Arama

Odun günlük hayatımızda nerelerde kullanılır?

Güncelleme: 25 Ekim 2015 Gösterim: 7.564 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Odun nedir, odun günlük hayatımızda nerelerde kullanılır?
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Jumong; 25 Ekim 2015 21:44 Sebep: iç başlık düzeni
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Ocak 2012       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ağaç-odun-tahta döngüsünü sıralarsak:

Sponsorlu Bağlantılar
Odun en başlıcana ısınma kaynağı olarak yakacak kapsamında kullanılır. Çoğu bilhassa köylerde ki ormanlık alanlara hakim yaşayanların başlıca ısınma kaynağıdır. Sadece köyler değil her turlu alanda ısınmaya kaynağı kömür vb seylerın tutuşturulmasında kullanılır. Kabaca birinci sırada ısınma olarak,
Odun ayrıcana inşaat kollarında da kullanılır orman evleri vb gibi..

Odundan elde edilen latalar tahtalar ayrıyetten marangozluktan tutun ev eşyaları mobilyaya kadar muhtelif çok amaçlı kullanım alanları mevcuttur.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Ekim 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ağaç ve çalıların gövde ve köklerini oluşturan lifli, sert maddeye odun denir. Botanik açısından ise, bitkinin dik durmasını sağlayan ve su iletiminde rol oynayan dokular topluluğu odun olarak adlandırılır. Çürümeye karşı dirençli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olan odundan hem yakacak, hem de kibrit çöpünden gemiye kadar sayısız ürünün yapımında hammadde olarak yararlanılır.

Odun çok eskiçağlardan beri kullanılmaktadır. Tarihöncesi insanları odunu yiyeceklerini pişirmek ve ısınmak için yakacak olarak kullandıkları gibi oklarını, yaylarını ve başka bazı ilkel el aletlerini de odundan yapmışlardır. Daha sonraları toprağı ekip biçmeyi öğrenen insanlar saban, kazma, kürek gibi tarım aletlerini ve giderek evlerini de odundan yapmaya başladılar. Mobilya gibi çeşitli ev eşyaları ile tekne yapımı ise daha sonraki gelişmelerdir.

Demir, çelik, beton, plastik gibi, insanlarca üretilmiş bir çok malzemenin geliştirildiği günümüzde bile odundan hâlâ çok çeşitli alanlarda yararlanılır. Örneğin, evlerinizin içine şöyle bir göz atacak olursanız kapıların, pencere çerçevelerinin, masa, sandalye ve koltuk gibi ev eşyalarının, hatta yer döşemelerinin odundan yapıldığını görebilirsiniz. Alışveriş yaptığınızda aldığınız öteberiyi içine koyduğunuz kese kâğıdı, okuduğunuz gazete ve kitaplar da odun ürünleridir. Çünkü kâğıt, parçalanıp ezilerek hamur haline getirilen odundan elde edilir (bak. KÂĞIT VE KÂĞIT YAPIMI).
Bundan başka, köylerde ve çiftliklerdeki ambarlar, çitler, at arabaları, deniz ve göl kıyılarındaki iskele ve dalgakıranlar ile maden direkleri, demiryolu traversleri ve telefon direkleri de çoğunlukla odundan yapılır. Büyük kentlerde kömür, havagazı, petrol ürünleri ve elektrik yakıt olarak odunun yerini almış olmakla birlikte, odun hâlâ pek çok yörede başlıca yakacaktır.

kaynak: nüveforum.com
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Şubat 2015 / zarporiko Taslak Konular
6 Aralık 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
5 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
2 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap