Arama

Babamın beynindeki pıhtı nedeniyle durumu ne kadar sürer, ne yapmak gerekir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 27 Mayıs 2015 Gösterim: 25.143 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
selam
babam 90 yaşında 15 gün önce beyine pıhtı attığı söylendi.götürdüğümüzde kendinde değildi tomogrofi zorlukla ve düzgün çekilemedi.Beynin 3/1hasar görmüş denildi. Clexane 6000(0.6mg) hergün 1 adet vurulacak iğne verildi (şuan 18.iğne vuruldu)eve yollandı.kalp ve diğer organlar çok sağlam.
Şimdiki durumda ara ara gözlerdeki anlamsızlık devam ediyor.ara ara takılıp aynı şeyi 5-6 kez anlatıyor,ara ara çok fazla sevgi gösterisinde bulunuyor bazende gözü görmüyo gibi, mekan duygusu yok gibi evini tanımıyor. yaşı ile orantısız organizması güçlü ve gerçekten zeki bi adamdır.
1-budurum nekadar devam edebilirmi veya başkalaşım gösterirmi
2-beynin hangi alanlarının etkilendiği ve sonucunda şunlar şunlar olur dendiği bi tespit imkanı varmı
3-hareket ettirelimmi(eli ayağı tutuyor ve çişini biliyor)
4-bu iğnelerin azamisi kaç adettir
5-inr testi yapıldığında 1 hafta önce maxsimum 15 di 14 de düştü
6-biliyorsanız ankaradaki en iyi nöroloji kliniği adresi
cevaplarınızı bekliyor ,çok teşekkür ediyorum.
EN İYİ CEVABI kosovalı hulya verdi
Tedavi Yöntemleri

Sponsorlu Bağlantılar
Trombolitik tedavi (Pıhtının eritilmesi)
Tanım


Trombolitik tedavi kan damarları içindeki tehlikeli pıhtıların eritilerek damarların açılması için kullanılan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi şekli için çok özel pıhtı eritici ilaçlar kullanılır ve damar hastalıklarının hemen tamamında bu ilaçlar pıhtı olan damara yani doğrudan pıhtının içine çok ince borular yani kateterle kullanılarak verilir. Trombolitik tedavi tıpta çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu alanlardan başlıcaları:
· Akciğer embolizminde,
· Toplar damar pıhtılaşması olan derin ven trombozunda,
· Kalp krizindeki tıkalı koroner damarlara,
· Beyin damarlarındaki tıkanıklıklarda,
· Bypass cerrahisi yada stent yerleştirişmiş damarlarda oluşan tıkanıklıklarda
· Kol yada bacaklardaki ani oluşan atardamar tıkanıklıklarında,
Vücudumuzda damarlar içinde dolaşan kan sıvı halde olup, damar duvarına yapışmadan yada pıhtı oluşmadan rahatlıkla hareket etmektedir. Ancak bazen kan içindeki özel bir hücre tipi olan kan pulcukları (trombositler) birbirlerine yapışarak kanın jelatin gibi kalınlaşmasına neden olurlar. Bu duruma pıhtılaşma (koagülasyon) ismi verilir. Normal şartlarda bu olay yaralanmalar sonucu olan kanamaların durdurulabilmesi için gereken doğal bir süreçtir.

Ancak bazen pıhtılaşma damarın içinde çok değişik nedenlerle oluşur ve kan akımının durmasına neden olur. Bu durum tıpta damar içinde pıhtı oluşması anlamına gelen tromboz terimi ile ifade edilir.

Bazen damar içinde oluşan bu pıhtı bulunduğu yerden kopup, kan akımının etkisi ile sürüklenip başka damarlarda tıkanıklıklar oluşmasına yol açar. Bu durum ise emboli olarak ifade edilir. Her iki mekanizmada damarlarda tıkanıklık oluşmasına ve sonuçta o damarın beslediği doku yada organlarda gangren gelişmesine neden olur.
Örneğin beyinde damarlar tıkandığında felç, bacakta damarlar tıkandığında ani atardamar tıkanıklığı olarak ifade edilen ve gangrene kadar gidebilen durumlar ortaya çıkabilir. Eğer pıhtı toplardamarlar içinde oluşursa bu durumda derin ven trombozu adı verilen ve çoğu kez bacaklarda topardamar kan akımının durmasına neden olur.
Bu durumların tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden birisi trombolitik tedavi olup, özel bazı ilaçların doğrudan pıntının içine verilerek pıhtının eritilip, damarda kan akımının tekrar sağlanmasıdır. Ancak pıhtıyı eritici ilaç vermek aynı zamanda kanamayada neden olabilir.
Örneğin tedavi sırasında atardamara giriş yerinde (Kasıklar), beyinde, gözde, böbreklerde ve midede yada daha önceki ameliyat yerlerinde kanamalar oluşabilir. Bu açıdan trombolitik tedavi iki ucuda keskin bir bıçak gibidir.
Hazırlık
Öncelikle doktor hastanın genel sağlığı, şikayetleri hakkında bilgi edindikten sonra, hastayı muayene eder. Bu aşamada doktor hastada trombolitik tedaviye engel bir durumun olup olmadığını araştırır.
Daha sonra trombolitik tedavinin güvenli yapılabilmesi için bazı tahliller yapılır. Örneğin pıhtılaşma testleri ve bazı rutin kan testleri istenir.Eğer tüm bu testlerde bir sorun yok ve hastada trombolitik tedavi için bir engel yok ise, hasta trombolitik tedavi hakkında bilgilendirilir.Gen ellikle işlem aç karnına yapılır. Ayrıca doktor hastanın kullanmakta olduğu ilaçların hangilerini kesmesi gerektiğini hastaya hatırlatır.
Trombolitik tedavi için anjiografi yapılmalıdır. Bu hem tanıyı kesinleştirmek hemde tedaviyi yapabilmek için gereklidir. İşlem için atardamara giriş yapılmalıdır. Bunun için en sık kullanılan yerler kasıktaki femoral atardamar, dirsek önündeki brakial atardamar veya el bileğindeki radial atardamardır. Bu damarlara ilerlerletilen ince plastik borular (kateterler) içinden özel bir boya verilerek röntgen çekilir ve damar anatomisi iler beraber tıkalı damarlarda görüntülenmiş olur. Bundan sonra trombolitik tedavi için gereken işlemlere girişilir.

Hangi hastalara trombolitik tedavi yapılır?
Eğer felç, kalp krizi, akciğer embolisi, DVT veya hernangi bir damarınızda pıhtı var ise trombobolitik tedavi uygulanabilir. Ancak trombolitik tedavi ne kadar erken yapılır ise ok kadar iyi sonuç alınır. Bu nedenle bu hastalıklar oluştuktan sonra en geç birkaç saat içinde tedavi yapılmalıdır. Eğer yüksek tansiyonu, şiddetli karaciğer hastalığı, yeni geçirilmiş kalp yada beyin amaliyatı durumunda tedavi riskli olabilir.
Trombolitik tedavinin riskleri:
Trombolitik tedavi anjiografi ile beraber yapılabilien bir işlem olduğu için, anjiografinin tehlikleri bu durumda da geçerlidir. Eğer şeker yada böbrek hastalığı varsa anjiografi ve beraberinde trombolitirk tedavi risklidir. Böyle durumlarda yeterli sıvı tedavisi ile böbrekler korunlamlıdır
Pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde trombolitik tedavinin yan etkileri daha fazla olabilir. Diğer bazı durumlarda da tedavi riskli olabilir:
· İç kanama geçmişi,
· Kontrosüz yüksek kan basıncı,
· Gebelik,
· Kalbin iç yüzünün enfeksiyonu (Endokardit)
· İleri yaş,
· Şeker hastalığına bağlı gözün iç tabakasının hastalığı (Diyabetik retinopati)


Nasıl yapılır?
Trombolitik tedavi genelde yoğun bakım, anjiografi ünitesi yada gereken altyapıya sahip ameliyathanelerde yapılabilir. Hastanın yaşamsal bulguları (Kan basıncı, nabız, v.b.) ile bereber herhangi bir kanamanın oluşup oluşmadığı izlenir.
Pıntılyı eriten ilaçlar iki şekilde verilebilir. İlaç ya genel olarak hardangi bir toplardamardan dolaşıma verilirdoğrudan tıkalı olan damardaki pıhtının içine verilir. Bunun için kasıktaki femoral atardamar, dirsek önündeki brakial atardamar veya el bileğindeki radial atardamardan bir kateter tıkalı olan damara kadar ilerletilir. Bunun için girişim yapılacak olan alan antiseptikli solüsyonlarla silirinir ve o bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Daha sonra bu alandan kateter damar içine yerleştirilir. Damarı görüntülemek için kateterden özel bir boya (radyo opak madde)verilerek anjiografi çekilir. Bu görüntü klavuzluğunda trombolitik tedavinin yapılacağı kateterin ucu tıkalı olan damara yerleştirilip, trombolitik ilaç devamlı verilmeye başlanır. Trombolitik tedavi için kullanılmakta olan başlıca ilaçlar streptokinaz, ürokinaz ve doku plazminojen aktivatörü olan t-PA dır. İlaç kateter yolu ile saatlerce verilir. Bu arada zaman zaman anjiografi çekilerek pıhtının durumu kontrol edilip, gerekirse kateterin ucunun yeri değiştirilir. Tıkanıklığın yerine, pıhtının miktarına ve eşlik eden damar hastalığının durumuna göre bu tedavi saatler hatta günlerce sürebilir. Pıhtı eridiğinde yada artık daha fazla erimediğinde tedavi sonlandırılır. Eğer pıhtılaşma testleri gereken sınırlar içerisinde ise kateter bulunduğu yerden çekilir ve girişim noktasına kanama duruncaya kadar onlarca dakika baskı uygulanır.
Son yıllarda trombolitik tedavideki ilaç dozunu ve uygulama süresini kısaltmak için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Mekanik yada farmakomekanik trombektomi adı verilen bu yöntemlerde trombolitik ilaç özel bazı kateterler ve cihazlarla verilir. Kateterden çıkan ilacın jet etkisi ile yada kateterin emici etkisi ile veya bazen kateterlerin pıhtıyı parçalayıcı etkisi ile pıhtı daha da küçültülür ve ilaç ile eritilir. Bu şekilde daha kısa sürede damar açılabilmektedir.


Trombolitik tedavi sonrasında olabilecek sorunlar:
Trombolitik tedavi sonrası hastanın bir gün yatması gerekildir. Bu sürede hastada her hangi bir yan etki gelişip gelişmediği izlenir. Eğer kanama olmaz ise hasta taburcu edilir. Ancak tıkanıklık oluşmasına neden olan sorun belirlenmiş ise önecelikle o tedavi edilmelidir. Bu sorun çoğu kez damardaki bir darlık, tıknıklık, genişleme (anevrizma) yada bir kalp hastalığı olabilir.
Trombolitik tedavinin en önemli yan etkisi kanamadır. Eğer hastalar aşağıdaki sorunlarla karşılaşırlarsa tekrar hastaneye başvurmalıdırlar:
· Giderek kötüleşen kol yada bacak ağrısı,
· Ateş,
· Solunum güçlüğü,
· Giderek artan bulantı, kusma yada öksürük
· Kol yada bacakta morarma, şişlik ve ağrı
· Kusma yada dışkı ile kan gelmesi
· Kateterlerin yerleştirildiği girişim bölgelerinden kan gelmeye devam etmesi
Bunlar dışında sorun olmadığı sürece hastalar hafif işler yaparak ilk günlerini evde geçirebilirler. İşlem sırasında kullanılan anjiografi ilaçlarını rahat atabilmek için evde bol miktarda su ve sıvı gıdalar alınmalıdır. İşlemden 24 saat sonra banyo yapılabilir.
Yan etkiler:
Trombolitik tedavide ne yazık ki yan etkiler az değildir. Bu nedenle hastalar yakından takip edilirler. Eğer kanama, düşük kan basıncı ve alerjik belirtiler ortaya çıkarsa doktor durumdan haberdar edilmelidir. En tehlikeli kanama beyinde olan kanamadır. Her 100 dan birinde beyin kanaması görülebilir ve kendini felç ile belli eder.
Trombolitik tedavi her zaman başarılı bir girişim değildir. Hastaların %25 inde tedavi başarılı olmayabilir. Özellikle uzun süredir pıhtı olan hastalarda pıhtı eritilemeyebilir. Hastaların %12 sinde pıhtı tekrar oluşabilir.
Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir.
konçuy - avatarı
konçuy
VIP ON TEMMUZ 2013
25 Ekim 2011       Mesaj #2
konçuy - avatarı
VIP ON TEMMUZ 2013
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

