Arama

İç mimarlığın toplumdaki yeri nedir?

Güncelleme: 31 Mart 2013 Gösterim: 2.214 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Mart 2013       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İç mimarlığın toplumdaki yeri acil lazım nolur soyleyin
Sponsorlu Bağlantılar
ROSE - avatarı
ROSE
Ziyaretçi
31 Mart 2013       Mesaj #2
ROSE - avatarı
Ziyaretçi
İç mimarlığın toplumdaki yeri nedir?
Msxlabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

İç mimar; mekan organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile yetiştirilir. Bir meslek adamı olarak insan- ekipman- mekan sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ile ele alarak yeniden günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Kullanıcının zevki, istekleri, fiziksel ve ruhsal özellikleri doğrultusunda işlevsel mekanlar tasarlar. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri mekana uygular.
İç mimarların çalışma alanlarını en genel ifadesiyle altı grupta toplamak olasıdır. Bunlar;
l- Mekan tasarımında ilk araştırmalardan, etüdlerden uygulamanın bitimine kadarki (kararverme-uygulama) sürecini gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Çalışmanın bu aşamasında mekanın temel işlevine uygun program verilerinden yola çıkarak rasyonel ve uyumlu mekan boyutlarını ve ekipman konularını araştırır, belirler. Mekana özgü ekipmanların elde edilen boyut ve özelliklerine göre özgün tasarımını yapar.
2- Yapımı tamamlanmış veya eski işlevi dışında yeni işlev kazandırılacak yapıların iç mekanlarında ön görülen yeni işlevi; insanın yaşam ve davranış biçimlerine göre çözümler, düzenler, bu düzenleme süreci içinde iç mekanda yer alacak öğelerin (Mekan ve donatı elemanlarına ilişkin biçim, renk, doku ve ışıklandırma, yüzey kaplamaları, kumaş vb.) tasarlar. Özellikle büyük ve kamusal yapıların (tiyatro, konser salonu, oteller, sinema salonları, alışveriş merkezleri vb.) büro, mağaza gibi işyerlerinin ve konutların iç mekan sorunlarını çözer, tasarlar ve düzenler.
3- Endüstri içinde; özgün mobilya tasarımcısı olarak yer alır, mobilya tasarımında ve üretiminde işlev, boyut, malzeme, biçim ve benzeri sorunların yanısıra hammaddeyi ve ülke teknolojisinin olanaklarını, ülke ekonomisinin yararları doğrultusunda kullanmak suretiyle çağdaş özgün, ihracatı arttırıcı, endüstriyi özendirici tasarımlar yapar ve üretimlerini gerçekleştirir.
4- Mekanlarda uygulanan, ince yapı malzemeleri ve donatı elemanları tasarımcısı olarak ve üretimlerin denetiminde görev alır. Çeşitli yapı malzemeleri (kapı, merdiven, çeşitli doğrama, tavan - yer ve duvar kaplaması, mermer, fayans, seramik, sabit ve hareketli mobilya ile ıslak hacimlerde banyo ve mutfakların donatı elemanları vb.) gereksinimlerini karşılayacak şekilde tanım, sınıflandırma, standart, özel veriler, üretim yöntemleri ve kullanım alanlarına göre tasarımlarını yapar ve çeşitli sistemler içinde uygular.
5- Çevre tasarımcısı olarak görev alır; Kent içi veya turizm beldeleri için park, bahçe, sergi, eğlence ve piknik alanları düzenler. Bu alanlara özgü kent içi mobilya tasarımları yapar.
6- Röleve - Restorasyon hizmetleri; "Kültür Kalıtları"nın ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların korunması için gerekli olan temel ilkeler ve yasaların ışığında, çeşitli uygulamalar yapar ve geleneksel sanatımızla kültürümüzün tanıtılmasına aracı olur.

Günümüzde iç mimarlar işe yeni başladıklarında yaklaşık 1500 ytl ücret ve proje başına alınan ek primlerle çalışmaktadır. Günümüz koşullarında yapı sektöründe mimarlardan çok iç mimarlara ihtiyaç duyulmaktadır. İç mimarlığın eğitim süresi 4 yıldır. Bu bölüme sayısal 2 ea2 puan türleriyle girilebildiği gibi yetenek sınavı ile de girilebilmektedir.
kaynak

Benzer Konular

17 Kasım 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Nisan 2012 / zİyA 6894567321 Soru-Cevap
26 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Mart 2015 / özde özeken Sosyoloji