Arama

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel amaç ve görevleri nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Nisan 2018 Gösterim: 16.972 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel amaç ve görevleri nedir?
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Devlet, bir toplumun yada bir ulusun belli bir ülke üzerinde siyasal ve hukuksal açıdan örgütlenmiş bir biçimde ortaya çıkardığı egemen kişiliktir.
Bu egemen kişiliğin ise yukarıdaki kısa tanımlamadan da anlaşılacağı üzere; Fiziki Unsur(Ülke, Vatan, Mekan, Toprak), İnsan Unsuru(Nüfus,millet, halk, toplum) ve Siyasi Unsur(Hakimiyet, Egemenlik, Bağımsızlık) olmak üzere üç temel öğesi bulunmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Dolayısıyla bir devletin kendisini bu unsurlar üzerinde örgütleyebilmesi ve temel amaç ve görevlerini yerine getirebilmesi ise ancak hukuki kişiliği sayesinde olabilmektedir. Devletin kamu hukuku tüzel kişiliğine sahip olması yani kişilik kazanması, hak ve görevlere ehliyet kazanmış olmasını da beraberinde getirir. Bu sayede tüzel bir kişilik olan devlet aynen gerçek kişiler gibi, hukuki işlemlerde bulunabilir, sözleşme yapabilir, mal iktisap edebilir, alacaklı yada borçlu olabilir. Bir başka deyişle bir sosyal düzen içinde genel ve müşterek menfaatleri sağlamak ve korumak görevini layıkıyla yerine getirebilir.

Devletin Temel Amaç Ve Görevleri

Devlet her şeyden önce, topluma hizmet etmek ve onun sorunlarını çözmek için oluşturulan bir hizmet kurumudur.Bir amaç değil, hizmet aracı olan devlet, insanın insanca yaşama hak ve hürriyetini sağlamak, bütün bireysel ve toplumsal ilişkilerin adalet ilkesine göre düzenlenmesini gerçekleştirmek için vardır. Ayrıca devlet, yeryüzünde adalet ve esenliğin sağlanmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Devletin temel amacı, bir sosyal düzen içinde toplumun genel ve müşterek menfaatlerini sağlamak ve ülkede hak, adalet, ahlak ve kamu düzenini korumaktır. Bu amaçla devletin toplumsal ilişkiler sisteminin işleyişine devamlılık ve güven kazandıracak bir hukuk sistemi ve sağlıklı işleyen bir yargı düzeni kurması, halka iyilik, lütuf ve ihsan sağlaması söz konusudur. Kısaca devlet, halka kamu hizmeti sunmak için vardır. Kamu hizmeti, devletin vatandaşlarının genel, ortak, temel ve insani ihtiyaçlarını karşılamak için kamu kaynaklarını kullanarak verdiği hizmetlerdir.

Devletin görevleri, devletin niteliğine, idare şekline ve uyguladığı ekonomik politikalara göre değişmekle birlikte her devlet, güvenliği sağlamak, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve insanların bir arada yaşamları için gerekli olan asgari şartları sağlamak zorundadır.

Çağdaş devletler, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak ekonomik ve sosyal hayatı yönlendirmekte, kalkınmayı plana dayandırmakta, kişilere isteme hakları vererek toplumsal dengeyi sağlamaktadır. Ayrıca çalışanların adil ücret almasını sağlarken herkesten kazancına göre vergi alır. Gelir dağılımında adaleti sağlar ve herkesi sosyal güvenliğin şemsiyesi altına alır.

Anayasanın 5. maddesine göre ülkemizde devletin temel amaç ve görevleri,“Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyet ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”
Anlaşıldığı üzere devletin en büyük vazifesi ulusal düzeyde düzen ve adaleti sağlarken, uluslararası düzeyde ise bağımsızlığı ve egemenliği sağlamaktır.

