Arama

Sabri Mahir

Güncelleme: 26 Ağustos 2010 Gösterim: 3.722 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
26 Ağustos 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Sabri Mahir
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  46ee55b8-4e68-4fdb-b03f-d1e3ab17d7b1-444x333.jpg
Gösterim: 893
Boyut:  16.0 KB

Sabri Mahir

Doğumu: 1890 İstanbul

Yurtdışında oynayan ilk Türk futbolcu ve ayni zamanda ilk Türk boksörlerinden biridir ve boks antrenörüdür.

Kariyeri


Sabri Mahir Galatasaray Lisesi öğrencisidir. Mösyö Goury' den dersler almıştır. Galatasaray Spor Kulübü' nde başlayan futbol kariyerini Fransa'nın o yıllarda şampiyon olan Olympique Paris Takımı'nda devam eder.

1910' da Galatasaray ile Rumlardan oluşan Struggles maçında olaylar çıkar. Sabri Mahir karşı takım oyuncularını tartaklamakla suçlanır. İstanbul Hükümeti olaylardan lise müdürü Tevfik Fikret' i sorumlu tutar ve görevden alır. Bunun üzerine öğrenciler bu durumu prostesto ederler. Protestonun başında da Sabri Mahir vardır. Zaptiyeler Sabri Mahir' i ararken, o Galata rıhtımından bir Fransız gemisine kaçak binerek Fransa' ya gider. Racing Kulübü' ne kayıt olur ve burada futbol oynar. Liseden öğretmenleri olan Mösyö Goury ve Raval' dan yardım almaya da devam eder. Mısır' lı bir prens vasıtası ile boks' a başlar. Amatör boksta ikinci olunca profosyonel boksa başlama kararı verir. Fransa, İngiltere ve İspanya' da maçlara çıkar. Oxford Üniversitesi' nde jimnastik öğretmenliği de yapar. Daha sonra Ermeni olayları nedeniyle tutuklanır ve 3 sene hapis yatar.

Lise yıllarında başladığı boksa da devam eder ve Avrupa ortasiklet şampiyonası finaline kadar yükselir. 1920 yıllarında Berlin şehrine taşınır ve orada açtığı boks stüdyosunda Max Schmeling ve Franz Diener gibi ünlü alman boksörlerini çalıştırır. Almanya'da "der schreckliche Türke Sabri Mahir" (korkunç Türk Sabri Mahir) ve "der gegen vier Männer kämpft" (dört kişiye karşı dövüşen) lakapları altında tanınıyordu.
Sabri Mahir, Kidd Jackson adlı bir Amerikalı organizatör tarafından İspanya' ya götürülmüştür. Fiorinten Centrale salonunda düzenlenen şampiyonada İspanya Şampiyonu ile karşılaşır. Maçı İspanya Kralı da izler. Üçüncü raundta rakibini nakavt eder ve salonda sessizlik olur. İspanyol boksör sedye ile soyunma odasına götürülür. İspanya Kralı, Sabri Mahir' i tebrik eder, ancak bu olay İspanya' da boksun yasaklanmasına neden olur.

Medya

  • Almanya'da katpostalları basılan Türk boksör
  • Sabri Mahir diye biri...
Vikipedi

Biyografi Konusu: Sabri Mahir nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

27 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
13 Şubat 2007 / Misafir Siyaset tr
2 Temmuz 2010 / KisukE UraharA Tiyatro tr
16 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr
2 Kasım 2009 / KisukE UraharA Tiyatro tr