Arama

Akciğer solunumu yapan canlılar hangileridir?

Güncelleme: 27 Kasım 2017 Gösterim: 37.125 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mayıs 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akciğer solunumu yapan canlılar hangileridir?
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 01:45
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Mayıs 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Akciğer Solunumu


Kurbağa ve semenderlerin
erginlerinde, sürüngen, kuş ve memelilerin tümünde görülür. Akciğer hacimleri ve yüzeyleri organizma gruplarının enerji ihtiyacına göre değişkenlik gösterir. Kuşların solunum sisteminde akciğerler ve hava keseleri bulunur. Hava keseleri bazı kemiklerin içlerine kadar uzanır. Kuş akciğerlerinde alveol yoktur. Hava keseleri hava depolar ve körük gibi fonksiyon yapar. Kuşların kemik boşlukları hava taşır. Bu yapı sayesinde kuşlar yükseklerde çok rahat uçabilirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Solunum Sistemiyle İlgili Yapıların Özellikleri
  • Solunum organlarının duvarları, gaz giriş çıkışını kolaylaştıracak biçimde ince bir yapıya sahiptir.
  • Solunum organlarındaki tabakalar yüzey genişlemesine, dolayısıyla difüzyon imkanının artmasına yardımcı olur. Örneğin akciğerlerdeki alveollerin toplam yüzeyi yaklaşık 100 m2 dir.
  • Solunum gazlarının giriş – çıkışının olduğu yerlerdeki yüzeyler nemlidir.

Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 01:46
theMira
patatello - avatarı
patatello
Ziyaretçi
5 Mayıs 2012       Mesaj #3
patatello - avatarı
Ziyaretçi
kurbağa ve sürüngenler tam akciğer solunumu yapmaz deri solunumu da yapar onlar ama kuş ve memeliler akciğer solunumu yaparMsn Wink
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Nisan 2015       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kurbağa ve semenderlerin erginlerinde, sürüngen, kuş ve memelilerin tümünde görülür. Akciğer hacimleri ve yüzeyleri organizma gruplarının enerji ihtiyacına göre değişkenlik gösterir. Kuşların solunum sisteminde akciğerler ve hava keseleri bulunur. Hava keseleri bazı kemiklerin içlerine kadar uzanır. Kuş akciğerlerinde alveol yoktur. Hava keseleri hava depolar ve körük gibi fonksiyon yapar. Kuşların kemik boşlukları hava taşır. Bu yapı sayesinde kuşlar yükseklerde çok rahat uçabilirler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2017       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kurbağa ve sürüngenler, hem deri, hem de akciğer solunumu yaparlar. Memeliler ve kuşlar ise, sadece akciğer solunumu yapar.
Iyi dersler. Msn Happy
Avatarı yok
Fırat
Yasaklı
26 Kasım 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Akciğer solunumu yapan canlılar.

Ad:  Akciğer solunumu yapan canlılar1.JPG
Gösterim: 6395
Boyut:  29.5 KB

Memeli canlılar sürüngenler kuşlar kurbağalar balıklar kabuklu deniz canlıları eklem bacaklılar yılanlar ve solucanlar oksijenli solunum ile yaşayan canlılardır. Örneğin kurbağaların akciğerleri boş bir keseye benzerken, sürüngenlerde biraz daha gelişmiş bölmeli bir yapı almış, kuşlarda daha gelişmiş ve hayvanlarda ise daha çok bölmeler yapacak şekilde gelişmiştir.

Kuşların akciğerleri diğer omurgalılardan farklılık gösterir. Kuşlarda karın, boyun ve kanatlarda akciğerlere bağlı hava depolayan keseler bulunur. Bu hava keseleri bazı kemiklerin içine kadar uzanır. Bu yapılar kuşların hafiflemesini ve daha rahat uçmalarını sağlar. Hava kanallarının bir görevi ise hava akışını yönlendirmesidir. Kuşların soludukları oksijenden faydalanma oranını maksimuma çıkarır.

Farklı canlı gruplarında metabolizma için gerekli olan enerji farklı olduğundan akciğerlerin büyüklüğü ve şekli farklılık gösterir. Yüzey büyüklüğü kurbağalardan memelilere doğru gidildikçe artar. Akciğer yüzey alanı en büyük canlı memelilerdir.

Memelilerin akciğerleri diğer canlılara göre çok farklıdır. Enerji ihtiyacı en fazla olan canlılar memelilerdir. Bu enerjiyi karşılamak için en büyük yüzey alanına sahip olan canlılar memelilerdir. Memelilerin akciğerlerinde farklı olarak alveoller yer alır. Alveoller sayesinde yüzey çok genişlemiştir.

Derleme.

Benzer Konular

11 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap
26 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış
4 Haziran 2009 / irem.. Cevaplanmış
8 Ekim 2009 / Misafir Cevaplanmış
30 Eylül 2012 / minik kuşu'Mm.. Cevaplanmış