralık 2015 Gösterim: 139.592 Cevap: 15
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Haziran 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Benim bir kedim var kaç haftalık oldugunu tam bilemiyorum ama tahminen 3 haftalık falan ve okudugum araştırdığım kadarıyla cişlerini yaparken yardımcı olmak gerekiyormuş, ona nasıl yardımcı olabilirim, ya da bu konuda ne yapabilirim?

Yeni doğmuş yavru kediciklerin tuvalet ihtiyaçları anneleri tarafından yavru kediciklerin genital bölgeleri yalanarak giderilir ve bu periyodik olarak devam eder. Islatılmış bir parça pamuk ile yavru kediciğin genital bölgesine hafifçe hassas bir şekilde masaj yaparak bu ihtiyacını gidermesini sağlayabilirsiniz.Bunun yanında ne kadar süredir bu ihtiyacını gideremiyor bunu tespit edip yavru kediciği önce bir veteriner kontrolünden geçirin. Çünkü birkaç gün ya da daha fazla bir zaman içinde tuvalet ihtiyacını giderememiş ise zehirlenme ihtimali olur!

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Kedim sürekli elimi yalıyor acaba bu acıktıgı anlamına falan mı geliyor yoksa dili mi kaşınıyor?

Yavru kediciklerde diş çıkarma dönemlerinde diş kaşıntısı oluşur.Böyle zamanlarda birçok şeyi ısırma, kemirme eğiliminde olurlar doğal olarak. Ama el yalama hatta bazen ısırma gibi davranışların kedilerin bir nevi sevgilerini belli etme şekli olduğu söylenir!
Son düzenleyen nötrino; 17 Temmuz 2015 20:24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2013       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kedi alıcam ama ilk baştan araştırıyorum ne yerler ne içerler sizde bana yardımcı olur musunuz bir de et yerseler kör mü olurlar?

Et kedilerin en sevdiği yiyecektir.Her duyduğunuza inanmayın.Madem araştırıyorsunuz böyle hassas bir konuda sağlam kaynaklara yönelin!
Sponsorlu Bağlantılar
Pelin25 - avatarı
Pelin25
Ziyaretçi
2 Ağustos 2013       Mesaj #13
Pelin25 - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Kedi Nasıl Beslenir?


Kedilerin dengeli beslenmesinde göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar şunlardır;


Et


Kediler her türlü eti sever. Çok yağlı olmamak şartıyla her çeşit eti pişmiş ve küçük parçalara ayrılmış olarak verebilirsiniz.

Balık


Menüde balık varsa mutlaka pişmiş olmalı. Çiğ balık Bl vitaminini etkisiz hale getiren thiaminase adlı bir enfarzim içerdiğinden kedinize çiğ balık yedirmeyiniz. Eğer haşlayıp verirseniz içindeki besleyici maddeler ölür. En iyisi ızgara yaptıktan sonra vermektir. Besin değeri yüksek hazmı kolay ve fosfor açısından oldukça zengin olan balığı verirken kılçıkların ayıklanmış olmasına dikkat edin!

Tavuk


Kedi tavuğu da çok sever. Hazmı kolaydır ve orta derecede kalorilidir. Kemiklerin mutlaka ayıklanması gerekir. Özellikle ishal olan kediler için yararlıdır.

Sakatat


Kediler sakatata bayılır. Akciğer kalori açısından daha düşüktür. Zayıflaması gereken kedilere verilebilir. Ancak vitamin ve protein açısından çok zengin olan karaciğerde yüksek miktarda A vitamini bulunduğundan haftada ancak bir iki kez verilmelidir.

Peynir


Mükemmel bir besindir. Çok yağlı peynir az miktarda verilmeli ya da yağsız peynir verilmelidir. Otlu peynir gibi fermente olmuş peynirlerin verilmemesi gerekir.

Çiğ Yumurta


Çiğ yumurta beyazının içinde B vitaminini nötralize eden kimyasal bir madde olduğu için kedinizin menüsünde yeri yoktur.

Sebze


Hazım için gereklidir. Ancak kedinizin sebzeleri homurdanmadan yemesi için pişmiş et ile karıştırmanız gerekir.

Hamurişi


Pilav, makarna, ekmek, gibi besinler kedilere enerji sağlamaları açısından önemlidirler. Fazla kilolu kedilere bu yiyeceklerin verilmemesi tavsiye edilir.

Tatlılar


Tatlı yiyeceklerin fazlası görme bozukluğuna neden olacağından kedinize fazla tatlı yiyecek vermeyin.

Süt


Kalsiyum açısından önemli bir gıda olan süt bazı kedilere iyi gelmeyebilir. İnek sütündeki laktoz (süt şekeri) bazı kediler için alerjik olabilir. Ayrıca yavru kediler için sindirimi zor olduğundan ishale neden olabilir. Sütü suyla l'e 2 oranında karıştırınız. Ayrıca kediler yoğurt yemeyi çok severler. Haftada en az iki defa verebilirsiniz.

Su


Kediniz için su temel gıdalardan biridir. Kedinize protein miktarı yüksek et verirken aynı zamanda sulu olmasına dikkat edin. Kedilerin su kaybı bize göre oldukça azdır. Dolayısıyla çok fazla su içmezler. Yine de temiz bir kapta günde birkaç kez değiştirilmiş su bulundurulmalıdır. Özellikle kedinizi beslerken kuru mamaya ağırlık veriyorsanız suyunu unutmayın. Yoksa böbrek sorunu ortaya çıkabilir.

Alkol


Kesinlikle verilmemelidir! Kediler alkol bağımlısı olabilir. Bu durum karaciğer hastalıklarına neden olur ve kedinizi erken yaşta kaybedersiniz.

Ot


Ot, ette bulunmayan kimyasal bir madde olan folik asit denilen bir vitamin içerir. Hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynadığından kedinizin gelişimi için gereklidir. Kedinizin çıkabileceği bir bahçeniz yoksa bir saksıda ya da bir kapta ot yetiştirebilirsiniz.

Yeni doğan yavru kedinin iyi beslenmesi tamamen annenin sağlıklı olmasına bağlıdır. Yavru kedi gözlerini açıncaya dek anne memesini güdüleriyle bulur ve emer. Bu dönemde beslenme daha çok anne için önemlidir. Kemiklerden mobilize olacak vücuttan emilecek olan kalsiyum fosfor ve D vitamini anneye vitamin takviyesi şeklinde dışarıdan verilmelidir. Çok yavrulu doğumlarda tüm yavrulara yetecek sütü anne kedi karşılayamayabilir. Böyle durumlarda hem anne hem yavru kedi için kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Annenin kendi sağlığını koruyabilmesi ve süt verebilmesi için süt, yoğurt ve yumurtayla beslenmesi gerekir. Anne kedinin yiyeceği içine kalsiyum fosfor ve D vitamini içeren ilave vitaminlerin eklenmesi yararlı olacaktır.

Şehirlerin kalabalıklaşması kedilerin yaşam alanlarının kısıtlanması ve insanlar tarafından eskiye oranla daha fazla rahatsız edilmeleri anne kedilerin yavrularına gerektiği gibi bakamamaları sorununu da getirdi. Yavrulara siz bakmak zorunda kalırsanız öncelikle yavru kediye vücut sıcaklığında süt, kalsiyum, D vitamini ve fosfor içeren tablet ya da granüller, şekerle yumurta sarısı verilmelidir. Yavru kediler yemek yemeden en fazla on iki saat erişkin kediler ise bir hafta süreyle yaşayabilirler. Çevrelerinde bulabildikleriyle idare etmeye çalışırlar böcek ot ve fare gibi.

Tüm canlıların beslenmesinde çeşitlilik şarttır. Tek yönlü beslenmek bütün canlılar için zararlıdır. Etin yanı sıra süt, beyaz peynir, yumurta ve sebze de gereklidir. Kedi, önceleri sebzeye itiraz edebilir ancak sebzeler köfte içinde ezilerek yedirilebilir.Hamile bir kedinin mineral, protein, vitamin ve kalsiyuma daha fazla gereksinimi vardır. Bağırsaklarda uzun süre kalan yiyecekler ve çiğ ciğer ya da et verilmemelidir. Çünkü bu kabızlığa ya da gaza neden olabilir.

BAKINIZ Kedi (Felis catus)
Son düzenleyen Safi; 25 Nisan 2017 16:32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mayıs 2014       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar size bir şey soracağım. benim bir kedim sokakta buldum ama besliyorum daha yeni doğurdu ama bizim burda hayvanları hiç sevmeyen bir adam var kedimin bütün yavrularını eskiciye vermiş acaba kedim çok üzülüp ölürmü. Sanırım yavrularını kaybettiğinden ötürü devamlı miyavlıyor. Ne yapabilirim?

Merak etme kedin ölmez ama belki hastalanabilir . Veterinere götürsen iyi olur
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
22 Temmuz 2014       Mesaj #15
misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim 3 kedim var biri yavru adı Karamel anneside var ama yaşlı adı Mıkır Mıkırın eskiden 4 yavrusu vardı. hepsini kaçırdılar ve sadece 4 ünden biri kaldı oda kaplan onu çok severim oda büyüdü. hepsi benimiçin değğerli onları sağğlıklı besler iyi bakarım .
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Aralık 2015       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Bizim komşumuzun garajı çatıya açılıyor.Oradan kedi gelir komşumuzun çatısına ve bizde onlara yiyecek veriyoruz. Yiyecek verdiğimiz için alıştılar bir sürü kedi geliyor artık.Ben de onlara peynir veriyorum, çorbaya bandırılmış ekmek veriyorum, başka ne verebilirim? Ama sıvı olmasın.

  • Yağsız tavuk eti (İshale karşı koruyucu)!
  • Yoğurt (Sindirim sistemine yararlıdır)!
  • Kılçıkları ayıklanmış, kılçıksız, haşlanmış balık eti (Kılçıklar mide için zararlı olabilir)!
  • Kaliteli, taze kuru kedi maması (Mito, Enjoy ve Whiskas adlı markaları tercih edebilirsiniz, kedilerin en sevdiği markalar)!
  • Süt kedilerin sevdiği bir besin olmasına karşın nadir verilmeli (ishal olmamaları için, özellikle yağsız ya da yarım yağlı süt verebilirsiniz)!
  • Kediciklerin içme sularını her gün yenilemelisiniz ve onlara bol, temiz su içirmelisiniz (Böbrekler için faydalı)!

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
5 Mayıs 2013 / ZİYARETÇİ Cevaplanmış
20 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
30 Mayıs 2013 / HerHangiBiri Genel Mesajlar
19 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap