Arama

Yelkenli desteği bulunan tekne tipi nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Ekim 2013 Gösterim: 12.958 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yelkenli desteği de bulunan,mavi yolculuklarda kullanılan tekne tipi
EN İYİ CEVABI SiLentLy verdi
Kütük ve Tirhandil
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
küçük deniz tekneleri yürütmeye yarayan bir ucu yassı uzun ağaç ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya soru cevabı nerde
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cevabı bilen var mı çalışma kitabında 6. sınıf türkçe bulmacada lazım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
küçük deniz tekneleri yürütmeye yarayan bir ucu yassı uzun ağaç ?


cevap:kütük
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tirhandil
Live_ki - avatarı
Live_ki
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #7
Live_ki - avatarı
Ziyaretçi
Yelkenli destegi bulunan tekne tipi olan Tirhandilin özellikleri :

--- kayık yapısı gulete hiç benzemeyen geleneksel ölçüleri 11 ila 15 metre arasında, yekeli özellikle bodrum la özdeşleşmiş yelkenli.

--- kabin sayısı az olan ege denizine özgü geleneksel türk guleti

--- halikarnas balıkçısının romanlarında geçen bir tekne tipi... isminin yaptığı çağrışımlardan mıdır nedir diğer teknelere göre çok sempatik ve gizemli gelmektedir.

--- yelken performansı oldukça iyi "denizci" bir tekne tipidir. gulet ve aynakıçların yuvarlak veya köşeli kıçlarının aksine kıç bölümü sivri gelir.

--- guletler kıç formlarına göre üçe ayrılır; tirandil bunlardan sivri olanıdır. diğerleri ördek kıç (geriye doğru yayılan) ve ayna kıç (yataya dik inen)

--- Birçokları bilmez, ama Galdor'un küçük oğlu Huor ve karısı Rían'ın tek çocukları, Tuor değildir.

Huor ve rían evlendikten sonra balayındayken lothlórien'in kuzeyindeki dír-emól gölünün kıyısında erkek bir elf bebeği bulurlar. bebek yüzünde gülücüklerle onlara bakmaktadır, annesi ve babası da civarda yoktur.bölgede yaşayan elflere danıştıklarında da, elfler aralarında bebeklerini kaybetmiş bir anne ve babanın bulunmadığını söylerler. bunun üzerine huor ve rían buldukları bebeği evlat edinirler, adını da "gölün sakini" manasına gelen nírnan koyarlar.

Bir yıl sonra rían öz oğlu tuor'u doğurur. ne var ki, eşi huor bu doğumdan kısa süre önce ölmüştür. rían iki bebeğe de elinden geldiğince bakacak, ama iki yıl sonra huor'un ölümünün neden olduğu büyük kederin onu iyice yıpratmasından ötürü, yakalandığı bir hastalıkta daha yirmi üç yaşındayken hayata gözlerini kapayacaktır.

Rían'ın ölümünden sonra civardaki gri elfler tuor ve nírnan'a sahip çıkarlar. lakin soyluluk konusundaki tutuculukları nedeniyle, tuor ve nírnan'ı birbirlerinden ayırırlar. tuor ve nírnan üvey kardeş olduklarından habersiz bir süre elfler arasında büyüyecek, morgoth'un emrindeki doğuluların yaptığı bir baskın sırasında tuor kaçırılınca bir daha görüşmemek üzere birbirlerinden ayrılacaklarlardır. yalnızca çok sonraları nírnan elf kanının ona bahşetmiş olduğu güçlü hafıza sayesinde onu evlat edinenlere ve üvey kardeşine dair bazı şeyleri silik olarak hatırlayacaktır.

Nírnan, doğuluların baskınından sonra gri elflerle orta dünya'nın batı kıyısındaki dağlara göç eder. burada furúlen kızı lianór ile evlenir. nírnan ve lianór bir erkek çocuk dünyaya getirirler ve ona quenya'da "yolculuk* düşkünü" manasına gelen tríandil ismini verirler.

Tríandil, gri elflerin bilgeliğine ve asaletine, sanki adının taşıdığı anlama yaraşırcasına da bir insanın coşkusuna ve merakına sahiptir. kendini denize yakın hissetmekte ve dolaşıp yeni yerler görme arzusu günden güne artmaktadır. hatta bu yüzden kendi gemi tasarımlarını yapmaya bile başlamıştır.

Kısa süre sonra içindeki yeni yerler görme arzusu dayanılmaz boyutlara ulaşır ve kendi tasarımlarından biri olan ilk gemisi, "rüzgarın dostu" demek olan fiúndolt ile yolculuğa başlar. orta dünya'nın kıyılarına yakın yerlerde dolaşarak tüm kıtanın çevresini dolaşır ve bir buçuk yıl sonra sevdiklerinin yanına, evine geri döner. ama yolculuğu esnasında hiç bir yerde uzun süreli kalamamıştır ve gördüğü bu yerler arasında daha uzun süre vakit geçirmek istediği bir yer bulunmaktadır: gri limanlar

Tríandil bir süre sonra yine yola koyulur ve gri limanlar'a yelken açar. buraya vardığında güç yüzüğü narya'nın sahibi, limanların koruyucusu bilge círdan ile tanışır. círdan bu genç elfin yaptığı büyük yolculuğu öğrenince çok etkilenir ve ona kendi bildiklerini öğretmeye koyulur. tríandil öğrenme aşkıyla kısa sürede birçok şey öğrenir círdan'dan. círdan da bu yetenekli gencin kendi öğrettiklerini bu kadar çabuk sürede kapmakla kalmayıp, kendi tecrübeleriyle de ondan öğrendiklerini geliştirmesini hayranlıkla izlemektedir.

Tríandil gri limanlara yerleşmiş gibidir artık. vaktinin çoğunu öğrendiklerini uygulamaya koymakla geçirmektedir. farklı gemiler tasarlamakta,kendini geliştirmektedir. bir süre sonra gri limanlara çok önemli bir görevi yerine getirmek üzere bir konuk geldiğinde, tríandil, círdan'la birlikte bu konuğa yardım etmek için sıkı bir çalışmaya girecektir. yardım ettiği eärendil adlı hem insan hem elf kanı taşıyan bu konuğun, onun üvey amcasının oğlu olduğundan bihaber, tríandil işte böylece efsanevi vingilot'un yapımında rol alır.

Eärendil'i taşıyan vingilot, batıya valinor'a yelken açtıktan sonra da tríandil gri limanlarda kalıp sayısız gemi tasarlayacak, bunlardan en önemlisi de kuşkusuz ki kendi adıyla anılanı olacaktır.

--- Triandil kelimesinden dilimize geçmiş tekne türü. Gulet'in bir türü olmadığı gibi yapı ve teknik olarak farklıdırlar. gulet üstten bakıldığında su damlası formunda iken tirhandilin pruvası ve pupası daha keskin bir şekilde suya doğru iner. Tirhandillerin genişlikleri boylarının üçte biri oranındadır. Ege denizinin her iki yakasında kullanılan denizci teknelerdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
o bikere kütük değil kürek
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
9 harfli ilk harfi t 5. harfi a olan bişey !!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tilhandil

Benzer Konular

17 Şubat 2008 / yüksel2 X-Sözlük
2 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük