Arama

Beden eğitiminde düzen alıştırmaları nedir?

Güncelleme: 19 Kasım 2011 Gösterim: 7.877 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Düzen Alıştırmaları Nedir ?
Sponsorlu Bağlantılar
Live_ki - avatarı
Live_ki
Ziyaretçi
19 Kasım 2011       Mesaj #2
Live_ki - avatarı
Ziyaretçi
DÜZEN ALIŞTIRMALARI

Sponsorlu Bağlantılar

Beden eğitimi derslerinde ve ders dışı çalışmalarda düzeni sağlamak ders ve organizasyonu kolaylaştırmak için düzen alıştırmalarının bilinmesi ve kullanılması şarttır.



IMG 20111005 01933


KOMUT : Herhangi bir duruşun, dönüşün, yürüyüşün çarkın koşunun sırlanmanın ve hareketin öğrenciler tarafından başarı ile yapılabilmesi için bu egzersizleri öz olarak ifade eden ve yüksek sesle söylenen emirdir.

Komutlar, kısa ve açık olarak verilen kalıplaşmış emirlerdir. Yaptırım ve bildirim olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır.

  • Bildirim Komutu : Uygulanacak hareketin hazırlık aşamasıdır. Komutu uygulayacak olan fert ya da gruba yapılacak hareketin ne veya nasıl olduğunu ve alınacak düzeni bildirir. “Sağa – Dön” komutunda sağa kelimesi bildirim komutudur.
  • Yaptırım Komutu : Uygulanacak hareketin emir niteliğinde olup, bu komutla hareket tamamlanır. “Sağa – Dön” komutunda Dön kelimesi yaptırım komutudur.

Bir komutun veriliş tarzı, hareketin canlılık, kesinlik ve beraberlikle yapılmasını sağlar. Komutlar etkileyici bir sesle ve anlaşılır şekilde verilmelidir. Ses yüksekliği kıtanın büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır. Komut veren, cephenin orta (...sında kıta cephe uzunluğunun yarısı kadar ) ilerisinde durmalıdır.komutlar kıtaya dönük bir vaziyette verilmelidir.

Bildirim ve yaptırım komutu arasında bir miktar beklenmelidir. Bazı komutlarda bildirim ve yaptırım komutu birleştirilmiştir. (“ hizaya gel “) bu tür komutlarda komutun ikinci kelimesi uzatılarak verilir. Bazı komutlar ise sadece yaptırım komutundan meydana gelir. ( “ Rahat “ )

DÜZEN ALIŞTIRMALARININ KONULARI


  • Duruşlar
  • Dönüşler
  • Sıralanma ve dizilişler
  • Yürüyüş ve koşular
  • Açılma ve yayılmalar ‘dır.
Kaynak : Beden eğitimi - Düzen Alıştırmaları - Beden eğitimi dersleri - Yaşam Oyunu - Ezber Bo

Benzer Konular

21 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
30 Eylül 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Şubat 2012 / zeynep98 Soru-Cevap