Arama

Dijital yayın organları nelerdir?

Güncelleme: 6 Kasım 2012 Gösterim: 7.039 Cevap: 1
doki19960 - avatarı
doki19960
Ziyaretçi
14 Aralık 2011       Mesaj #1
doki19960 - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar.Benim sorum şu dijital yayın organları nedir veya nelerdir ? İnternette gezindim ama bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.Kolay gelsin Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Günden güne gelişme gösteren teknolojik gelişmeler sayesinde hayatın her alanında etkisini gösterirken bunun en büyük etkileri de haberleşme alanında yaşanmaktadır. Bu alanın temsilcileri olan televizyon sistemleri de bu gelişmelerden nasibini almaktadır. Yıllar önce analog anten sistemleri ile yayın vermeye başlayan bu sistemler zaman içinde çanak uydu sistemleriyle gelişmişlerdir. Son dönemde ise İngiltere, ABD gibi ülkelerde kullanılmaya başlayan ancak ülkemizde çok yeni olması itibariyle genel kullanıma yayılamayan dijital yayın sistemleri, televizyon sistemlerine yeni bir boyut getirmişlerdir. Buna göre bugün ülkemizde dijital yayın adı altında lanse edilen normal uydu sistemlerinden farklı olarak, klasik çanak anten ve uydu bağlantılarına gerek duymadan ve yeni bir yapı temeli üzerinden kullanılmaya başlayan bu sistemin tam adını karasal sayısal sistem olarak da verebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar
Kısaltması DVB (Digital Video Broadcasting) olan bu sistemler ile yurt çapında kurulacak tek bir güç noktası ile tüm ülkeye standart yayının verilebilmesi planlanmaktadır. Şu anda bazı çanaklı sistemlerin de sağladığı görüntü kaydedebilme, geri alabilme, istenilen saatte kayıt yapabilme vb. avantajların hepsine birden sahip olan bu sistemler bugünün görüntü kalitelerinden çok daha fazlasını verebilmektedirler. Aynı anda en az 4 kanal gösterimine de sahip olan bu sistemler ülkemizde 2006 yılından beri İstanbul Ankara ve İzmir’de sınırlı olarak test yayınlarına başlamışlardır ve günümüzde bazı firmalar tarafından denenmeye başlanmaktadır. Mevcut internet sistemlerinden güç alacak ancak tamamen bu yapılara da bağlı kalmayacak bu sistemler ile cep telefonları ve diğer cihazlarla da gösterim yapılabilecek, klasik çanak ve normal antenlerin ortadan kalkması ile görüntü kirliliğine son verilecektir.

Bugün kullanılan çanaklı dijital yayın sistemlerinin de bu sisteme geçişe uyumlu olarak üretilmeleri de önümüzdeki birkaç yıl içinde bu sistemin yaygınlaşacağının bir göstergesidir. Anten kavramının tam olarak yok olacağını söylemek doğru olmayabilir ancak bu cihazlar çok küçülerek portatif hale dahi gelecektir. Set üstü kutusu denilen cihaz da bu sistemin çalışacağı ve görüntünün yansıtılacağı ana merkez olacaktır. Bir diğer özelliği de interaktif kullanımın tamamen kolaylaşması olacak olan bu sistemler ile diğer isimler olarak IP TV veya Mobil TV gibi sistemler üretilmektedir. Bugün mevcut yayınların izlendiği televizyonların LCD, Plazma veya Led tv çeşitlerine dönüşümünün çok hızlı olması ve özellikle ADSL teknolojisinin ülkemizde çok kısa zaman içerisinde altyapısının kurularak yurt çapına hızlıca yayılmasının da göz önünde bulundurulması ile çok kısa bir zaman içerisinde sayısal dijital yayın sistemlerine geçişin büyük bir sorun taşımayarak hızlıca sağlanabileceği konusunda olumlu görüş kazandırmaktadır.

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Mart 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Nisan 2015 / siflali Soru-Cevap
1 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
14 Nisan 2009 / mustafacalis Soru-Cevap