Arama

Eklem sıvısı ne işe yarar?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Ocak 2016 Gösterim: 5.821 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Eklem sıvısının görevi nedir?
Eklem sıvısı nasıl bir işleve sahiptir?

EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Eklem Sıvısının İşlevi
  • Eklemler arasındaki sürtünmeyi engeller!
  • Eklem yüzeyinde oluşabilecek tahribatlar eklem sıvısı ile önlenir!

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 21 Ocak 2016 22:43 Sebep: Etiket girildi!!
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
9 Mart 2012       Mesaj #2
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Hareket edebilmemiz için, kemikler, kaslar, bunların çalışabilmesi için de beyin, sindirim, dolaşım, sinir sisteminin olması gereklidir. Tüm bu sistemler de kendi içlerinde kompleks ve mükemmeldir. Ama tüm bunlar yaratılıp da, kemikler arasındaki eklemlerde bulunan eklem sıvısı yaratılmamış olsaydı, hareket etmemiz mümkün olmazdı. Küçük bir detay gibi görünen eklem sıvısının, böylesine önemli bir özelliği olması, Allah'ın yaratışının son derece ince hesaplara dayalı, planlı ve mükemmel olduğunu göstermesi açısından dikkat çekicidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kolunuzu ya da bacağınızı oynatırken neden acı duymadığınızı hiç düşünmüş müydünüz? Sürekli bir sürtünmenin olduğu kemiklerde normal şartlar altında aşınmalar ve yıpranmalar olması bunların sonucu olarak da acı oluşması gerekirken böyle bir şey hiç olmaz. Bunun nedeni eklemlerin arasında sürtünmeyi engelleyici eklem sıvısının bulunmasıdır. Bu sıvı kayganlık sağlayarak eklem yüzeyindeki aşınmayı ve tahribatı önler. Biz de Rabbimizin vücudumuzda yarattığı bu kusursuz tasarım sayesinde rahatlıkla hareket ederiz.

Kemikler vücut içinde bulundukları yere göre farklı özelliklere sahiptir. Örneğin sürekli hareket halindeki kemiklerimizin bazıları, hareketsiz bölgelerdeki kemiklere göre daha farklı desteğe ihtiyacı vardır. Buna örnek olarak eklemlerimizi verebiliriz. Omurgamızı meydana getiren omurlar, bacaklarımızdaki, kollarımızdaki, el ya da ayaklarımızdaki eklemler her hareketimizde birbirleri üzerinde dönerler. Sürekli hareket halinde oldukları için de destek sistemlere ihtiyaçları vardır. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz.

Herhangi bir mekanik alet çalışırken hareket eden parçaların birbirlerine temas noktalarında sürtünme görülür. Sürtünmenin gerçekleştiği bölgelerde kısa bir süre sonra aşınma ve aşınma sonucunda parçalarda kopma ve kırılma söz konusu olur. Bunu engellemek için mekanik parçalar düzenli olarak yağlanır. Basit bir kapı menteşesinden, üstün teknolojiye sahip bir otomobil motoruna kadar her hareketli mekanik sistemde yağlamaya ihtiyaç vardır. Ancak yağlama aşınmayı tam olarak engellemez, yalnızca geciktirir. Örneğin otomobillerin motoru her beş bin kilometrede bir yağlandığı halde aşınmanın önüne geçilemez. Bu nedenle motor parçalarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.

Ancak insanların ve hayvanların eklem yerleri bir ömür boyunca hareket ettikleri halde hiçbir şekilde bakıma ya da yağlanmaya ihtiyaç duymazlar. Hatta bir insanın ömür boyu yaklaşık 100 bin kilometre yol aldığını düşünürseniz sözü edilen mekanik sistemin yaptığı işteki mucizevi yön daha iyi anlaşılır.

Görüldüğü gibi insanın hareket edebilmesi için her yönden eksiksiz bir tasarım vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
OnlinePowerTime - avatarı
OnlinePowerTime
Ziyaretçi
9 Mart 2012       Mesaj #3
OnlinePowerTime - avatarı
Ziyaretçi
Eklemlerin birleşmesi onların dengede durmasını sağlar.Ve eklemleri çalıştırmak için vardır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ocak 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Eklem Sıvısının İşlevi
  • Eklemler arasındaki sürtünmeyi engeller!
  • Eklem yüzeyinde oluşabilecek tahribatlar eklem sıvısı ile önlenir!

Benzer Konular

11 Ekim 2017 / Candy_Girl Tıp Bilimleri
9 Ekim 2012 / sefa Cevaplanmış
19 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış