Arama

İlk yazı ne üzerine yazılmıştır?

Güncelleme: 16 Şubat 2015 Gösterim: 7.876 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlk yazı neyin üzerine yazılmıştır?

Sponsorlu Bağlantılar

SOSYAL ÖDEVİM LÜTFEN BU SORUYA CEVAP VERİNİZ BU KONUYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALARINIZI RİCA EDERİMYİ
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Mart 2012       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ğeçmişde taş,tunç, çamur levhalar( lüleci çamuru), koyunun kürek kemiği,balçık yaprağı,çanak çömlek parçaları, yırtıcı hayvan derileri, palmiye ve ağaç kabukları, papirus gibi şeyler üzerine yazmak için kullanılıyordu. Bütün bunların üzerine sivriltilmiş bir kemikle ya da çakmak taşıyla kaba bir resim çiziktirmek mümkündü.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Geçmişte ne tür malzemelerin üzerine yazı yazılıyordu?

Yazının tarihi hakkında bilgi verir misiniz?
Badoef - avatarı
Badoef
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #3
Badoef - avatarı
Ziyaretçi
yaptıkları işler icatlar vb.
_kelebek_ - avatarı
_kelebek_
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #4
_kelebek_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İlk yazı neyin üzerine yazılmıştır?


SOSYAL ÖDEVİM LÜTFEN BU SORUYA CEVAP VERİNİZ BU KONUYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALARINIZI RİCA EDERİMYİ



Harfler bir ülkeden öteki ülkeye, bir ulustan öteki ulusa geçerken bir başka gezi daha yapıyor. Taşların üzerinde papirüse, papirüsten mumlu levhalara, mumlu levhalardan parşömene ve parşömenden de kağıda geçiyorlardı. Kumlu toprağa ekilen bir ağaç,killi ve bataklık bir alana ekilen ağaçtan nasıl değişik şekilde büyürse; harfler de taştan kağıda geçen süreçte öylece görünüşlerini ve biçimlerini değiştirdiler. Taş üstünde dik ve dümdüz yükseliyor, kağıdın üzerinde yuvarlaklaşıyordu. Balmumu üzerinde de yıldız biçiminde kıvrıldılar. Balçık üstünde çivileştiler, yıldız iğne biçimi aldılar. Hele kağıt ve parşömen üzerinde sürekli kıllık ve biçim değiştirdiler.

Yazı yazmak için çok çeşitli araçlar kullanılmıştır. Hiç elimizden düşürmediğimiz kağıt kalem dünün icadıdır. Biraz daha öncelere, ilk insanların resimlerden yazının henüz doğmakta olduğu çağlara dönersek o zaman yazı yazmanın inanılmayacak kadar zor olduğu görülür. Çünkü o günlerde bu iş için gereken araçlar yoktu. Herkes, ne ile neyin üzerinde nasıl yazacağını kendisi düşünüp bulmak zorundaydı.

O dönemin araçları arasında taş, koyunun kürek kemiği,balçık yaprağı,çanak çömlek parçaları, yırtıcı hayvan derileri ve ağaç kabukları gibi şeyler hep bu dönemde kullanılıyordu. Bütün bunların üzerine sivriltilmiş bir kemikle ya da çakmak taşıyla kaba bir resim çiziktirmek mümkündü. İslam Peygamberi Hz.Muhammed, kutsal kitap Kuran-ı Kerim’i koyunları kürek kemiği üzerine yazdırmıştı. Eski Yunanlılar, halk toplantılarında oylarını şimdi yapıldığı gibi kağıt üzerine değil de, çanak çömlek (ostrakon)lar üzerine yazarak verirlerdi.

Papirüs bulunduktan sonra bile birçok yazarlar,yoksulluk yüzünden yazılarını çanak çömlek parçaları üzerine yazmak zorunda kalmışlardı. Eski yunan bilginlerinden birinin kitap yazmak için evindeki bütün çanak çömleği kırdığını anlatırlar. görevle Mısır’da bulunan eski Romalı asker ve memurlar; bir aralar, papirüs yetersizliğinden hesap pusulalarını çanak çömlek parçaları üzerine yazmışlardır.

Ama palmiye yaprakları ile ağaç kabukları yazı yazmaya çok daha uygundu. Papirüs bulunmadan çok önce bunların üzerine iğne ile yazı yazılmaktaydı. Hindistan’da bir çok kitap palmiye yaprakları üzerine yazılmıştı. Yaprakların kenarları bir ölçüde kesildikten sonra iplikle dikiliyordu. Bu kitabın kenarları altınla yaldızlanır ya da renk renk boyanırdı. Böylece çok güzel bir kitap meydana gelmiş olurdu. Ormanca zengin olan ülkelerde kayın ve ıhlamur ağacı kabuklarından yapılmış yapraklar üzerine yazı yazılırdı.

Bununla birlikte çok eski çağlardan itibaren bir yazı yazma yöntemi vardır;onu bügünde kullanmaktayız. Bu taş üzerine yazı yazmadır. Taştan kitap, kitapların en uzun yaşamlısıdır. Bunda 4000 yıl önce, eski Mısır mezar tapınaklarının duvarlarına yazılmış olan upuzun hikayeler günümüze kadar gelmiştir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tas tabletlere yazilmistir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2015       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Taş

Benzer Konular

15 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
26 Eylül 2010 / büşramm Cevaplanmış
13 Aralık 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap