Arama

Mehmet Ali Yağcı

Güncelleme: 19 Eylül 2011 Gösterim: 3.544 Cevap: 0
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
30 Ekim 2007       Mesaj #1
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Mehmet Ali Yağcı
(d.
1937 - ö. 1985) pehlivan ve yağlı güreşçi.
Sponsorlu Bağlantılar
Balıkesir'in Sındırgı ilçesi Alacaatlı köyünde 1937 yılında dünyaya gelen Mehmet Ali Yağcı, üç kez Kırkpınar Başpehlivanı olmuştur. 1.90 cm. boyu, 120 kg.ağırlığı ve sırım gibi vücut yapısı ile yağlı güreşin efsanevi güreşçilerindendir. Günümüzde bile Mehmet Ali Yağcı, muhteşem fiziği ile güreş severlerin zihninde yer etmektedir. (Peter Ustinov'un Topkapı - Kaşıkçı Elması
filminde güreş sahneleri O'nundur). Minder güreşi de yapmıştır. Minder güreşlerinde Balkan 3.lüğü vardır. Döneminde çok populer olmasına rağmen mütevazı tavrını elden bırakmayan ender sporculardandır.
1957 yılında 20 yaşında Kırkpınar'da başa güreşen ender genç pehlivanlardandır. Sporcunun önemli başarıları şunlardır:
  • 1961 yılında Ağbeyi İzzet Yağcı ile 3,5 saatlik bir güreşle Başpehlivanlık ünvanını almıştır.
  • 1962 yılında İzmirli Kara Ali ile yenişememişlerdir ve beraber Başpehlivan olmuşlardır.
  • 1963 yılında baş güreşinden tart edilmiştir.
  • 1964 yılında yine Başpehlivanlık almıştır.
  • 1964 yılında Romanya Köstence'de Balkan üçüncülüğü almıştır.
1964 yılında Tokyo Olimpiyatlarına ağır siklette Hamit Kaplan ile beraber çağrılmışlardır. Bunun anlamı, Tokyo'da antrenörün tercih edeceği güreşçi mindere çıkacak diğeri yedekte kalacaktır. Antrenörünün ağır siklette güreşmesi için, Hamit kaplan'ı tercih etmesi sonucu doğal olarak güreşmeden dönen Mehmet Ali Yağcı, O'nu çekemeyen bir takım düşmanlarının iftirasına uğramıştır. Yıpratılmaya ve yağlı güreş severlerin gözünden düşürülmeye çalışılmıştır. Yine de mütevazılığını bırakmayan sporcu her sorana bu durumu anlatmıştır.
1966 yılında Kırkpınar'da galip geldiği halde rakibinin galip ilan edilmesi üzerine güreşi 29 yaşında bırakmıştır. Aktif güreşi bıraktıktan sonra güreş camiasından kopmamış, hakem heyetlerinde görevler almıştır. Pehlivan, 1985 yılında Antalya Elmalı yağlı güreşleri hakem heyetinde görevli iken, cuma namazı sonrası yapılan türbe ziyaretinde kalp krizinden hakkın rahmetine yürümüştür.
Mehmet Ali Yağcı, doğal olarak Kırkpınar dışında da ülkenin dört bir yanında güreşlere katılmış ve her bölgede namına nam katmış, başarıdan başarıya koşmuştur. Pehlivanın iki oğlu ve bir kızı vardır. Oğulları pehlivanın sağlığında güreşe devam etmişler ve başarılar elde etmelerine rağmen pehlivan öldükten sonra aktif güreşi bırakmışlardır. Büyük oğlu
Başol Yağcı, her yıl Kırkpınar Yağlı güreşlerine görevli olarak davet edilmektedir. Daha önceki yıllarda meydan baş hakemliği yapan bu eski güreşçi 2006 yılından itibaren kule hakemliğine terfi etmiştir. Kule hakemliği eski Baş Pehlivan'lardan veya ülkenin en iyi yağlı güreş hakemleri arasından seçilmektedir.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 19 Eylül 2011 14:09 Sebep: Sayfa Düzeni
Biyografi Konusu: Mehmet Ali Yağcı nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

4 Ocak 2017 / KisukE UraharA Basın/Magazin tr
2 Haziran 2011 / Daisy-BT Siyaset tr
3 Haziran 2011 / Daisy-BT Edebiyat tr
12 Ağustos 2014 / perlina Edebiyat tr
2 Ekim 2015 / nötrino Bilim tr