Arama

Mevsimlere göre yetişen meyve ve sebzeler nelerdir?

Güncelleme: 30 Mayıs 2011 Gösterim: 25.375 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bütün mevsimlerin meyve ve sebzeleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bütün mevsimlerin meyve ve sebzeleri nelerdir?

Yaz Meyveleri ve Sebzeleri

Sponsorlu Bağlantılar
- Karpuz: Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir.



karpuz



- Erik: Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir.


b19036erik



- Şeftali ve kayısı: Potasyum deposu besinlerdir. Ayrıca C vitamini ve çok sayıda flavonoid ihtiva eder, zengin lif ve betakaroten içerikleriyle çok yararlı yaz meyveleridir.



eftali



- Çilek, kiraz, vişne gibi antosiyanin zengini meyveler. Bu meyvelere kuşburnu ve kuş üzümü de eklenebilir.



cilek



- Brokoli ve Brüksel lahanası: İhtiva ettiği sulforafan ile anti-aging yiyecekleri arasındaki yerini üst sıralarda yaz aylarında da muhafaza etmektedir. Brokoli, ayrıca C vitamini, betakaroten, glutatyon ve lutein gibi antioksidanlarla da tıka basa doludur



brokoli



- Üzüm: Özellikle çok güçlü antioksidanlar olan oligomerik poantosiyanidin lerin güvenilir kaynağıdır. Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir. Özellikle siyah üzümden yararlanın.



uzum



- Domates: Yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynağıdır. Likopen kanser riskini azaltır, damarlarınızı korur, cildinizi ve belleğinizi destekler.



domatesv



- Avokado: Çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun en iyi kaynaklarından biridir. Yağ bakımından zengin olması bir kusur gibi görülse de aslında avokado yağının önemli bir kısmı tekli doymamış zararsız yağlardır.



avacado2



- Soğan: Özellikle kırmızı soğan güçlü bir sağlık koruyucusudur. Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin besinlerden biridir. Soğanın enfeksiyonlardan koruma gücü de vardır''



sogan

Kış meyveleri ;

ELMA : Elma içerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir

user60pic1231211983850rm4

NARENCİYE(PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT) : Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Potasyum içerikleri de yine elmada olduğu gibi oldukça zengindir.

portakal 7


Turunçgillerden bir meyve. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ilâ -3°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir.
Kabukları sarımsı turuncu renkte, hoş kokulu ve suyu mayhoş tatlıdır. Portakal ağacı genellikle 2-3 m boyundadır. Verdiği meyve de 500-600 civarındadır. Yaprakları sert ve düz kenarlıdır. Kökleri derine iner.
Portakal çiçekleri beyaz, beş çanak ve taç yapraklı olup hoş kokuludur. Meyvelerin kabuğunun hemen altında beyazımsı ve acımsı lezzette albedo kısmı bulunur. Meyveleri sarımsı-kırmızı renkli çok gözlü ve gözleri etli tüylerle doludur. Meyve kabuğu derimsi olup çok sayıda salgı cepleri taşırlar. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri vardır. Çekirdeksiz cins olan Finike, Mersin ve Hatay’da yetişen “yafa portakalı” kalın kabuklu ve uzunca meyvelidir.
Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdeklidir. İnce kabuklu ve suludur.
Washington meşhur olup çekirdeksizdir.


ARMUT: Armudun da zengin bir lif kaynağı olması özellikle çocukluk döneminde gözlenen kabızlığın önlenmesinde oldukça önemlidir. İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.


armutet7

NAR : Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C vitamini ve niyasin içermektedir. Zengin içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır.


narzl4


Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

30 Mart 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
22 Kasım 2013 / Misafir Cevaplanmış
26 Şubat 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap