Arama

Zararlı bakteriler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 18 Nisan 2016 Gösterim: 27.980 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Zararlı bakteriler hakkında bilgi istiyorum
EN İYİ CEVABI SaKLI verdi
Bakteriler
Bu canlılardan bazıları hastalıklara yol açmakla birlikte, çoğu türleri zararsızdır,hatta doğrudan insanın yararına sonuçlanan birçok biyokimyasal süreçte etkin biçimde rol alır. Özellikle biyosfer süreçlerindeki etkisi yadsınamayacak kadar önemli olan bakteriler ol-maksızın toprak verimini koruyamaz ve bitkilerin yetişmesine, dolayısıyla bitkilerle besle-nen hayvanların yaşamının sürüp gitmesine yardımcı olamaz.
Sponsorlu Bağlantılar
Kullanma sularına karışan kanalizasyon ve sanayi artıklarındaki bakteriler de su kirlili-ğinin başlıca sorumlusudur. Öte yandan ,su arıtma tesisilerinde,özellikle lağım sularındaki organik maddeleri parçalamak için kullanılan bakteriler çevre kirliliğiyle savaşın etkili si-lahlarından biri olmuştur.Bu örnek bize gösteriyor ki,bakteriler zararlı oldukları gibi ol-dukça da yararlıdırlar.
Bazı bakteriler besinlere bulaşarak hızla çoğalabilir ve mide bozukluğunda ölüme kadar varabilen hafif yada ağır besin zehirlenmesine yol açabilir.Sulara bulaşmış bakterilerin su arıtma yöntemleriyle temizlenmesi gibi süte bulaşmış bakteriler de pastörizasyon yöntemiyle yok edilir.Sağlıklı bir ineğin sütünde doğal olarakdaha az bakteri bulunmakla birlikte gene de steril değildir.Sağıldıktan sonraki aşamalarda önlem alınmadığı takdirde bakteriler bu elverişli ortama yerleşmekte geç kalmazlar.
Hastalık yapıcı bakterinin toksin salgıladığı olgular dışında,genellikle bakterilerin hastalık yapma gücünü artıran etkenlerin neler olduğu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Toksin salgılayan bakterilerin en bilinen örneklerinden biri,insanın üst solunum yollarına yerleşerek doku yıkımına yol açan difteri basilidir.Dokulara yerleşen bakteriler genellikle konak canlının zararına yaşarsa da, hastalık yapıcı bakterilerin çoğu konağın ölümüne neden olmaz.
Çürükçül bakterilerin ölü organizmaları ve organik artıkları parçalaması ,çevrebilim açı
sından yaşamsal önem taşır.Böyle bir parçalama olmasaydı,canlıların varlığını sürdürebilmesi içim gerekli olan azot, karbon, fosfor gibi elementlerin doğadaki çevrimi de gerçekleşmezdi. Çürükçül bakterilerin azot çevrimindeki katkısından başka,bazı bakteriler de atmosferdeki serbest azotu bağlayarak, bu elementi bitkilerin yararlanabileceği bileşiklere dönüştürür. Bu azot bağlayıcı bakteri türlerinin çoğu baklagillerin köklerindeki yumrucuklarda yaşar.
Bazı bakterilerin konak canlı üzerindeki asalak yaşamı,karşılıklı yarar ilişkisine dayanır. Örneğin geviş getirenlerin midelerine yerleşen bakteriler selülozu parçalayarak inek
koyun gibi tüm gevişgetiren hayvanların otları sindirebilmesine yardımcı olur.İnsan da, sindirim kanalının son bölümlerine yerleşen ve K vitamininin bireşimini sağlayan bazı yararlı bakterilerin konağıdır.
Ayrıca çeşitli sanayi dallarında ,özellikle de besin sanayisinde ayran,yoğurt,peynir, sirke, turşu gibi ürünlerin üretimindeki mayalanma süreçlerinde bakterilerden yararlanılır.

zararlı bakteriler


Patojenik (Zararlı) bakteriler hastalıklara sebep olurlar.
Bu bakteriler tehlike sınırı olarak tanımlanan -4 ile 60 °C tehlike aralığında ürerler ve genellikle gıda maddelerinin tat koku yada görünüşünü değiştirmezler.
Hastalık yapıcı bakteri sporları pişirme, soğutma ve benzeri işlemlere karşın bakteriler ölse bile sporlar canlı kalır ve üremeye devam ederler.
Güvenli olmayan sıcaklık derecelerinde uzun süre beklemiş yiyecekler görüntü ve koku açısından iyi durumda olsalar bile tüketmek tehlike yaratabilir.
Gıdalardaki tüm toksinler pişme operasyonuna karşı dayanıklı değildir.

Örneğin:

Clostridium botulinum’un toksini olan botulizm toksini 10 dakikalık kaynatma işlemi ile inaktive edilebilir.
Buna karşılık toksinlerin pek çoğu ısıya karşı dayanıklıdır.
Staphylococcus toksinleri de yüksek sıcaklığa karşı dayanıklıdır.

Başlıca patojenik bakteriler:

  • E. coli O157:H7
  • Campylobacter (kanlı ishal [dizanteri] )
  • Salmonella (gıda [besin] zehirlenmesi)
  • Clostridium botulinum [clostridium]
  • Staphylococcus
  • Mycobacterium tuberculosis
  • Streptokok
  • Pseudomonas
  • Shigella
  • Campylobacter (dizanteri , gıda zehirlenmesi)
  • Helicobacter pylori
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Burkholderia cenocepacia
  • Mycobacterium avium (Granülositopeni)

Son düzenleyen NeutralizeR; 18 Nisan 2016 17:10
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
3 Mart 2012       Mesaj #2
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Bakteriler
Bu canlılardan bazıları hastalıklara yol açmakla birlikte, çoğu türleri zararsızdır,hatta doğrudan insanın yararına sonuçlanan birçok biyokimyasal süreçte etkin biçimde rol alır. Özellikle biyosfer süreçlerindeki etkisi yadsınamayacak kadar önemli olan bakteriler ol-maksızın toprak verimini koruyamaz ve bitkilerin yetişmesine, dolayısıyla bitkilerle besle-nen hayvanların yaşamının sürüp gitmesine yardımcı olamaz.
Sponsorlu Bağlantılar
Kullanma sularına karışan kanalizasyon ve sanayi artıklarındaki bakteriler de su kirlili-ğinin başlıca sorumlusudur. Öte yandan ,su arıtma tesisilerinde,özellikle lağım sularındaki organik maddeleri parçalamak için kullanılan bakteriler çevre kirliliğiyle savaşın etkili si-lahlarından biri olmuştur.Bu örnek bize gösteriyor ki,bakteriler zararlı oldukları gibi ol-dukça da yararlıdırlar.
Bazı bakteriler besinlere bulaşarak hızla çoğalabilir ve mide bozukluğunda ölüme kadar varabilen hafif yada ağır besin zehirlenmesine yol açabilir.Sulara bulaşmış bakterilerin su arıtma yöntemleriyle temizlenmesi gibi süte bulaşmış bakteriler de pastörizasyon yöntemiyle yok edilir.Sağlıklı bir ineğin sütünde doğal olarakdaha az bakteri bulunmakla birlikte gene de steril değildir.Sağıldıktan sonraki aşamalarda önlem alınmadığı takdirde bakteriler bu elverişli ortama yerleşmekte geç kalmazlar.
Hastalık yapıcı bakterinin toksin salgıladığı olgular dışında,genellikle bakterilerin hastalık yapma gücünü artıran etkenlerin neler olduğu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Toksin salgılayan bakterilerin en bilinen örneklerinden biri,insanın üst solunum yollarına yerleşerek doku yıkımına yol açan difteri basilidir.Dokulara yerleşen bakteriler genellikle konak canlının zararına yaşarsa da, hastalık yapıcı bakterilerin çoğu konağın ölümüne neden olmaz.
Çürükçül bakterilerin ölü organizmaları ve organik artıkları parçalaması ,çevrebilim açı
sından yaşamsal önem taşır.Böyle bir parçalama olmasaydı,canlıların varlığını sürdürebilmesi içim gerekli olan azot, karbon, fosfor gibi elementlerin doğadaki çevrimi de gerçekleşmezdi. Çürükçül bakterilerin azot çevrimindeki katkısından başka,bazı bakteriler de atmosferdeki serbest azotu bağlayarak, bu elementi bitkilerin yararlanabileceği bileşiklere dönüştürür. Bu azot bağlayıcı bakteri türlerinin çoğu baklagillerin köklerindeki yumrucuklarda yaşar.
Bazı bakterilerin konak canlı üzerindeki asalak yaşamı,karşılıklı yarar ilişkisine dayanır. Örneğin geviş getirenlerin midelerine yerleşen bakteriler selülozu parçalayarak inek
koyun gibi tüm gevişgetiren hayvanların otları sindirebilmesine yardımcı olur.İnsan da, sindirim kanalının son bölümlerine yerleşen ve K vitamininin bireşimini sağlayan bazı yararlı bakterilerin konağıdır.
Ayrıca çeşitli sanayi dallarında ,özellikle de besin sanayisinde ayran,yoğurt,peynir, sirke, turşu gibi ürünlerin üretimindeki mayalanma süreçlerinde bakterilerden yararlanılır.

zararlı bakteriler


Patojenik (Zararlı) bakteriler hastalıklara sebep olurlar.
Bu bakteriler tehlike sınırı olarak tanımlanan -4 ile 60 °C tehlike aralığında ürerler ve genellikle gıda maddelerinin tat koku yada görünüşünü değiştirmezler.
Hastalık yapıcı bakteri sporları pişirme, soğutma ve benzeri işlemlere karşın bakteriler ölse bile sporlar canlı kalır ve üremeye devam ederler.
Güvenli olmayan sıcaklık derecelerinde uzun süre beklemiş yiyecekler görüntü ve koku açısından iyi durumda olsalar bile tüketmek tehlike yaratabilir.
Gıdalardaki tüm toksinler pişme operasyonuna karşı dayanıklı değildir.

Örneğin:

Clostridium botulinum’un toksini olan botulizm toksini 10 dakikalık kaynatma işlemi ile inaktive edilebilir.
Buna karşılık toksinlerin pek çoğu ısıya karşı dayanıklıdır.
Staphylococcus toksinleri de yüksek sıcaklığa karşı dayanıklıdır.

Başlıca patojenik bakteriler:

  • E. coli O157:H7
  • Campylobacter (kanlı ishal [dizanteri] )
  • Salmonella (gıda [besin] zehirlenmesi)
  • Clostridium botulinum [clostridium]
  • Staphylococcus
  • Mycobacterium tuberculosis
  • Streptokok
  • Pseudomonas
  • Shigella
  • Campylobacter (dizanteri , gıda zehirlenmesi)
  • Helicobacter pylori
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Burkholderia cenocepacia
  • Mycobacterium avium (Granülositopeni)

..

Benzer Konular

2 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
14 Mayıs 2017 / dj hüzün Soru-Cevap
17 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Nisan 2016 / cumburlop Soru-Cevap