Arama

Selim Sırrı Tarcan

Güncelleme: 20 Temmuz 2015 Gösterim: 12.039 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Şubat 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Selim Sırrı Tarcan (1874 Yenişehir/ Mora-1956 İstanbul),

Sponsorlu Bağlantılar
Beden eğitimci.

Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Harp Okulu'na girdi ve istihkâm subayı olarak orduda görev aldı. Bu görevi sırasında beden eğitimi öğretmeni oldu. Siyasete, hatipliğe ve beden eğitimine daha yatkın olduğundan, Meşrutiyet'in ilânından sonra 1908'de ordudan ayrılarak beden eğitimi konusunda uzmanlık yapmak için İsveç'e gönderildi.

1910 yılında Türkiye'ye döndükten sonra İsveç jimnastiğini Türk okullarına sokmak için çalışmalara başladı. Beden eğitimciliğinin yanı sıra yazarlığa da devam etti. 1916 yılında kişisel çabasıyla ilk idman bayramını düzenledi ve o zamana kadar pek önem verilmeyen beden eğitiminin önemini çeşitli çevrelere kabul ettirdi.

Millî Olimpiyat Komitesi'ni kurdu ve 1930'a kadar komitenin başkanlığını yürüttü. 1935'te Millî Eğitim Bakanlığı başmüfettişliğinden emekli oldu. 1935-1946 yıllarında Ordu milletvekili olarak Meclis'te bulundu. Beden eğitimi, spor ve folklor konusunda 40'tan fazla yapıtı vardır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Temmuz 2015 16:35 Sebep: yazı boyutu düzenlendi
Biyografi Konusu: Selim Sırrı Tarcan nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Şubat 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Selim Sırrı Tarcan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Selim Sırrı Tarcan (doğum 1874 Yenişehir, Tesalya - ölüm 2 Mart 1957 İstanbul) Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin kurulmasına öncelik ederek Türkiye'nin Olimpiyatlar'da temsil edilmesini sağlayan eden spor yöneticisi, eğitmen ve sporcu. Türkiye'nin ilk beyin cerrahi uzmanı ve bestekâr Prof. Dr. Bülent Tarcan, Mimar Öğr. Gör. Ercüment Rıza Tarcan ile Etnomüzikolog, konser piyanisti ve bilimsel araştırmacı Haluk Tarcan'ın amcaları olmaktadır.

Ülkenin ilk beden eğitimi öğretmenlerini yetiştiren Selim Sırrı Tarcan, Türkiye’de boks ve voleybol sporlarının kurucusudur. TBMM V., VI. VII. dönem’de Ordu milletvekili olarak mecliste görev yapmış bir siyasetçidir.

Yaşamı

1874 yılında Mora Yarımadası’nın Yenişehir Fener’inde dünyaya geldi. Babası Miralay Yusuf Bey, annesi Zeynep Hanım’dır. Yusuf Bey’in 1876 Karadağ Muharebeleri’nde şehit düşmesi üzerine 2 yaşında babasız kaldı ve ailesi ile birlikte İstanbul’a, asker olan dayısının yanına gitti. Bir süre sonra dayısının da II. Abdülhamit’e muhalefet nedeniyle sürgüne gönderilmesi üzerine Galatasaray Lisesi’ne yatılı öğrenci olarak yazıldı. Lise yıllarında Ali Faik (Üstünidman) Bey’den jimnastik dersleri aldı.

İlk Milli Olimpiyat Komitesi’nin Kuruluşu
Galatasaray Lisesi’ndeki sekiz yıllık öğreniminin ardından Mühendishane-i Berr-i Hümayun'u bitirdi. Bir süre Servet-i Fünun dergisinde spor bölümünü yönetti. O dönemde Galatasaray Lisesi öğretmenlerinden Juery ile iyi görüşen Selim Sırrı, Juery aracılığıyla Pierre de Coubertin ile temas kurdu. Coubertin, Türkiye'nin de IOC'ye girmesini istiyordu. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte harekete geçen Selim Sırrı, ilk Milli Olimpiyat Komitesi'ni kurdu.

Gençlik Marşı
28 Mayıs 1909'da Berlin'de yapılan Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantılarına katıldı ve aynı yıl İsveç Kraliyet Askeri Beden Eğitimi ve Cimnastik Akademisi'ne başladı. 1911'de akademiyi bitirip yurda döndü ve beden eğitimi öğretmeni olarak çalışmaya başladı. İsveç’ten dönerken beraberinde kimi İsveç şarkılarının notalarını da getirmişti. Bunlardan Tre trallande jäntor adlı şarkıyı marş formatına getirdi ve çok yaygın olarak bilinen Gençlik marşı ("Dağ Başını Duman Almış")’nın yaratıcısı oldu.

I. Dünya Savaşı'ndan Sonra
I. Dünya Savaşı nedeniyle 1918'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliğinden çıkarılan Türkiye'nin Milli Olimpiyat Komitesi de dağıldı. 1922'de Selim Sırrı'nın çabalarıyla Türkiye Milli Olimpiyat Cemiyeti tekrar kuruldu ve komitenin başkanlığına seçildi.

"Prag Spor Pedagojisi Kongresi" adıyla yayımladığı kitabında, 1925 yılında yapılan VIII. Olimpik Kongrenin konuşmalarını yayınladı ve çeşitli konferanslarda "amatörlük, amatör sporcu ve spor müsabakaları" konularında keskin görüşler dile getirdi. 1926'da konuşmaları yüzünden Tükiye İdman Cemiyeti İttifakı (TİCİ) tarafından kınandı. Selim Sırrı bu olay karşısında Türkiye Millî Olimpiyat KomitesiBaşkanlığı'ndan çekildi ve 1930'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliğinden de istifa etti.

Türk Sporuna Çeşitli Katkıları

Selim Sırrı Tarcan Yaşamı boyunca 58 kitap, 2500 makale ve yine pek çoğu spor konusunda 1520 konferans vererek erişilmesi güç bir rekora ulaştı.

Tarcan, Türkiye'de voleybol sporunun altyapısını okullarda kurarak başlatan ilk isimdir; ayrıca Türkiye'de boks sporunun da kurucusudur. Boksu Galatasaray Lisesi Edebiyat öğretmenlerinden Mösyö Goury' den almış (1904), kendisi de ilk Türk boksörlerinden Sabri Mahir gibi boksörler yetişmiştir.

Cumhuriyet'in ilanına kadar çeşitli okullarda beden eğitimi öğretmenliğini sürdüren Selim Sırrı, 1924'te Beden Terbiyesi Başmüfettişi oldu. Bu görevini 1935'e kadar sürdürdü.

Milletvekilliği
1935 yılında Beden Terbiyesi Başmüfettişliğinden emekliye ayrılan Selim Sırrı Tarcan, 1935 seçimlerinden itibaren Ordu milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. V., VI., VII. dönemlerde mecliste görev yaptı.

2 Mart 1957 yıllında İstanbul'da hayatını kaybetti.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Temmuz 2015 16:33 Sebep: yazı boyutu düzenlendi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  70026075_tn70_0.jpg
Gösterim: 1561
Boyut:  34.6 KB

TARCAN
(Selim Sırrı), türk spor eğitimcisi (Yenişehir, Mora, 1874 - İstanbul 1956). Galatasaray sultanisi'ni bitirdikten sonra orduya girerek bir süre İzmir’de istihkâm subayı olarak çalıştı. Bu görevdeyken aynı zamanda çeşitli okullarda beden eğitimi dersleri verdi. Ordudan ayrılarak gittiği İsveç’te beden eğitimi dalında uzmanlık öğrenimi gördü (1908-1910). Dönüşünde Türkiye’deki okullara İsveç jimnastiğinin girmesinde ve yaygınlaşmasında etkin rol oynadı. Kişisel çabalarıyla Türkiye’ deki ilk idman bayramını düzenledi (12 mayıs 1916). Türkiye Milli olimpiyat komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve 1930'a kadar başkanlığını üstlendi. Milli eğitim bakanlığı başmüfettişliği görevinden emekliye ayrıldıktan (1935) sonra uzun yıllar beden eğitiminin özellikle ilkokullarda yaygınlaşması için fahri olarak çaba gösterdi. Ordu'dan milletvekili seçilerek TBMM’de görev yaptı (1935-1946). Spor ve beden eğitimi konularında çok sayıda broşür ve kitap yayımladı. Türkiye' de batılı anlamda spor ve jimnastiğin benimsenip yayılmasının öncülerinden biridir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Haziran 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Temmuz 2008 / thedoctor_611 Sinema tr
19 Temmuz 2015 / BARIŞ Müzik tr
2 Temmuz 2010 / Daisy-BT Müzik tr
9 Mayıs 2007 / Misafir Sanat tr