selam
babam 90 yaşında 15 gün önce beyine pıhtı attığı söylendi.götürdüğümüzde kendinde değildi tomogrofi zorlukla ve düzgün çekilemedi.Beynin 3/1hasar görmüş denildi. Clexane 6000(0.6mg) hergün 1 adet vurulacak iğne verildi (şuan 18.iğne vuruldu)eve yollandı.kalp ve diğer organlar çok sağlam.

Sponsorlu Bağlantılar
Şimdiki durumda ara ara gözlerdeki anlamsızlık devam ediyor.ara ara takılıp aynı şeyi 5-6 kez anlatıyor,ara ara çok fazla sevgi gösterisinde bulunuyor bazende gözü görmüyo gibi, mekan duygusu yok gibi evini tanımıyor. yaşı ile orantısız organizması güçlü ve gerçekten zeki bi adamdır.
1-budurum nekadar devam edebilirmi veya başkalaşım gösterirmi
2-beynin hangi alanlarının etkilendiği ve sonucunda şunlar şunlar olur dendiği bi tespit imkanı varmı
3-hareket ettirelimmi(eli ayağı tutuyor ve çişini biliyor)
4-bu iğnelerin azamisi kaç adettir
5-inr testi yapıldığında 1 hafta önce maxsimum 15 di 14 de düştü
6-biliyorsanız ankaradaki en iyi nöroloji kliniği adresi
cevaplarınızı bekliyor ,çok teşekkür ediyorum.


Öncelikle Allah şifalar versin...ama bu konunun muhatabını kesinlikle burda bulacağınızı düşünmüyorum! En kısa zamanda uzman Dr. götürün...bulunduğunuz şehirdeki Dr.ları araştırmanız ve vakit kaybetmemeniz sizin lehinize olur diye düşünüyorum.....Allah(c.c)acil şifalar versin İnşAllah...bunlar benim nacizane yorumlarım...
kosovalı hulya - avatarı
kosovalı hulya
VIP VIP Üye
25 Ekim 2011       Mesaj #3
kosovalı hulya - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tedavi Yöntemleri

Trombolitik tedavi (Pıhtının eritilmesi)
Tanım


Trombolitik tedavi kan damarları içindeki tehlikeli pıhtıların eritilerek damarların açılması için kullanılan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi şekli için çok özel pıhtı eritici ilaçlar kullanılır ve damar hastalıklarının hemen tamamında bu ilaçlar pıhtı olan damara yani doğrudan pıhtının içine çok ince borular yani kateterle kullanılarak verilir. Trombolitik tedavi tıpta çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu alanlardan başlıcaları:
· Akciğer embolizminde,
· Toplar damar pıhtılaşması olan derin ven trombozunda,
· Kalp krizindeki tıkalı koroner damarlara,
· Beyin damarlarındaki tıkanıklıklarda,
· Bypass cerrahisi yada stent yerleştirişmiş damarlarda oluşan tıkanıklıklarda
· Kol yada bacaklardaki ani oluşan atardamar tıkanıklıklarında,
Vücudumuzda damarlar içinde dolaşan kan sıvı halde olup, damar duvarına yapışmadan yada pıhtı oluşmadan rahatlıkla hareket etmektedir. Ancak bazen kan içindeki özel bir hücre tipi olan kan pulcukları (trombositler) birbirlerine yapışarak kanın jelatin gibi kalınlaşmasına neden olurlar. Bu duruma pıhtılaşma (koagülasyon) ismi verilir. Normal şartlarda bu olay yaralanmalar sonucu olan kanamaların durdurulabilmesi için gereken doğal bir süreçtir.
Babamın beynindeki pıhtı nedeniyle durumu ne kadar sürer, ne yapmak gerekir?
Ancak bazen pıhtılaşma damarın içinde çok değişik nedenlerle oluşur ve kan akımının durmasına neden olur. Bu durum tıpta damar içinde pıhtı oluşması anlamına gelen tromboz terimi ile ifade edilir.

Bazen damar içinde oluşan bu pıhtı bulunduğu yerden kopup, kan akımının etkisi ile sürüklenip başka damarlarda tıkanıklıklar oluşmasına yol açar. Bu durum ise emboli olarak ifade edilir. Her iki mekanizmada damarlarda tıkanıklık oluşmasına ve sonuçta o damarın beslediği doku yada organlarda gangren gelişmesine neden olur.
Örneğin beyinde damarlar tıkandığında felç, bacakta damarlar tıkandığında ani atardamar tıkanıklığı olarak ifade edilen ve gangrene kadar gidebilen durumlar ortaya çıkabilir. Eğer pıhtı toplardamarlar içinde oluşursa bu durumda derin ven trombozu adı verilen ve çoğu kez bacaklarda topardamar kan akımının durmasına neden olur.
Bu durumların tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden birisi trombolitik tedavi olup, özel bazı ilaçların doğrudan pıntının içine verilerek pıhtının eritilip, damarda kan akımının tekrar sağlanmasıdır. Ancak pıhtıyı eritici ilaç vermek aynı zamanda kanamayada neden olabilir.
Örneğin tedavi sırasında atardamara giriş yerinde (Kasıklar), beyinde, gözde, böbreklerde ve midede yada daha önceki ameliyat yerlerinde kanamalar oluşabilir. Bu açıdan trombolitik tedavi iki ucuda keskin bir bıçak gibidir.
Hazırlık
Öncelikle doktor hastanın genel sağlığı, şikayetleri hakkında bilgi edindikten sonra, hastayı muayene eder. Bu aşamada doktor hastada trombolitik tedaviye engel bir durumun olup olmadığını araştırır.
Daha sonra trombolitik tedavinin güvenli yapılabilmesi için bazı tahliller yapılır. Örneğin pıhtılaşma testleri ve bazı rutin kan testleri istenir.Eğer tüm bu testlerde bir sorun yok ve hastada trombolitik tedavi için bir engel yok ise, hasta trombolitik tedavi hakkında bilgilendirilir.Gen ellikle işlem aç karnına yapılır. Ayrıca doktor hastanın kullanmakta olduğu ilaçların hangilerini kesmesi gerektiğini hastaya hatırlatır.
Trombolitik tedavi için anjiografi yapılmalıdır. Bu hem tanıyı kesinleştirmek hemde tedaviyi yapabilmek için gereklidir. İşlem için atardamara giriş yapılmalıdır. Bunun için en sık kullanılan yerler kasıktaki femoral atardamar, dirsek önündeki brakial atardamar veya el bileğindeki radial atardamardır. Bu damarlara ilerlerletilen ince plastik borular (kateterler) içinden özel bir boya verilerek röntgen çekilir ve damar anatomisi iler beraber tıkalı damarlarda görüntülenmiş olur. Bundan sonra trombolitik tedavi için gereken işlemlere girişilir.
Babamın beynindeki pıhtı nedeniyle durumu ne kadar sürer, ne yapmak gerekir?
Hangi hastalara trombolitik tedavi yapılır?
Eğer felç, kalp krizi, akciğer embolisi, DVT veya hernangi bir damarınızda pıhtı var ise trombobolitik tedavi uygulanabilir. Ancak trombolitik tedavi ne kadar erken yapılır ise ok kadar iyi sonuç alınır. Bu nedenle bu hastalıklar oluştuktan sonra en geç birkaç saat içinde tedavi yapılmalıdır. Eğer yüksek tansiyonu, şiddetli karaciğer hastalığı, yeni geçirilmiş kalp yada beyin amaliyatı durumunda tedavi riskli olabilir.
Trombolitik tedavinin riskleri:
Trombolitik tedavi anjiografi ile beraber yapılabilien bir işlem olduğu için, anjiografinin tehlikleri bu durumda da geçerlidir. Eğer şeker yada böbrek hastalığı varsa anjiografi ve beraberinde trombolitirk tedavi risklidir. Böyle durumlarda yeterli sıvı tedavisi ile böbrekler korunlamlıdır
Pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde trombolitik tedavinin yan etkileri daha fazla olabilir. Diğer bazı durumlarda da tedavi riskli olabilir:
· İç kanama geçmişi,
· Kontrosüz yüksek kan basıncı,
· Gebelik,
· Kalbin iç yüzünün enfeksiyonu (Endokardit)
· İleri yaş,
· Şeker hastalığına bağlı gözün iç tabakasının hastalığı (Diyabetik retinopati)


Nasıl yapılır?
Trombolitik tedavi genelde yoğun bakım, anjiografi ünitesi yada gereken altyapıya sahip ameliyathanelerde yapılabilir. Hastanın yaşamsal bulguları (Kan basıncı, nabız, v.b.) ile bereber herhangi bir kanamanın oluşup oluşmadığı izlenir.
Pıntılyı eriten ilaçlar iki şekilde verilebilir. İlaç ya genel olarak hardangi bir toplardamardan dolaşıma verilirdoğrudan tıkalı olan damardaki pıhtının içine verilir. Bunun için kasıktaki femoral atardamar, dirsek önündeki brakial atardamar veya el bileğindeki radial atardamardan bir kateter tıkalı olan damara kadar ilerletilir. Bunun için girişim yapılacak olan alan antiseptikli solüsyonlarla silirinir ve o bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Daha sonra bu alandan kateter damar içine yerleştirilir. Damarı görüntülemek için kateterden özel bir boya (radyo opak madde)verilerek anjiografi çekilir. Bu görüntü klavuzluğunda trombolitik tedavinin yapılacağı kateterin ucu tıkalı olan damara yerleştirilip, trombolitik ilaç devamlı verilmeye başlanır. Trombolitik tedavi için kullanılmakta olan başlıca ilaçlar streptokinaz, ürokinaz ve doku plazminojen aktivatörü olan t-PA dır. İlaç kateter yolu ile saatlerce verilir. Bu arada zaman zaman anjiografi çekilerek pıhtının durumu kontrol edilip, gerekirse kateterin ucunun yeri değiştirilir. Tıkanıklığın yerine, pıhtının miktarına ve eşlik eden damar hastalığının durumuna göre bu tedavi saatler hatta günlerce sürebilir. Pıhtı eridiğinde yada artık daha fazla erimediğinde tedavi sonlandırılır. Eğer pıhtılaşma testleri gereken sınırlar içerisinde ise kateter bulunduğu yerden çekilir ve girişim noktasına kanama duruncaya kadar onlarca dakika baskı uygulanır.
Son yıllarda trombolitik tedavideki ilaç dozunu ve uygulama süresini kısaltmak için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Mekanik yada farmakomekanik trombektomi adı verilen bu yöntemlerde trombolitik ilaç özel bazı kateterler ve cihazlarla verilir. Kateterden çıkan ilacın jet etkisi ile yada kateterin emici etkisi ile veya bazen kateterlerin pıhtıyı parçalayıcı etkisi ile pıhtı daha da küçültülür ve ilaç ile eritilir. Bu şekilde daha kısa sürede damar açılabilmektedir.


Trombolitik tedavi sonrasında olabilecek sorunlar:
Trombolitik tedavi sonrası hastanın bir gün yatması gerekildir. Bu sürede hastada her hangi bir yan etki gelişip gelişmediği izlenir. Eğer kanama olmaz ise hasta taburcu edilir. Ancak tıkanıklık oluşmasına neden olan sorun belirlenmiş ise önecelikle o tedavi edilmelidir. Bu sorun çoğu kez damardaki bir darlık, tıknıklık, genişleme (anevrizma) yada bir kalp hastalığı olabilir.
Trombolitik tedavinin en önemli yan etkisi kanamadır. Eğer hastalar aşağıdaki sorunlarla karşılaşırlarsa tekrar hastaneye başvurmalıdırlar:
· Giderek kötüleşen kol yada bacak ağrısı,
· Ateş,
· Solunum güçlüğü,
· Giderek artan bulantı, kusma yada öksürük
· Kol yada bacakta morarma, şişlik ve ağrı
· Kusma yada dışkı ile kan gelmesi
· Kateterlerin yerleştirildiği girişim bölgelerinden kan gelmeye devam etmesi
Bunlar dışında sorun olmadığı sürece hastalar hafif işler yaparak ilk günlerini evde geçirebilirler. İşlem sırasında kullanılan anjiografi ilaçlarını rahat atabilmek için evde bol miktarda su ve sıvı gıdalar alınmalıdır. İşlemden 24 saat sonra banyo yapılabilir.
Yan etkiler:
Trombolitik tedavide ne yazık ki yan etkiler az değildir. Bu nedenle hastalar yakından takip edilirler. Eğer kanama, düşük kan basıncı ve alerjik belirtiler ortaya çıkarsa doktor durumdan haberdar edilmelidir. En tehlikeli kanama beyinde olan kanamadır. Her 100 dan birinde beyin kanaması görülebilir ve kendini felç ile belli eder.
Trombolitik tedavi her zaman başarılı bir girişim değildir. Hastaların %25 inde tedavi başarılı olmayabilir. Özellikle uzun süredir pıhtı olan hastalarda pıhtı eritilemeyebilir. Hastaların %12 sinde pıhtı tekrar oluşabilir.
Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir.
Son düzenleyen Jumong; 27 Mayıs 2015 23:56
mavi_TR - avatarı
mavi_TR
Ziyaretçi
18 Aralık 2011       Mesaj #4
mavi_TR - avatarı
Ziyaretçi
Yok arkadaşlarım yok.Akciğerdeki Pıhtılaşmanın tedavisi yok.Uzmanlar bunu söylemekten çekiniyorlar ama tedavisi yok.Ölüm vakalarının %99 u bunu kanıtlar.

Rahmetli Babamı 6 Temmuzda kaybettim.Vefatından 2 ay kadar önce 3. kalça protez amelyatını olmuştu ve 95 kilo idi.5 Temmuz günü nefes alışının zorlaşması nedeniyle gittiğim devlet hastanesi göğüs bölümündeki doktor röntgende ciğerde pıhtı söz konusu olabileceğini ve Nükleer Röntgen çekmemizi söyledi.Olacak ya o gün 15:30 da aldığımız randevu saatinde cihazın arıza yapması nedeniyle röntgeni çektiremedik.Ertesi gün kahvaltıda babam nefes almakta zorluk çektiğini söyleyince ben devlet hastanesindeki doktora durumu bildirdim ve bana hiç vakit kaybetmeden Abant İzzet Baysal Tıp Fakultesine gitmemizi söyledi hal böyle oluncada biz saat 11:00 sularında hastane acil kapısından yürüyerek giriş yaptık.O ana kadar herhangi bir durum yok iken acil odasında bacaklarının şiştiğini söylediler ve solunumc ihazına bağladılar.Babamın şuuru açık bizlerle muhabbet ediyor şakalaşıyordu.Nefes alıp vermesindede bir zorluk yoktu o an.Kardiyoloji uzmanları geldi ve EKG çekilmesi gerektiğini ardındanda Kalbe Stant takılması gerektiğini söylediler.Satt 13:00 sularında Kardiyoloji yoğun bakım ünitesinde Anjiyo için beklemeye başladık ve 15:00 de anjiyoya aldılar.15:20 gibi içerdeki hareketlilik hepimizi korkuttu herkeste bir telaş vardı.Stant takılmış anjiyo bitmiş yopun bakıma alacakları sırada babamın nefes alamadığını gördüm içerdeki herkesi dışarı çıkardılar camlı bölmeden izmeye başladık.Çok uğraştılar yaklaşık 1 saat kalp masajı yaptılar ama nafile.Yapılan hiç bir şey sonuç vermedi.Babamı dağ gibi adamı o an kaybettik.Dünya başıma yıkılmış gibiydi..
Doktorlar o an kan pıhtısından dolayı vefatın olduğunu akciğerlerdeki suyu çekemediklerini söyledirler.Kimse kusura bakmasın ama vade dolduysa yapacak hiç bir şey olmuyor.
uykun - avatarı
uykun
Ziyaretçi
27 Mayıs 2015       Mesaj #5
uykun - avatarı
Ziyaretçi
beyne pıhtı atması sonu oluşan konusma ve yürüme zorlugu iyileşir mi? tedavisinde neler yapılmalıdır.

Benzer Konular

19 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
29 Eylül 2016 / Misafir Soru-Cevap
31 Ağustos 2010 / Teamoore Soru-Cevap
19 Kasım 2010 / amatorgenc Cevaplanmış
27 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular