Arama

İnsanın kendi kaderini belirlemede belli bir rolü var mıdır?

Güncelleme: 10 Ekim 2015 Gösterim: 967 Cevap: 1
esma24 - avatarı
esma24
Ziyaretçi
9 Ekim 2015       Mesaj #1
esma24 - avatarı
Ziyaretçi
insan kaderinde ne kadar etkilidir
Sponsorlu Bağlantılar
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
10 Ekim 2015       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
esma24 adlı kullanıcıdan alıntı

insan kaderinde ne kadar etkilidir


İnsan İradesi ve Kader
Sponsorlu Bağlantılar
Evrende her varlığın bir kaderi olduğu gibi, insanın de kendi özgü bir kaderi vardır. İnsanın kaderi, iyilik ve kötülük işleyecek bir yapıda yaratılması, kendisine akıl ve irade gücünün verilmiş olmasıdır. Bu nedenle kader konusu, insanın akıl, irade sahibi, özgür ve sorumlu bir varlık olması ile yakından ilgilidir.

Akıl;
İyi ile kötü, doğru ile yanlış arasında tercih etme yeteneğidir. Düşünme eylemi aklın doğal bir ürünüdür. İnsan, akıllı ve düşünen bir varlıktır. Aklı ve düşüncesi ile iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, faydayı zarardan ayırt eder. Çevresinde olup bitenleri anlar ve değerlendirir. İnsanın akıllı bir varlık olarak yaratılması onun kaderidir.

İrade
Seçmek, istemek, yönelmek, tercih etmek ve karar vermektir. Diğer bir ifadeyle irade; insanı iki şeyden birini yapmayı tercih etmeye ve tercin ettiği şeyi yapmaya yönlendiren güçtür. Allah, insana seçme ve seçtiğin yapma gücü vermiştir. İrade insanın özgür bir şekilde hareket etmesini sağlar. İnsan, aklı ile iyiyi kötüden ayırt eder; iradesi ile de herhangi bir iş yapmaya ya da yapmamaya serbestçe karar verir. İnsanın seçme ve seçtiğini yapma gücünün olması onun kaderidir.



Kaynak

Benzer Konular

20 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
15 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap