Arama

Yasemin Dalkılıç

Güncelleme: 23 Şubat 2011 Gösterim: 32.863 Cevap: 2
INIFERNO - avatarı
INIFERNO
Ziyaretçi
13 Kasım 2006       Mesaj #1
INIFERNO - avatarı
Ziyaretçi
Yasemin Dalkılıç
Dünya limitli ağırlıkla serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, 105 metrelik rekor dalışını başarıyla gerçekleştirdi. Dalkılıç, Mısır'ın Hurgada şehrinde Kızıldeniz açıklarındaki rekor dalışını 2 dakika 38 saniyede gerçekleştirdi. Bu süre, Serbest Dalış Eğitim Birliği (FREE) tarafından da onaylandı. Yasemin Dalkılıç ve dalış ekibi, rekorun ardından büyük bir sevinç yaşadı. Dalkılıç, geçtiğimiz yıl Bodrum'da 100 metreye inerek dünya rekoru kırmıştı. Ünlü sporcu, yeni rekoruna 16 kişilik özel bir ekiple hazırlandı. Her rekor denemesi ortalama 500 bin dolara mâlolan ODTÜ Matematik Bölümü öğrencisi Yasemin Dalkılıç, rekor için Quantum, İntercontinental ve Divers Lodge sponsorluğunda hazırlandı.
Sponsorlu Bağlantılar

Biyografi Konusu: Yasemin Dalkılıç nereli hayatı kimdir.
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
20 Şubat 2008       Mesaj #2
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Yasemin Dalkılıç

Sponsorlu Bağlantılar
Yasemin Dalkılıç Serbest dalışta dünya rekoru sahibi bir dalgıç.. Yasemin Dalkılıç 1979 yılının 2 Mayıs'ında Ankara'da doğmuştur. Yasemin Dalkılıç dalışla 3-4 yaşları arasında başladı. Yüzerek denize alışan Küçük Yasemin 10 yaşında tam bir lisanslı yüzücü olabilmek için büyük bir adım attı. 14 yaşında Milli Paletle Yüzme Takımına girdi. Böylece dalgıçlığa adım atmış oldu.


Rekorlar


40 m Desteksiz Sabit Ağırlık (22.10.2001)

Yunanistan'ın Kos adasında, Kardamena'da sabah 11:15'te yer alan bu dalış F.R.E.E. (Serbest Dalış Kuralları ve Eğitimi Birliği) tarafından tescil edildi.

105 m Limitli Değişken Ağırlık (15 Temmuz 2001)

Abu Ramada adası açıklarında, Mısır'ın Hurgada şehrinde , 105 metre derinliğe yaptığı 2 dakika 38 saniyelik dalışı ile Yeni Dünya Rekorunu gerçekleştirdi. Rekor F.R.E.E. (Serbest Dalış Kuralları ve Eğitimi Birliği) 'nin yabancı hakemlerince resmi olarak tescil edildi.

120 m Limitsiz Değişken Ağırlık, 100 m ve 96 m Limitli Değişken Ağırlık (23, 19 ve 14 Temmuz 2000)

Dalışlar Bodrum, Yalıçiftlik açıklarında yer aldı. 120 metrelik rekor kendisini dünyanın en derine dalan bayan dalgıcı yaparken, aynı zamanda Limitli Değişken Ağırlık kategorisinde, çok önemli bir sembol olan 100 m engelini aşan ilk bayan dalgıç oldu.

68 m Malzeme Destekli Sabit Ağırlık (7 Kasım 1999)

7 Kasım 1999 Pazar günü 68 metreye 2 dakika 27 saniyelik bir dalış ile dünya rekorunu gerçekleştirdi. Rekor uluslararası F.R.E.E. (Serbest Dalış Kuralları ve Eğitimi Birliği) hakemlerince resmi olarak tescil edildi.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Şubat 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Yasemin Dalkılıç

Serbest dalış kariyerinize nasıl karar verdiniz?

