Arama

Yakıtların oluşum süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 1 Aralık 2012 Gösterim: 2.127 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yakıtların oluşum süreçleri acillllllllllllllllllllllllllll
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
1 Aralık 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan
Yakıtların oluşum süreci
Odun, ağaç ve çalıların gövde ve köklerinden oluşan lifli ve sert bir maddedir.Diğer bir tanımı ise botanik açıdan yapmak mümkündür. Botanik açısından ise, bitkinin dik durmasını sağlayan ve su iletiminde rol oynayan dokular topluluğu odun olarak adlandırılır. Çürümeye karşı dirençli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olan odundan hem yakacak, hem de kibrit çöpünden gemiye kadar sayısız ürünün yapımında hammadde olarak yararlanılır.

Odunun Kimyasal Yapısı

Odun veya tahta, ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir. İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hali ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.

Ağacı meydana getiren temel maddelerin oluşturduğu yapısıdır. Bu maddeler üç ana gurupta incelenir. Bunlar;

Selüloz: Beyaz renkte, güneş ışığı etkisi ile rengini değiştirmeyen,ağaca esneklikve eğilme kabiliyeti veren maddedir. Ağaç içindeki oranı, kuru ağaç ağırlığının %50-60′ı kadardır. Kağıt üretiminin temel gerecidir.Kimyasal formülü C5H10O5 tir

Lignin: Selüloz yapısının miselleri arasına yerleşmiş olan lignin maddesi selülozun aksine esneklik kabiliyeti olmayan gevrek bir maddedir ve ağaca sertliğini kazandırır. Lignin ağaçların otsu bitkilerden ayrılmasını sağlayan madde olup ağacın yapısındaki lignin miktarı %14-23 oranındadır.

Hemüselüloz: Kimyasal bileşikleri itibarıyla polisakkaritlerden olan hemiselülozlar hidrolize edildikleri zaman şekere dönüşürler. Ağaç içerisinde %15-25 oranında bulunurlar.







_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2012       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Kömür bataklıklarda uygun nem ve sıcaklığın oluşması, ortamın asit miktarının artması, gerekli organik maddelerin ortamda bulunmasıyla bozunmuş çürüyen bitkilerin su altına inmesi ve bataklığın zamanla üstünün örtülmesi gibi olaylar sonucu oluşur.


  • Deltalar (en kalın kömür damarlarının oluştuğu ortamlardır)
  • Göller nehirler (göl kıyıları, kalın kömür damarlarının meydana geldiği uygun bataklık ortamlardır)
  • Lagünler (deniz etkisinin olduğu ince kömür damarcıklarını meydana getirirler)
  • Akarsu taşma ovaları (İnce kömür damarcıklarını oluştururlar).



Jeolojik tarihte iki büyük kömür oluşum çağı vardır. Bunlardan daha eski olanı KarboniferPermiyen (280-225) dönemlerini kapsar. Kuzey Amerika'nın doğusu ile Avrupadaki taşkömürü yataklarının çoğu Karbonifer döneminde; Sibirya, Asya'nın doğusu ve Avustralya'daki kömür yatakları Permiyen döneminde oluşmuştur. İkinci büyük kömürleşme çağı ise Kretase (tebeşir) Döneminde başladı ve Tersiyer dönemilinyitlerin ve yağsız kömürlerin çoğu bu dönemde oluşmuştur. Kömürlerin türediği bitkilerden geriye çok az iz kalmıştır. Kömür katmanlarının altında ve üstünde yer alan kayaçlarda eğreltiotları, kibritotları, (345-280 milyon yıl önce) ve sırasında sona erdi. Dünyadaki atkuyrukları ve birçok bitki fosiline rastlanabilir.

Kömürler yoğunluk, gözeneklilik, sertlilik ve parlaklık bakımından farklılık gösterebilir. Genellikle kömür türleri bazı inorganik maddeler, genelliklede killer, sülfürler ve klorürlerciva, titan ve manganez gibi bazı elementlerede içerir.

Benzer Konular

5 Kasım 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Nisan 2010 / elic Taslak Konular
24 Kasım 2014 / hYY Soru-Cevap
12 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap
1 Ekim 2013 / velixcan Soru-Cevap