Bir Vatandaş Ve Aynı Zamanda Bir Emniyet Teşkilatı Mensubu Olarak Bu Hedeflerin Gerçekleşebilmesi İçin Üzerimize Düşen Ödevler Nelerdir?
Devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmekle sorumlu olduğu bu görevlerin karşısında; vatandaşlarında devlete karşı vergi vermek, askerlik yapmak, seçimlere katılmak, milli kavramlara ve değerlere karşı saygılı olmak ve kanunlara uymak gibi ödevleri vardır.

İşte ideal bir vatandaş bu gerekler doğrultusunda bilinçli, aktif, duyarlı ve sorumluluğunun gereğini yerine getirecek şekilde hareket etmelidir.
Bir vatandaş olarak üzerine düşen bu ödevleri yerine getirmekle mükellef olan bir emniyet teşkilatı mensubunun amacı ise, kendisine devlet tarafından verilmiş görev ve yetkilerle keyfiyete kaçmadan, tarafsızlık anlayışı çerçevesinde vatandaşın devlet tarafından tanınmış olan haklarını korumak olmalıdır. Bir başka deyişle hukuka uygun bir şekilde hareket ederek üstüne düşeni yapmalı ve kamu düzenini sağlamalıdır.

Sonuç
Bu sayede de hem ailemizin mutluluğu hem toplumumuzun huzur ve refahı, hem de devletimizin bölünmez bütünlüğü ve devamlılığı sağlanacaktır.

BAKINIZ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Yapısı
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 15:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ATATÜRK: Devlet ,ülke içinde güvenlik ve adaleti kurarak sürdürecektir.Yurttaşların her türlü özgürlüklerinin dokunulmazlığını sağlayacaktır.Devlet,dış politika ve diğer uluslarla ilişkiyi iyi yönetecektir.İçte her türlü savunma güçlerini her zaman hazır bulunduracaktır. Bu yolla ulusun bağımsızlığını güvence altına alacaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık.

Hukukî açıdan devlet, genellikle unsurlarından hareketle tanımlanır. Buna göre devlet; "Ülke adı verilen belirli bir toprak üzerinde yaşayan insan topluluklarının bir egemenlik anlayışı ve hukuku içinde bir siyasi iktidar altında örgütlenmesidir." Bu tanımdaki unsurlar şunlardır:

•İnsan unsuru: Halk ya da millet unsuru olarak da adlandırılabilir. Belirli bir alanda birlikte yaşayan ve çeşitli bağlarla ortak yaşama iradesi gösteren insan topluluğudur. Bir devleti oluşturacak insanların sayısı hakkında bir alt sınır olmamakla birlikte devletin niteliğine göre makul bir alt sınır kabul edilebilir. Modern yaklaşıma göre millet unsurunun kurulabilmesi için manevi nitelikte bağlar yeterli olup bu manada birlikte yaşama iradesinin doğması yeterlidir.
•Egemenlik unsuru: Siyasal iktidar unsuru olarak da adlandırılan bu unsur, Devletin esas kurucu unsurudur. Belirli bir yeryüzü parçası üzerinde yaşayan insan topluluğunun üstün irade çerçevesinde örgütlenmesidir. Egemenlik kavramı otoriteden farklı olarak ülke içinde biricik meşru güç kaynağı olmayı ifade ederken ülke dışında (uluslararası alanda) bağımsız olmak anlamına gelmektedir.
•Ülke unsuru: Ülke, coğrafi anlamda bir bütünlük teşkil eden ve sınırları belirlenebilir bir kara parçasını ifade eder. Ancak devletin sınırları konusunda bir tartışma bulunması mümkündür. Ancak devlet sınırları öngörülebilir bir toprağa sahip olmalıdır. Devletin ülkesi kara ülkesi, deniz ülkesi ve hava ülkesi olarak üçe ayrılır.
Yukarıdaki cümleler birebir wikipedia kütüphanesinden alıntıdır.

Peki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin görevleri nelerdir dersek hemen Anayasanın 5. maddesine bakıyoruz.

Anayasa`nın 5. Maddesi :
"Devletin Temel Amaç ve Görevleri Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk Devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır."

Yukarıdaki maddeyi okuyunca imrenerek baktım doğrusu, Anayasa'daki Devlet tanımı ile mevcut Devlet sistemi arasında dağlar kadar fark vardı.

Bu alıntıları yapmamın nedeni hep birlikte devletin anayasanın zorunlu kıldığı görevlerini ne denli yerine getirdiğini sorgulayabileceğimiz bir konu olmasıydı.

Yukarıda uzun uzun tanımları var ancak ben devlet için daha kısa bir tanım yapacağım, bu sayede kolaya da kaçmamış oluruz.
Devlet; bireysel olarak yapamadığımız işleri ( ör: yargı, alt yapı çalışmaları, sağlık hizmetleri, eğitim, vs.) verdiğimiz paralarla bizim adımıza yapan, maaşlı çalışanımızdır.
Kendi başımıza bir hastahane açmamız pek olası değil, ülkedeki eğitimi yürütmemizde olası değil bu nedenle devlet isminde bir kurumlar topluluğu kurup, personelini maaşla çalıştırıp görev ve yetkilerini kanunlarla belirleyip bizim için işleri yürütmesini isteriz. O'da bizim için çalışır.

Ancak bu eksenden öylesine sapılıyor ki; halk veya insan devletin kölesiymiş gibi muamele edilebiliyor, devlet insan için değil de insanlar devlet için varmış gibi bir izlenim yaratılabiliyor, hatta buna o kadar alıştırıyorlar ki bizi, biz bile inanıyoruz sonunda..
Neler oluyor mesela?
-Devlet sırrı adında kavramlar oluşturuluyor. Devletin halktan ne saklısı olabilir?
-Kapalı ödeneğimiz var misal. Devlet nereye para verdiğini benden ne hakla gizler? O benim param o'nun değil ki.
-Daha kötüsü de oluyor devlete para veriyoruz, bize telefon hizmeti sağlaması için, hal böyle ya tek başımıza telefon hizmeti sağlayamayız, herkes devlete para versin o yapsın diyoruz. Devlet yapıyor güzel, sonra da diyor ki, senin paranla yaptığım bu hizmeti ben satarım, sattığım araplar senin paranla kurulmuş firma ile senden para kazanırlar. Ve artık ne o firma senindir ne de para vermeden arap'a telefonla konuşabilirsin.
-Var var daha kötüleri de var, devlete para veriyoruz bize elektrik sağlaması için, gidip elektrik santrali kuruyor, sonra benim paramla kurduğu bu santralle benden kâr elde etmeye kalkıyor, ediyorda.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 16:06
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
5 Kasım 2012       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Devlet, bir toplumun yada bir ulusun belli bir ülke üzerinde siyasal ve hukuksal açıdan örgütlenmiş bir biçimde ortaya çıkardığı egemen kişiliktir.
Bu egemen kişiliğin ise yukarıdaki kısa tanımlamadan da anlaşılacağı üzere; Fiziki Unsur(Ülke, Vatan, Mekan, Toprak), İnsan Unsuru(Nüfus,millet, halk, toplum) ve Siyasi Unsur(Hakimiyet, Egemenlik, Bağımsızlık) olmak üzere üç temel öğesi bulunmaktadır.

Dolayısıyla bir devletin kendisini bu unsurlar üzerinde örgütleyebilmesi ve temel amaç ve görevlerini yerine getirebilmesi ise ancak hukuki kişiliği sayesinde olabilmektedir. Devletin kamu hukuku tüzel kişiliğine sahip olması yani kişilik kazanması, hak ve görevlere ehliyet kazanmış olmasını da beraberinde getirir. Bu sayede tüzel bir kişilik olan devlet aynen gerçek kişiler gibi, hukuki işlemlerde bulunabilir, sözleşme yapabilir, mal iktisap edebilir, alacaklı yada borçlu olabilir. Bir başka deyişle bir sosyal düzen içinde genel ve müşterek menfaatleri sağlamak ve korumak görevini layıkıyla yerine getirebilir.

Devletin Temel Amaç Ve Görevleri

Devlet her şeyden önce, topluma hizmet etmek ve onun sorunlarını çözmek için oluşturulan bir hizmet kurumudur.Bir amaç değil, hizmet aracı olan devlet, insanın insanca yaşama hak ve hürriyetini sağlamak, bütün bireysel ve toplumsal ilişkilerin adalet ilkesine göre düzenlenmesini gerçekleştirmek için vardır. Ayrıca devlet, yeryüzünde adalet ve esenliğin sağlanmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Devletin temel amacı, bir sosyal düzen içinde toplumun genel ve müşterek menfaatlerini sağlamak ve ülkede hak, adalet, ahlak ve kamu düzenini korumaktır. Bu amaçla devletin toplumsal ilişkiler sisteminin işleyişine devamlılık ve güven kazandıracak bir hukuk sistemi ve sağlıklı işleyen bir yargı düzeni kurması, halka iyilik, lütuf ve ihsan sağlaması söz konusudur. Kısaca devlet, halka kamu hizmeti sunmak için vardır. Kamu hizmeti, devletin vatandaşlarının genel, ortak, temel ve insani ihtiyaçlarını karşılamak için kamu kaynaklarını kullanarak verdiği hizmetlerdir.

Devletin görevleri, devletin niteliğine, idare şekline ve uyguladığı ekonomik politikalara göre değişmekle birlikte her devlet, güvenliği sağlamak, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve insanların bir arada yaşamları için gerekli olan asgari şartları sağlamak zorundadır.

Çağdaş devletler, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak ekonomik ve sosyal hayatı yönlendirmekte, kalkınmayı plana dayandırmakta, kişilere isteme hakları vererek toplumsal dengeyi sağlamaktadır. Ayrıca çalışanların adil ücret almasını sağlarken herkesten kazancına göre vergi alır. Gelir dağılımında adaleti sağlar ve herkesi sosyal güvenliğin şemsiyesi altına alır.

Anayasanın 5. maddesine göre ülkemizde devletin temel amaç ve görevleri,“Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyet ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”
Anlaşıldığı üzere devletin en büyük vazifesi ulusal düzeyde düzen ve adaleti sağlarken, uluslararası düzeyde ise bağımsızlığı ve egemenliği sağlamaktır.

Bir Vatandaş Ve Aynı Zamanda Bir Emniyet Teşkilatı Mensubu Olarak Bu Hedeflerin Gerçekleşebilmesi İçin Üzerimize Düşen Ödevler Nelerdir?
Devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmekle sorumlu olduğu bu görevlerin karşısında; vatandaşlarında devlete karşı vergi vermek, askerlik yapmak, seçimlere katılmak, milli kavramlara ve değerlere karşı saygılı olmak ve kanunlara uymak gibi ödevleri vardır.

İşte ideal bir vatandaş bu gerekler doğrultusunda bilinçli, aktif, duyarlı ve sorumluluğunun gereğini yerine getirecek şekilde hareket etmelidir.
Bir vatandaş olarak üzerine düşen bu ödevleri yerine getirmekle mükellef olan bir emniyet teşkilatı mensubunun amacı ise, kendisine devlet tarafından verilmiş görev ve yetkilerle keyfiyete kaçmadan, tarafsızlık anlayışı çerçevesinde vatandaşın devlet tarafından tanınmış olan haklarını korumak olmalıdır. Bir başka deyişle hukuka uygun bir şekilde hareket ederek üstüne düşeni yapmalı ve kamu düzenini sağlamalıdır.

Sonuç
Bu sayede de hem ailemizin mutluluğu hem toplumumuzun huzur ve refahı, hem de devletimizin bölünmez bütünlüğü ve devamlılığı sağlanacaktır.

BAKINIZ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Yapısı
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 16:00

Benzer Konular

17 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
5 Ocak 2012 / OOOOOOOOOOOO Soru-Cevap
2 Mayıs 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Aralık 2007 / Misafir Taslak Konular
5 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap