Arama

Ekonomik amaçlar nelerdir?

Güncelleme: 29 Eylül 2012 Gösterim: 3.231 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ekonominin amaçları nelerdir acil yarına kadar
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ekonominin amaçları nelerdir acil yarına kadar lütfen biraz acele
Sponsorlu Bağlantılar
Ask Mahkumu - avatarı
Ask Mahkumu
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2012       Mesaj #3
Ask Mahkumu - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ekonominin amaçları nelerdir acil yarına kadar


Ekonomi ve Ekonomik Amaçlar


EKONOMİ NEDİR.



Ekonomi, halkın yaşamını nasıl sürdürebileceği, yiyecek, barınak giyecek ve bu dünyanın diğer gereklerini ve konforlarını nasıl elde edeceklerini inceler. Ekonomi insanların karşılaştıkları sorun ve bu sorunların hafiflebilmesini yollarının bir incelemesidir.



EKONOMİK AMAÇLAR



Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekonominin nihai amacı sorunlarımızı en aza indirmek iyi politikalar geliştirmek ve günlük uğraşlarımızdan elde ettiğimiz yararları maksimize etmektir.



Genelde aşagıdaki amaçların gerçekleştirilmesi konusunda iktisatçılar arasında yaygın bir görüş birliği vardır.



1- Yüksek istihdam düzeyine ulaşılması

2- Ortalama fiyat düzeyinin istikrarının sağlanması

3- Ekonomide etkinlik

4- Gelirin daha adil dağılımı

5- Ekonomik büyüme ve prodüktivite

6- Ekonomide serbestliğin sağlanması



İHTİYAÇLAR



İhtiyaçlar, tatmin edildikleri sürece insanlara haz, tatmin edilmedikleri zaman ızdırap veren duygulardır. İhtiyaçlar genel özelliklerini şöyle belirleyebiliriz..



1- İhtiyaçlar şiddet açısından farklı farklıdır.

2- İhtiyaçlar artma eğilimindedir.

3- İhtiyaçlar tatmin edildikçe şiddetlerini kaybederler.

4- İhtiyaçlar ve ihtiyaçları gideren mal ve hizmetler ikame edilebilirler.



İhtiyaçları iktisadi açıdan gruplandırmak istersek, karşımıza üç grup ihtiyaç çıkacaktır. Bunlar



Zorunlu İhtiyaçlar : İnsanların yaşamlarını sürdürmek için mutlaka tatmin etmek durumunda oldukları ihtiyaçları ifade eder. Beslenme, giyinme ve barınma gibi



Kültürel İhtiyaçlar : İnsanların zorunlu ihtiyaçlarını karşıladıktan hemen sonra tatmin etmek istedikleri ihtiyaçlarıdır. Eğitim, gezi, sinema ve spor gibi



Lüks İhtiyaçlar : Zorunlu ve kültürel ihtiyaçlarını yeterince karşılayan insanların duydukları ihtiyaçtır. Bunlar otomobil, dünya gezisi ve lüks villa gibi



MAL, HİZMET VE FAYDA



İhtiyaçlarımızı dolaylı veya doğrudan karşılayan her şeye MAL denir. Malların ihtiyacı karşılama özelliğine ise FAYDA adı verilmektedir.

İktisatçı açısından faydalı mal, insanların gereksinimlerini faydalayan maldır. Bütün insanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bol olan ve üretilmesi için herhangi bir zahmete gerek olmayan mallara SERBEST MAL denir. Herkese yetecek kadar bol olmayan ve elde edilmesi için bedel ödenen malları İKTİSADİ MALLAR denir.



MALLAR



SERBEST MALLAR İKTİSADİ MALLAR



HAZIR MALLAR İNSANLARCA ÜRETİLEN MALLAR





ÜRETİM MALLARI TÜKETİM MALLARI,

(ARA MALLAR)


Şemadaki serbet mal ve iktisadi mal ayırımı, yukarıda belirtildiği gibi bu malların üretilmesi ve tüketilmesi için bir zahmete katlanıp katlanılmamasıyla ilgilidir. Tekrarlarsak, üretimleri için zahmet gereken mallara İKTİSADİ MALLAR, zahmet gerektirmeyen mallara ise SERBEST MALLAR diyoruz.



İkinci sıradaki HAZIR MALLAR ve İNSANLARCA ÜRETİLEN MALLAR ayırımı ise bizzat insanlar tarafından üretilen mallar ile doğada hazır bulunan, fakat, kıt olan malları birbirinden ayırmaktadır.



Üçüncü sıradaki TÜKETİM MALLARI insanların ihtiyaçlarını doğrıdan doğruya tatmin eden mallarıdır. ÜRETİM MALLARI ise tüketim mallarını üretmekte kullanılan ve önceden üretilmiş mallardır.



İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bazı şeyler elle tutulmaz, gözle görülmez. Bir berberin, bir sigorta şirketinin, bir devlet memurunun bize sağladığı faydalar bu tanımlamaya uymaktadır ve bunlara HİZMET denir.



EKONOMİK BİRİMLER



Hanehalkı : Aynı çatı altında yaşayan ve ortak finansal kararlar alan tüm insanlar olarak tanımlanabilir. Hanehalkı tanımı içine tüketiciler, üreticiler, bina ve arazi sahipleri de girer. Bir tüketici olarak hanehalkı belli bir satınalma gücüne sahip olarak harcadığı her liradan mümkün olduğunca en fazla tatmini elde etmeye çalışır.



Firma : Üretime katkı yapan, kaynakları kullanan ve ve ne üretileceğine karar veren özel firmalardan devlete kadar uzanan tüm üretici birimleri içerir. Firmalar bir yandan üretim faktörlerini satın alırken, öte yandan onların sayesinde ürettikleri malları satarak ekonomide iki tür işlev yaparlar.



Devlet : Firmaların ürettikleri mal ve hizmetlerin bir kısmını satın alır. Bunun içinde hanehalkı gelirlerinin bir kısmını vergi olarak toplar. Devlet ayrıca bir özel firma gibi çesitli mal ve hizmetleri bizzat üretebilir. Devlet bunların yanında mülkiyet haklarını düzenler, firmaların çalıştıkları piyasaları temiz hale getirmek için çeşitli düzenlemeler yapar.



PİYASA NEDİR



Piyasa alıcı ve satıcıların alışveriş amacıyla birbirleriyle buluştukları yerdir. Piyasa alıcı ve satıcıların karşı karşıya geldikleri bir fiziksel mekan olabileceği gibi onların telefon, faks vb iletişim araçlarıyla temas halinde oldukları bir olguda olabilir.





DEĞER VE FİYAT



Piyasa ekonomisinde bir istek onu tatmin etmek için bir kimsenin bir şeyden vazgeçmeye hazır olması halinde anlamlıdır. İnsanların farklı farklı istekleri olması nedeniyle o isteklerin tatmini için vazgeçecekleri miktarlar da değişeceklerdir. Diğer bir deyişle DEĞER bir mal veya hizmetin değeriyle değişim oranı olduğunda farklı malların değerleri de farklıdır. Modern ekonomik sistemlerde malların değerleri fiyat olarak parayla ifade edilmektedir
AşK_MaHKuMu..

Benzer Konular

29 Ekim 2014 / angelss_gril Soru-Cevap
9 Mart 2016 / jmnstk123 Cevaplanmış
22 Şubat 2016 / berk Cevaplanmış
22 Mayıs 2009 / ogiyyy Soru-Cevap