Arama

Atatürk'ün Çanakkale'deki başarıları nelerdir?

Güncelleme: 16 Ekim 2012 Gösterim: 2.086 Cevap: 1
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2012       Mesaj #1
misafir - avatarı
Ziyaretçi
yav bu ne ben istiyorum sayfa ne açıyor acilen atatürkün çanakkaledeki başarıları lazım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
18 Mart 1915’te boğazı zorlayarak geçmeye çalışan düşman donanması ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Nusret Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınlar ile Türk topçusunun ateşi sonunda İngiliz ve Fransız donanmasının yedi gemisi batırıldı.

Sponsorlu Bağlantılar
İtilaf Devletleri, Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceğini anlayınca, kara harekatına yönelerek Gelibolu üzerinden boğazlara hakim olmak istediler. Bu amaçla 25 Nisan 1915’te General Sir İan Hamilton komutasında Gelibolu Yarımadası’nın güney sahillerinden Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar’a asker çıkardılar.

Türk askerlerinin çetin bir şekilde yapmış olduğu savunma, düşman kuvvetlerine ilerleme imkanı vermedi. Conkbayırı’nda düşman askerlerinin ilerlemesini süngü savaşıyla kazanan 19. Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu’nda askeri birliklere şu emri verdi: “Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” Bu emirle Türk askerine azim, sebat ve cesaret veren Mustafa Kemal, Arıburnu’nda zafer kazandı. Daha sonra İtilaf Devletleri; Anafartalar’da, Conkbayırı’nda ve Kireçtepe’de Türk askeri karşısında başarısızlığa uğradı.

Mustafa Kemal, cephede göstermiş olduğu başarıdan dolayı Albaylığa yükseltildi. Daha sonra kendisine 16. Kolordu Komutanlığı görevi verilerek Edirne’ye tayin edildi. Edirne halkı ise Çanakkale’de başarılarını duydukları Mustafa Kemal’i büyük gösterilerle karşıladı.

Benzer Konular

29 Ekim 2014 / QuSemm..! Soru-Cevap
17 Ekim 2012 / özlem canbaz Soru-Cevap
9 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Şubat 2016 / Misafir Soru-Cevap
17 Aralık 2012 / Acil Misafir Soru-Cevap