3-4 yaşlarında yüzmeyi öğrendiğim zamanlardan beri serbest dalışa yoğun bir ilgim var. Ankara'da oturmama rağmen, her yılın 3-4 ayını Datça'da geçirerek serbest dalış yapma fırsatını bulabiliyordum. Yıllar içerisinde spora da olan ilgim sonucu, sualtının güzelliklerinden öte, serbest dalışın sportif yanıyla ilgilenmeye başladım. Yani limitlerimin ne olduğunu, ne kadar derine dalabileceğimi öğrenmek istedim. Liseyi Ankara Yükseliş Koleji'nde okudum, bu sırada milli monopalet sporcusu olarak çeşitli uluslararası yarışmalara katıldım. Daha sonra ODTÜ Matematik Bölümü'ne başladım. Bu sıralarda ODTÜ'nün Sualtı Topluluğu, Serbest Dalış Grubu ile daha geniş çaplı çalışmalar yapmaya başladım. Türkiye'de bu konudaki kaynakların eksikliği nedeniyle kendimi geliştirmek için büyük bir arayış içindeyken, internet üzerinde 3 ayrı dünya rekortmeninin antrenörü Rudi Castineyra ile tanıştım. Sadece kendimi geliştirmek amacı ile internet üzerinde beraber çalışmaya başladık. Kendimi geliştirmek amacı ile ulaşabildiğim derinlik dünya rekoru seviyesine ulaştı. Bu sayede profesyonel bir kariyere başlayabildim.

Ne kadar sıklıkla antrenman yapıyorsunuz?

Rekorlardan sonra sürekli bir antrenmana devam ediyorum. Bu günde 1-2 saat civarı, belli bir fitness seviyesini korumak amaçlı. Rekor denemesinden 3-4 ay önce ise günde 4-6 saat civarında, haftanın 6 günü antrenman yapıyorum.

Nasıl bir beslenme diyeti uyguluyorsunuz?

Kan değerlerim bir serbest dalıcı için oldukça zayıf. Özellikle oksijeni taşıyan hemoglobin seviyesi. Bu benim için ciddi bir dezavantaj oluşturuyor. Bu nedenle çok fazla protein almam gerekiyor. Vücuttaki yağ yüzdesinin de her sporda olduğu gibi düşük olması gerekiyor. Bu nedenle bol et ve çok az yağ içeren yemekler yiyorum. Diyetime çok dikkat etsem de, çok sevdiğim bazı yemek ve içecekler var, bunlardan da ödün vermiyorum. Az pişmiş kırmızı et ve kırmızı şarap gibi...

Başarılarınızdan ve rekorlarınızdan bahseder misiniz?

Serbest dalışta 5 kategori var. Rekorlarımı da değişik zamanlarda ayrı kategorilerde gerçekleştirdim. 7 Kasım 1999, Bodrum, Malzeme Destekli Sabit Ağırlıkla serbest dalış, 68 metre 16 Temmuz 2000, Bodrum, Limitli Değişken Ağırlıkla Serbest Dalış, 96 metre 19 Temmuz 2000, Bodrum, Limitli Değişken Ağırlıkla Serbest Dalış, 100 metre 23 Temmuz 2000, Bodrum, Limitsiz Değişken Ağırlıkla Serbest Dalış, 120 metre 15 Temmuz 2001, Hurgada, Mısır, Limitli Değişken Ağırlıkla Serbest Dalış, 105 metre 21 Ekim 2001, Kos, Yunanistan, Desteksiz Sabit Ağırlıkla

Kırmış olduğunuz rekorların zaman zaman kabul görmemesi sizi ne yönde etkiledi?

Şu an dünya rekortmeni olan bir sporcu olarak büyük bir sorumluluğum olduğuna inanıyorum. Serbest dalış risk içeren bir spor ve bu spora öncülük yapan rekortmen sporcuların bu sporu yapmak isteyenlere özellikle güvenlik açısından çok doğru bir örnek oluşturması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle antrenörüm Rudi ve ben yaptığımız tüm organizasyonları çok güvenli ve ciddi bir şekilde yaptık. Hatta tüm diğer rekortmenlerden daha güvenli bir çalışma yaptığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bununla ilgili olarak da rekorlarımı başından beri bu konuda hizmet veren uluslararası bir kuruma (F.R.E.E. www.divingFREE.com ) uluslararası hakemlerce tescil ettirdim. Bu süre içerisinde çeşitli sebeplerle Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu rekorlarımı kabul etmediğini belirtti. Bu beni kesinlikle negatif yönde etkilemiyor. Çünkü dediğim gibi rekorlarım dünyaca kabul ediliyor, yaptığımız organizasyonların başarısı sebebiyle tüm uluslararası televizyonlarda çok büyük bir görünüm alıyor ve ben doğru bir örnek oluşturarak hedefimi oluşturuyorum. Kısacası çizdiğim bir yol var, bu yolun doğru olduğuna inancımın %100 olması sebebiyle bunu değiştirmem için hiçbir sebep yok, değiştirmek isteyenleri de tamamen dışlıyorum diyebilirim. Ancak bir sporcu olarak Türkiye'de de bu sporun gelişmesini isterim ve bu nedenle federasyona karşı ciddi bir savaş veriyorum, doğru bir yol çizerek ve bu yolu sapmadan takip ederek bu sorunların da çözümlenebileceğine inanıyorum.

Geniş kitlelere serbest dalış sporunu sevdiren ve Luc Besson tarafında yönetilen "Big Blue" filminde her iki dalgıç da yaşamını yitirdi. Filmin sizin üzerinizdeki etkisi nedir?

Çok büyük. Küçüklüğümden beri bu filmi sayısız kez izledim. Beni çok etkiledi. Fakat o zamanlar filmdeki efsanevi rekortmenler Jacques Mayol ve Enzo Majorca'nın yaptıkları ve ulaştıkları derinlikler tamamen doğa dışı ve ulaşılmaz geliyordu bana. Bu derinliklerin üzerine çıkabilmiş olmak da benim için ayrı bir mutluluk. Biraz garip geliyor doğrusu...

Dalarken hiç derinlik sarhoşluğu ya da benzeri bir tehlike yaşadınız mı?

Çeşitli tehlikeler yaşadım. Örneğin dediğiniz gibi derinlik sarhoşluğu. Bu aslında tüplü dalışta gerçekleşen bir durum, serbest dalışta çok nadiren olabiliyor. ilk seferinde 100 metrenin altındaki bir dalışta hissettiğimde hazırlıklı olmadığım için biraz korkuttu fakat yaptığım tüm rekorları sualtındaki sakinliğime borçluyum. Böyle bir durumda da bir hata yapmayarak rahat bir şekilde dalışımı tamamladım. Bunun dışında Mısır'da 85 metreye yaptığım bir dalışta kulak zarım delindi. Böyle bir durumda iç kulağa su girmesi sonucu denge ve yön duygusu tamamıyla kaybediliyor, çok zor şartlar oluşturabiliyor, ancak yine sakin davranarak problemsiz dalışı tamamlamayı başardım. Bu tip durumlarını probleme dönüşmesi durumu için sualtında her 10-15 metrede bir çok deneyimli ve eğitimli tüplü güvenlik dalıcılarımız var. Onların desteği sayesinde bu dalışlar tamamen risksiz bir hale gelebiliyor.

Olumlu ya da olumsuz sizi en fazla etkileyen dalışınız hangisiydi?

Mısır'daki dalışımdı. 85 metrede kulak zarımın delinmesinin ardından 105 metrelik rekora ulaşana kadar en az 8 dalış daha yapmam gerekiyordu. Fakat kulağımın durumu yüzünden bu mümkün değildi. Birkaç dalış yaparak rekora ulaşmayı başardım, fakat hem daldığım hem de dalmadığım tüm rekor öncesi süre boyunca çok büyük bir stres yaşadık. Bunun sonuçları serbest dalış kariyerime bile son verebilir, ancak problemsiz olarak bu rekora da ulaşmayı başardım.

Serbest dalış sporu ile ilgilenenlere veya başlamak isteyenlere tavsiyeleriniz

Serbest Dalış, 40 metreSerbest dalış konusunda Türkiye'de kaynak çok eksik. Ancak yaptığım çalışmaların artık çok önemli bir kaynak oluşturabileceğine inanıyorum. Bu sporla ilgilenenler web sayfamdan bana ulaşarak danışabilirler. Fakat en önemli önerim kesinlikle yalnız dalınmaması. Bu sporu mutlaka acil durumlara karşı eğitimli bir dalış partneri ile yapmak gerekiyor. Şimdiye kadar dışarıdan riskli gözüken serbest dalış sporunda, rekor çalışmaları sırasında bir tek kaza gerçekleşmedi. Bu sporla ilgili kaydedilen kazaların %100'ünün sebebi, yalnız dalmak. Bu kurala malesef pek çok kişi uymuyor. Bu kuralı lütfen bu sporu yapmak isteyen kişilerin takip etmesini diliyorum.

Başka hangi spor dalları ile ilgileniyorsunuz? Bir gününüz nasıl geçiyor?

Antrenmanlarımın bir parçası olarak, düzenli bir şekilde koşuyorum, bisiklete biniyorum, squash oynuyorum. Bunun dışında araba yarışlarına büyük ilgim var. Formula 1 yarışlarını çok yakından takip ediyorum, evdeki simulatorümle de hem Formula 1 hem de Rally yarışlarıyla uzun vakit geçiriyorum. Bunun dışında da fırsat buldukça Go Kart yapıyorum. Fakat genel olarak çok fazla spora ilgim var. Bunun dışında müziğe büyük ilgi duyuyorum. Piyano ve gitar çalıyorum. Ideas in Blue video prodüksiyon şirketimiz ile çalışmalarımla ilgili çeşitli belgeseller hazırlıyoruz. Ben de bu belgesellerin müziklerini hazırlamak üzerinde çalışıyorum. Müziğin keyfi kısmına gelince ise, caz müzik dinlemekten çok hoşlanıyorum. Gün içinde yapmaktan hoşlandığım çok önemli birşey ise, sevdiğim arkadaşlarımla sakin bir ortamda güzel bir yemek yemek (et veya sushi en fazla tercihim) ve şarap içmek...

Gelecek hedefleriniz nelerdir?

Dünya rekorları yapmaya uzun süre devam etmeyi hedefliyorum. Bunun dışında serbest dalışın Türkiye'de ve dünya'da yaygınlaşması ve daha güvenli şartlarla uygulanması en önemli hedefim. Bunun için çalışmalarımla ilgili hazırladığımız belgesellerle bu sporla ilgilenenlere ulaşmaya, bu sporu doğru yapılması için örnek oluşturmaya çalışıyorum. Kişisel olarak rekor dışında da sualtının güzelliklerini anlatan belgeseller üzerinde çalışmak hedeflerim arasında. Aynı zamanda antrenörüm Rudi ile birlikte serbest dalış kursları veriyoruz. Yine bu şekilde bu sporun güvenli ve doğru yapılmasının yollarını aktarmaya çalışıyoruz...


Kaynak

yasemin dalkilic 22551 501


Kaynak
Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Temmuz 2011 14:42 Sebep: Sayfa Düzeni
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / KisukE UraharA Müzik tr
28 Kasım 2013 / Jumong Bilim tr
8 Haziran 2011 / Jumong Tiyatro tr
19 Mart 2008 / nünü X-Sözlük
4 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular