Arama

Coğrafyacılar hangi alanda inceleme yaparlar?

Güncelleme: 2 Şubat 2012 Gösterim: 2.676 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ocak 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lütfen Bakın
Sponsorlu Bağlantılar
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Coğrafyacılar hangi alanda inceleme yaparlar?

Sponsorlu Bağlantılar
COĞRAFYANIN AMACI VE ÖNEMİ

İnsanın oluşturduğu mekânlar bunların çevreden etkileniş biçimleri, toplumun mekânı nasıl organize ettiği ve kullandığının incelenmesinin yanında, gerektiği yerde düzeltici öneriler, planlamalar yapılması günümüz coğrafyasında ağırlık kazanmıştır.

M. Sorre 1961 (( Coğrafya yerle birlikte, yerden ayrılmayan onun üstünde yaşayan, onu renklendiren tüm varlıkların ve yeri değişikliğe uğratan, yeni şekillerle zenginleştiren insanlığın tasviridir)).

Amerikalı coğrafyacı M:Jefferson ((Coğrafya beşeri kısmında insan ve yeryüzünün hikâyesi olarak değil fakat yeryüzünde yaşayan ve onu kullanan insanın incelenmesi olarak kabul edilmelidir)).((coğrafya esas olarak, insan yerleşmesinin yapısı, bu yerleşme boyunca yer yer oluşmuş olan farklılıklar ve benzerlikler ile insan için önemleri ölçüsünde, ilgilidir.
Fransız coğrafyacısı P. George ona göre coğrafya ((insanlaşmış mekânın incelenmesidir)). Akyol ((Şimdi coğrafyanın en büyük gayesi, beşeri alemi ve vakıaların vuku buldukları sahnenin tabiatına bağlı olması noktasından kavramaktır)). Coğrafyanın temelinde yeryüzünün tanınması bilinmesi ve öğrenilmesi yatar. Ancak coğrafya yüzyıllarca yazarlara göre dozu ve değeri değişen bir biçimde tasvir olarak yapmıştır. Coğrafyada çok önemli yeri olan ((bölge)) kavramı son yüzyıl içinde yerleşmiştir. ((buyurucu)) uygulama önerileri ise ancak 1950lerden sonra yoğunluk kazanmıştır.

Modern coğrafyacı ise her ölçekteki çalışmalarında farklılıklar kadar benzerlikler ile de ilgilenmektedir. Yeryüzündeki açıkça görünen kaos belli bir düzen aranmaktadır. Artık insanın mekânı hangi yollardan algıladığı ve bu algıların onun mekânsal davranışını nasıl etkilediğinin incelenmesi, araştırmalarda ağırlık kazanmıştır. Kuşkusuz coğrafyacı bir labarotuvarda çalışan bilim adamından ayrı çalışma yolları bulmak zorundadır. ((sabit)) tutamaz. Ama bir bölgeyi labarotuvar olarak kullanırsa, bir kaçının sabit alınabileceği çok sayıda işleyen faktör vardır. Bunarla bir yaklaşım basitleştirici modeller kurmak şeklindedir. Buda çoğu kez ((dedüktif)) temel ilkeleri çıkarıldığı, insan ve çevre hakkında basit varsayımlar yapılması şeklinde olmuştur.

Bazı coğrafyacılar coğrafyanın yöntemi ve inceleme alanının evriminde çeşitli aşamaları değişik şekilde tanımlamıştır. En çok tutulan görüş de Hartshorne tarafından coğrafyanın geleneksel konusu olarak öne sürülen ((alansal farklılaşma)) olmuştur. Bunda başlıca sapmalar; coğrafyanın ((yeryüzü bilimi olduğu)) ile (( coğrafyanın insan ve doğal çevresi arasındaki ilişkinin incelenmesi olduğu)) görüşleridir. Bu üç önemli görüş, landscape okulu, ekolojik okul ve lokasyon okulu olarak tanınır.

Coğrafyada Ritter ve Humbolt’un kurucuları olduğu klasik görüşün bugünkü coğrafyaya başlıca katkıları: a) sebep ve etki yoluyla olayların sebeplerini araştırmak; b) fiziki çevrenin topluma etkisini araştırmaktır. Coğrafyanın hem sosyal, hem de fiziki olaylarla ilgilenen ikili-dual yapı kazanmasında klasik devrede gelişen insan-doğa ilişkisine önem verme olayının büyük etkisi olmuştur.

Post-Klasik devrenin başlangıcı sayılan ve Vidal de la Blache’in öncülüğünü yaptığı görüş coğrafyanın gelişmesinde ((bölgesel devre)) olarak adlandırılır. ((bölgesel devre))ye bir ((uzmanlaşma)) devresi, son olarak zamanımızda da bir başka halka daha ((Uygulamalı Coğrafya)) eklendi. Uygulamalı coğrafya geniş bir şekilde, coğrafi gözlem, araştırma ve analiz yöntemlerinin pratik bir yönde -türlü yerleşme planları ya da sistematik planlamalar- uygulaması olarak tanımlanabilir. Uygulamalı coğrafyanın alanı geleneksel ya da klasik coğrafyadan dört ana özelliğe sahip olması ile farklılaşmaktadır:
1) Sürdürülen araştırma pratik bir sonuca doğru yönelmiştir,
2)çalışma, incelenen olayın eleştirisel bir değerlendirmesini de içermektedir.
3) incelemelerin pratikte amacı sonuçların kantitatif olarak gösterilmesini de gerektirmektedir. ve
4)incelemeler, daha sonraki gelişme olanaklarını da hesaba katmaları gerektiğinden, derinlikleri ve bilimsel dayanakları olan ön tahminleride verebilmelidir.



kaynak Coğrafyacılar hangi alanda inceleme yaparlar?-Sanaltakip.NET

In science we trust.

Benzer Konular

7 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
1 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap